Papp László debreceni polgármester házánál tüntetnek a környezetszennyező cégeknek kedvező kormányrendelet visszavonásáért

A szervezők szerint hiába adott ki Gulyás Gergely miniszteri utasítást arról, hogy az akkumulátorgyárak nem köthetnek hatósági szerződést, ezzel nem változtatta meg a jogszabálynak minősülő rendeletet, így az továbbra is érvényes ezekre az üzemekre is.

Közös demonstrációt jelentett be október 17-én kedd estére az Amnesty International Magyarország és a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö). A tüntetőket a debreceni Bem térre várják 17 óra 30 perctől, ahonnan közösen vonulnak az Eötvös utcára. Mint a szervezőktől megtudtuk, Papp László (Fidesz), a város polgármesterének házához, ahol beszédeket is mondanak.

Tiltakozó menet és demonstráció a CATL akkumulátorgyára ellen – 2023. január 28.
Lia

Az esemény Facebook-leírása szerint a demonstráció célja, hogy arra sarkallják Papp Lászlót, határozottan lépjen fel a környezetvédelmi hatósági szerződésekről szóló kormányrendelet visszavonásáért.

Ahogy arról korábban számos cikkben beszámoltunk, egy szeptember 21-én kihirdetett kormányrendelet a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva lehetővé teszi, hogy a kormányhivatalok ne szabjanak ki bírságot a környezetszennyezést elkövető cégekre, vagy ne zárassák be az érintett üzemeket, hanem szerződést kössenek a szennyezőkkel, amelyben utóbbiak vállalják, hogy egy bizonyos határidőn belül felhagynak a jogsértéssel.

A kormányrendelet ellen az elmúlt hetekben több mint száz civil szervezet tiltakozott, október 9-én pedig Papp László is kiadott egy közleményt, amelyben kérte a kormányt a rendelet visszavonására. Október 10-én végül megjelent Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter utasítása, amely szerint akkumulátorgyártással összefüggő bármely tevékenységet folytató, valamint akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó hulladékgyűjtési, -előkezelési és -hasznosítási tevékenységet folytató cégek számára a miniszter nem adja ki a szerződés megkötéséhez szükséges nyilatkozatot.

Egy miniszteri utasítás nem írja felül a kormányrendeletet

A civilek most mégis azt a kérdést teszik fel, ki védi meg a debrecenieket és az agglomerációban élőket az épülő akkumulátorgyárak szennyezésétől. Zsugyó Virág szervező, az Amnesty International Magyarország regionális koordinátora a Debreciner kérdésére kifejtette, álláspontjuk – amellyel a Mikepércsi Anyák is egyetértenek – szerint egy közjogi szervezetszabályozó eszköznek számító miniszteri utasítás nem változtathatja meg a jogszabálynak minősülő rendeletet, tehát valójában nem történt változás az ügyben.

Zsugyó Virág
Miklovicz-Nyikos Mónika

A két szervezet azt feltételezi, hogy Papp László a közleménye mellett hivatalos levélben is kereste a kormányt a rendelet visszavonása miatt. Arra készülnek, hogy egy nyílt levélben kérjék a polgármestert, olvassa fel ezt a tüntetés résztvevőinek. „Mutassuk meg, milyen sokan vagyunk, akik támogatják a kezdeményezését, és kérjük, hogy még határozottabban lépjen fel a debreceniek és a környéken élők jogaiért!” – írják.

További részletek a demonstráció Facebook-eseményében olvashatók.

Frissítés

Cikkünk megjelenését követően közzétették azt a nyílt levelet, amelyben a Mikepércsi Anyák és az Amnesty International Magyarország közösen invitálja Papp Lászlót a tüntetésre.

Mint írják, nagy örömmel olvasták a közleményét, amelyben a kormányt a rendelet visszavonására kérte. Arra kérték, olvassa fel a kormánynak küldött levelét, amelyben felhívta a figyelmüket a rendelet módosításának fontosságára. „Úgy gondoljuk, hogy mivel ilyen gyorsan meghallotta a civilek hangját, ezért szívesen megosztaná velünk és az Önt ebben az ügyben támogató polgárokkal, hogy a sajtóközleményen túl milyen érdemi megkereséssel fordult a Kormány felé” - írják.

Mikepércsi Anyák - Amnesty

Az akkumulátorgyárakról szakértőkkel – Nyitunk ismét, legyél a szerkesztőtársunk!

Nyitott szerkesztőségi ülést tart a Debreciner október 19-én, csütörtökön 18 órától. Hívunk, várunk! Az eseményen vendégül látjuk Fábián István vegyészprofesszort és Fucskó József közgazdászt, akikkel az akkugyárakról fogunk beszélgetni.

debrecen.hu

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.