Évek óta nyomoz a rendőrség, már nyolc gyanúsítottat hallgattak ki egy hajdúnánási közbeszerzés miatt

A nyomozást a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főügyészség 2024. március 28-ig meghosszabbította. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint az ügyészség jól bevált stratégiát követ, addig húzza a nyomozást, amíg már senki nem emlékszik a történtekre.

Még 2021. december 13-án írtunk arról Hadházy Ákos (független) országgyűlési képviselő közösségi médiás bejegyzése alapján, hogy Polt Péter legfőbb ügyész tájékoztatása szerint Hajdúnánás önkormányzatát érintően közbeszerzési eljárásban versenyt korlátozó megállapodás bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. Polt közölte továbbá, hogy hat gyanúsítottat már kihallgattak versenyt korlátozó megállapodás megalapozott gyanúja miatt.

Hadházy Ákos
Polgár Tóth Tamás

„Ezt a köznyelvben előre lezsírozott közbeszerzésnek lehet fordítani és 1-3 év börtönnel büntethető” – írta akkor az ügyben Hadházy Ákos a Facebook-oldalán. Az országgyűlési képviselő megkereste Szólláth Tibort (Fidesz), a város polgármesterét, aki közölte, tudomása szerint a rendőrségi nyomozás az „Infrastrukturális fejlesztés Hajdúnánáson” című, útépítési beruházással kapcsolatos közbeszerzést érinti. Elismerte továbbá, hogy az önkormányzat egyik köztisztviselőjét – Hadházy információi szerint Kiss Imre jegyzőt – meghallgatták a nyomozás során, a képviselő figyelmét pedig felhívta az ártatlanság vélelmének fontosságára.

Szólláth később egy – a polgármester szexista beszólásairól emlékezetessé vált – képviselő-testületi ülésen politikai hecckampánynak nevezte a történteket, valamint utalt arra, hogy a rendőrségi nyomozás mögött valójában Csige Tamás, Hajdúdorog volt polgármestere állhat.

Két év alatt további két gyanúsítottat hallgattak ki

Hadházy Ákos idén szeptember 27-én, közel két évvel az ügy nyilvánosságra kerülését követően írásbeli kérdésben érdeklődött Polt Pétertől, hogy milyen fejlemények történtek az ügyben. Kíváncsi volt többek között arra, hogy folyamatban van-e még a nyomozás, az érint-e volt vagy jelenlegi önkormányzati munkatársat és/vagy képviselőt, illetve történt-e az ügyben vádemelés. A legfőbb ügyész helyett a büntetőjogi helyettese, Ibolya Tibor válaszolt október 12-én. Közölte, a nyomozás jelenleg is folyik, azt a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség 2024. március 28-ig meghosszabbította. A legfőbb ügyész helyettesének tájékoztatása szerint eddig nyolc gyanúsítottat hallgattak ki. A nyomozás érdekére hivatkozva további részleteket nem osztott meg a képviselővel.

Jól bevált stratégiát követ az ügyészség Hadházy Ákos szerint

Telefonon beszéltünk Hadházy Ákossal, aki a Debrecinernek elmondta, ahol az ügyészség elkezd nyomozni, ott általában nagyon konkrét bizonyítékok vannak. Úgy látja, a hatóság bevett stratégiája, hogy évekig elhúzza az ilyen ügyeket, majd amikor már senki nem emlékszik az esetre, a bűncselekményt elkövetők megússzák egy felfüggesztett börtönbüntetéssel, és nem vallanak a feletteseikről.

Emlékeztetett, az Öveges-program kapcsán is azt láttuk, hogy amikor már evidenssé vált a csalás, az ügyészség elkezdett nyomozni, de ezt nagyon sokáig elhúzta, majd néhányan felfüggesztett börtönbüntetéseket kaptak.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.