Ostoba, kormányzati pozíciójú szélhámosok életveszélyes kalandja – írja a magyarországi akkumulátorgyártásról Ángyán József

A második Orbán-kormány államtitkára szerint a kormány iparfejlesztési stratégiájának előnyei a külföldi beruházóknál és befektetőknél, a hátrányai viszont a magyar társadalom helyi közösségeinél és a következő generációinál jelentkeznek.
Ángyán József
Facebook

Nemzeti sorskérdéseink címmel közöl bejegyzéseket Ángyán József agrármérnök, a Fidesz volt országgyűlési képviselője, a második Orbán-kormány államtitkára a közösségi oldalán. Az október 9-én közzétett 37. részben kifejtette lesújtó véleményét a magyarországi akkumulátorgyártásról.

Az agrárszakember szerint a téma kapcsán egyelőre jóval több a kérdés, mint a megnyugtató válasz, és egyre több tény utal arra, hogy a kormány iparfejlesztési stratégiája teljesen elhibázott. Mint írja, hazánk az akkugyártáshoz szükséges mennyiségben vízzel, energiával, nyersanyagokkal, technológiával és munkaerővel sem rendelkezik. Úgy látja, a gyártás előnyei elsősorban a külföldi beruházóknál és befektetőknél, a hátrányok viszont a magyar társadalomnál, annak helyi közösségeinél és következő generációinál jelentkeznek. A volt államtitkár szerint közpénzek kerülnek külföldi befektetőkhöz többek között infrastruktúra-fejlesztések és közvetlen támogatások formájában, de a termelés haszna, a profit és a munkabér is nagyrészt külföldre vándorol. A hulladékfeldolgozás- és elhelyezés problémája eközben itt marad, az ivóvízbázisok veszélyeztetése, a természeti erőforrás- és termőföldvesztés, a zajterhelés, a környezetszennyezés, valamint az egészségkárosodás pedig a helyi közösségeknél keletkezik.

Saját zsebre dolgozó szélhámosokról ír a volt államtitkár

Ángyán József szerint mindezek miatt „a Magyarországon észérvekkel alig magyarázható akkumulátorgyártás nálunk nem más, mint gigantomániás, ostoba, a fejlesztés feltételeit és hatásait illetően erősen tájékozatlan, nagyrészt saját zsebre dolgozó és/vagy saját köreik magánvagyon gyarapító gazdasági érdekeit kiszolgáló, kormányzati pozíciójú szélhámosok NER-be illesztett életveszélyes kalandja, amelynek súlyos árát mi mindannyian fogjuk megfizetni, és főleg utódainkra, a jövő generációkra tesz súlyos terheket, állítja őket alig megoldható problémák elé”. Az agrármérnök hozzátette, ezek jelentős részét a környezeti és humánegészségügyi problémák és kockázatok adják.

A volt államtitkár teljes bejegyzését itt olvashatják.

Ángyán József 2010 és 2012 között volt a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára. 2012. január 19-én lemondott a tisztségéről, miután a kormány nem támogatta a helyben lakó kis- és középbirtokosoknak kedvező agrárpolitikai elképzeléseit.

Az akkumulátorgyárakról szakértőkkel – Nyitunk ismét, legyél a szerkesztőtársunk!

Nyitott szerkesztőségi ülést tart a Debreciner október 19-én, csütörtökön 18 órától. Hívunk, várunk! Az eseményen vendégül látjuk Fábián István vegyészprofesszort és Fucskó József közgazdászt, akikkel az akkugyárakról fogunk beszélgetni.

debrecen.hu
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.