Áfra János főszereplésével Heinrich Böllről készült dokumentumfilmet mutatnak be Debrecenben

A közönségtalálkozón a debreceni költő mellett ott lesz Szederkényi Olga, a film rendezője is.
Facebook

Közönségtalálkozóval egybekötve mutatják be október 6-án 19 órakor a debreceni Apollo moziban a Böll közlegény megmentése című magyar dokumentumfilmet, amelyben Áfra János költő alakítja Heinrich Böll német írót.

magyar.film.hu/Pozsonyi Janka

A későbbi Nobel-díjas Böll 1944 nyarán háborús sebesültként hónapokon át Sepsiszentgyörgyön, Debrecenben és Szentesen lábadozott. A második világháború alatt több mint ezer levelet postázott a feleségének, ezeknek körülbelül a tizedét Magyarországon írta. A közönségtalálkozó Facebook-eseménye szerint Szederkényi Olga rendező ezen levelezésre alapuló filmje azt vizsgálja, mit adott hozzá ez az időszak Böll világképéhez.

Facebook

Tavaly áprilisban már írtunk a mindössze 7,2 millió forintos költségvetésből készült dokumentumfilmről, akkor Áfra János a Debrecinernek azt nyilatkozta, a kamera tekintete elkerüli a főszereplő arcát, ezért a felvételeken inkább a karakter- és mozgásábrázolás, az atmoszférateremtés a cél. „Annak idején, amikor behívtak a Saul fia castingjára, nem mentem el, amit aztán jól meg is bántam, hiszen egy remekmű született. Jó lett volna – akár csak statisztaként – belelátni, hogyan készül egy Oscar-díjas produkció. Olga megkeresésekor elkapott az érzés, hogy ha így újra szembejött egy lehetőség, ráadásul ennyire emberi módon, talán tényleg dolgom lehet a filmmel” – fogalmazott.

Áfra János
Tóth Tamás

A dokumentumfilm vetítését követő közönségtalálkozón Áfra János mellett Szederkényi Olga rendező is részt vesz.

További részletek ide kattintva olvashatók.

NASS – a Debreciner ajánlórovata.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.