Kifejezetten a debreceni BMW-gyárat és beszállítóit látják el árammal

Miniszteri jelenléttel eddigi legjelentősebb hálózatfejlesztési beruházását adta át Debrecenben az Opus Titász. Lantos Csaba háborús időkről és rezsivédelemről beszélt a német autógyár közelében, Papp László polgármester pedig azt mondta, hogy a város és a debreceniek érdekeit prioritásként fogják kezelni.

A Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezet áramhálózati fejlesztésének részeként megépült „Macs” 132/22 kV-os transzformátorállomás ünnepélyes átadásán jelen volt Lantos Csaba energiaügyi miniszter, Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere, Lélfai Koppány, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója, valamint az Opus Titász Zrt. vezérigazgatója, Torda Balázs. A két ütemben, összesen több mint 4,8 milliárd forintból megvalósult beruházás kifejezetten a BMW-gyárat, valamint annak környezetébe települő, többségében magyar beszállítókat látja el villamos energiával – olvasható az Opus Titász szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében.

Opusz Titász

A Debrecen nyugati határán, Kismacs mellett felépített „Macs” 132/22kV-os transzformátorállomás megépítésének tervét a megnövekedett ipari fogyasztói igények hívták életre. Közülük is kiemelkedik a BMW-gyár energiaigénye, de előre látható további beszállítók, köztük sok magyar vállalkozás betelepülésével az igények növekedése. Az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet ellátására dedikáltan létrehozott alállomás és a kapcsolódó távvezetékrendszer kiépítése egyúttal tehermentesíti a térség tágabb környezetének ipari fogyasztóit ellátó hálózatot, így javítva az ő ellátásbiztonságukat is.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter az alállomás átadóján elmondta: „A kormány a háborús időkben is kitart eddigi politikája mellett, támogatja a gazdaság fejlődését, a munkahelyteremtést és a családokat. Ehhez igazodva olyan energiapolitikát folytatunk, amely megfelel a magyar emberek és a hazai vállalkozások érdekeinek, megteremti a feltételeket a további fejlődéshez. Az energiaellátás Magyarországon stabil és biztonságos, a rezsivédelem fenntartásának köszönhetően Európában ma is hazánkban a legolcsóbb a családok számára a földgáz és a villanyáram. Kidolgoztuk azt a hosszú távú energiaszuverenitási programot is, amelyre biztonsággal lehet építeni a következő évtizedek gazdasági fejlődését. A villamos energia hálózat korszerűsítését a növekvő lakossági és ipari igények mellett a megújuló energiaforrások lendületes térnyerése is indokolja” – mutatott rá a miniszter.

Opusz Titász

A fejlesztés az Opus Titász Zrt. eddigi legnagyobb áramhálózati beruházása, melynek mostani, második ütemében az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetbe telepített – a német autógyárat és beszállítóit kiszolgáló – transzformátorállomása 3,254 milliárd forint értékben valósult meg. Az alállomástól az ipari fogyasztókig kb. 15 kilométer középfeszültségű kábelhálózat létesül, és így a gazdasági övezetben összesen mintegy 4,8 milliárd forintos áramhálózati fejlesztés történt meg az elmúlt 3 évben.

Torda Balázs, az Opus Titász Zrt. vezérigazgatója elmondta: „Azt, hogy egy ilyen beruházást ekkora figyelem kísér, nem csak az értéke és műszaki tartalma indokolja. Az alállomás létrejöttét egy olyan igény szülte, ami Debrecen fejlődésének egyik fontos mérföldkövéhez köthető. A megvalósított műszaki tartalom korszerűségében ahhoz mérhető, amilyen nívót a BMW is képvisel az autóiparban.”

Opusz Titász

„Stratégiai jelentőségű az az együttműködés, amely kialakult az elmúlt években a város, a Kkormány és az Opus vállalatcsoport között – emelte ki Papp László polgármester. – Olyan áram- és földgázhálózatot érintő fejlesztések valósultak meg itt, amelyek évtizedekre képesek biztosítani a debreceniek és az ideérkezett vállalatok szükségleteit. Biztonsággal kijelenthetjük tehát, hogy a város gazdasága és lakossága számára megfelelő mennyiségű energia rendelkezésre áll. Hiábavaló lenne ugyanis bárminemű gazdasági fellendülés, ha annak eredményei, pozitív hozadékai végső soron nem az itt élőket szolgálnák. Ezért a város és a debreceniek érdekeit, ahogy eddig, úgy a jövőben is prioritásként fogjuk kezelni” – mondta Papp.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.