A kormány megtéveszti a közvéleményt – A környezetszennyező cégeknek kedvező rendelet visszavonását követeli a Greenpeace is

A szervezet szerint az akkumulátorgyárak és akkufeldolgozó üzemek egyenesen felmentést kaptak az elrettentő erővel eddig sem rendelkező büntetések alól. A környezetvédők keresik a jogi lehetőségeket a kormányrendelet haladéktalan visszavonása érdekében.

Több alkalommal írtunk már arról a szeptember 21-én kiadott kormányrendeletről, amelyben Magyarország kormánya a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva lehetővé tette, hogy a környezetvédelmi hatóságként eljáró kormányhivataloknak ne kelljen megbírságolnia vagy leállíttatnia a környezetszennyezést okozó üzemeket. A hatóság ehelyett szerződést köthet velük, amelyben a cégek vállalják, hogy bizonyos határidőn belül felhagynak a környezetszennyező tevékenységgel. Az Energiaügyi Minisztérium ugyan megígérte, a rendelet kiadását követő héten úgy pontosítják a szabályozást, hogy az csak a kohászati üzemekre legyen alkalmazható, akkumulátorgyárakra nem, ezt a pontosítást azonban azóta sem tették meg.

debreciner.hu

Ahogy arról ugyancsak beszámoltunk, több mint száz hazai civil szervezet és több mint tízezer magánszemély csatlakozott ahhoz a nyílt levélhez, amelyben Orbán Viktor miniszterelnököt a kormányrendelet visszavonására, valamint a hazai környezetvédelmi intézményrendszer megreformálására kérték.

Ellentmond az Alaptörvénynek, valamint hazai és uniós jogszabályoknak

Az egyik legnagyobb globális környezetvédő szervezet, a Greenpeace október 4-én közleményt adott ki, amelyben ugyancsak a kormányrendelet visszavonását követelik. Mint írják, a jogszabály alapján a gyárak büntetlenül szennyezhetik a levegőt, a talajt és a vizeket, a szennyezésnek pedig nincs felső határa, ahogy a megszüntetési határidőt sem szabták meg. Úgy látják, a kormányrendelet több okból is ellentmond az Alaptörvénynek, valamint szembemegy számos hazai és uniós jogszabállyal.

greenpeace.org

A Greenpeace emlékeztet, az akkumulátorgyáraknak és akkufeldolgozóknak kirótt sorozatos büntetéseknek eddig sem volt elrettentő erejük, most azonban egyenesen felmentést kapnak ezek alól.

Elfogadhatatlan, hogy a kormány megtéveszti a közvéleményt

Az Energiaügyi Minisztérium által ígért pontosításról azt írják, a kohászat a környezetet egyik legjobban terhelő ágazat, ezért ott sem bocsátható meg a levegő és a vizek mérgezése, a környezetvédelem alapelveit és szabályait semmibe vevő kiskapu megnyitása. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy az üggyel kapcsolatban szeptember 28-án megjelent kormányhatározat nem korlátozza egyetlen iparágra sem a rendelet hatályát, csak annyit mond ki, hogy nem a környezetvédelmi hatóság dönthet a szerződésekről, hanem Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Greenpeace szerint ezzel nyíltan politikai eszközzé/kérdéssé teszik a környezetszennyezés szankcionálását. A szervezet elfogadhatatlannak nevezi, hogy a kormányzat a nyilatkozataival megtéveszti a közvéleményt.

„A Greenpeace határozottan tiltakozik a hazai környezet- és természetvédelmet ignoráló kormányrendelet ellen, és annak visszavonását követeli. A szervezet a tiltakozásán túl keresi a jogi lehetőségeket a kormányrendelet haladéktalan visszavonása érdekében” – zárul a közlemény.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.