Az egykori Debrecen nagyban a falon

Három falfestést is összehozott Debrecen belvárosban a Grafik Trafik vezetője, Vékony Tamás idén ősszel. Munkatársaival ezúttal a Hal közbe vittek egy kis történelmet és képzőművészetet – ha már az egykori Sesztina Galériából az kiszorult.
Koppányi Szabolcs

Megírtuk, hogy nemsoká elkészül a Hal közben a 2020-ban bezárt Sesztina Galéria melletti fal díszítő jellegű festése, rajta egy 18. századi rézkarc városkép kinagyításával. A néhol stilizáló jellegű eredeti mű egy vélhetően elképzelt szemszögből és módon ábrázolja Debrecent úgy, ahogyan igazából nem valószínű, hogy valaha láthatta valaki. Most viszont már arról beszélhetünk, hogy el is készült a mű, éppen egy hét alatt – plusz a tervezés folyamata előtte. Alkotói a Grafik Trafik részéről Vékony Tamás és Mészáros Norbert (más alkotások létrehozásában Verhóczki Zsanettet is érdemes megemlíteni), akik kültéri festékkel dolgoztak és legalább tíz évre tervezik a mű időtállóságát.

Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs

A beszélgetésünk során kiderült, a helyi levéltárból származik a mintául szolgáló rézkarc. Ám az első lépés a fal megtalálása volt, s mivel Vékony Tamás ezt a Hal közben lévő hosszúkás felületet nézte ki, utána már nagyjából adott volt, hogy milyen méretarányú, állású képet lehet oda felvinni. Az ötletelést az alkotók és Puskás István kulturális alpolgármester közösen folytatták, illetve a Cívis Ház Zrt., amelyhez tartozik a falfelület, annyiban segített, hogy művészi festésre alkalmassá tette ezt a részt.

Vékony Tamást arról is kérdeztük, mitől függ, hogy milyen felületet vállalnak, illetve mennyire tartós a végeredmény. Szerinte a kihívások fontosak, ezért ha nehezen megmunkálható felület jön szóba, akkor is meg kell oldaniuk valahogyan a feladatot. Az esőt értelemszerűen nem kedvelik, olyankor hamar megfolyik a festés, és sok esetben kezdhetik elölről azt a részt, ami nem volt még megszáradva. Ugyanakkor nagyjából 5 Celsius-fokig még jók a szabadban, de csakis kültéri festékkel dolgozva. Kiderült az is, hogy a déli fekvésű falak a leginkább igénybe vettek, hiszen a fokozott UV-sugárzás miatt ott a színek hamar megfakulnak. Ellenben erre az északi falra, ahol két színnel dolgoztak amúgy is, hozzávetőlegesen egy évtizednyi időtállóságot jövendőlt legalább.

Egyelőre nem terveznek folytatást, de mindenre nyitottak

Nem előzmény nélküli a Grafik Trafik mostani munkája. Nemrég már két másik debreceni falfelületet is befestettek. A Piac utca 28. alatti az utcákról nem nagyon látható, a Jászai Mari térnél található belső parkoló felé néző ház hátsó tűzfalára került. Ez László Ákos grafikusművész eredeti alkotása alapján készült, annak széleiről kerültek le részletek, hogy álló kép legyen.

Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs

A másik falfestés a Piac utca 39-nél található Rickl-ház belső udvaránál tekinthető meg. Itt az alapötlet az volt, hogy Szabó Magda író Debrecenét mutassák meg korabeli képek felhasználásával – Vass Richárd grafikus segítségét is igénybe véve. Ez voltaképp négy részből álló alkotás, egy Apolló mozis képpel kezdődik, majd egy múlt század eleji képeslapot formáltak át, a harmadik képrészleten pedig az udvarban lévő egykori üzlet látható. A sort Szabó Magda arcképe zárja.

Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs

Mindezek után jött tehát az ötlet, hogy a Hal közben ezt a zártabb területet feldobnák egy újabb, az előzőektől stílusában eltérő, de ugyancsak Debrecent idéző falfestéssel. Adja magát a felvetés, ezek szerint ez valamiféle akár a városvezetés által kitalált sorozat lehet majd, vagy saját ambícióból fakadó tevékenység, aminek lesz folytatása? Egyelőre nincs konkrétum ezzel kapcsolatban. Viszont Vékony Tamásék nyitottak újabb felkérésre, tudtuk meg.

Érdeklődtünk arról is, lesz-e valamilyen átadója, megnyitója ennek a falfestésnek. Ám az elmondása szerint a szakma alapjait Budapesten tanuló, ott mintegy évtizedig dolgozó, de amúgy tősgyökeres debreceni Vékony Tamás ilyenre nem készül, ugyanakkor úgy tudja, hogy lesz majd olyan városbemutató séta, amelynek során ezt is útba ejtik, s akkor majd lesz néhány magyarázó mondat az érdeklődők számára erről a műről is.

Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs

Többé ne aludj el!

Az egyéb festő munkák kapcsán tudható Vékony Tamásról, hogy jégkorongsisakokat is pingál. Többek között a DEAC sokszoros válogatott kapusa, Hetényi Zoltán idén már a negyedik ilyen egyedi sisakját kapta tőle. „Ez a kapcsolat onnan jött, hogy amikor külföldről hazatértem, 2011 óta a Debreceni Jégkorong Klubban (DJK) játszom amatőrként, és hol a csapattársak, hol a nagycsapattól kértek meg ilyen díszítésre.” Csakis autófestékkel dolgozik, ami maradandó, ám azért „ez nem az amerikai NHL, itt nincs módja a klubnak 8-10 sisakra évadonként”, tehát Hetényinek vigyáznia kell, hiszen végig kell tolnia ezzel az eggyel a szezont. Amúgy érdekesség, hogy Hetényi saját maga fizette ezt a kreatúrát, hiszen ez az ő személyes kívánsága volt, nem a klubé. Más hokikapusok is kaptak már ilyen egyedi sisakot Vékony Tamástól. Sőt, most van folyamatban egy igazán speciális felkérés is. „Egy magyar-libériai gyerekről van szó, aki Miskolcon játszik, s neki is például fog készülni ilyen sisak" – érdekes kihívás lesz, ahogy az alkotó elmesélte, hiszen mindkét ország valahogy meg kéne jelenjen az ábrán, emellett a DVTK Jegesmedvék kapcsán egy ilyen állat is, sőt egy népszerű számítógépes játékból is szeretne a srác motívumokat. A talán legfurább mégis az, ahogyan egy csapattársnak alkotott a híres horrorfilm, a Rémálom az Elm utcában főszereplőjét annak eszébe juttató motívumot és sorokat, utalva arra, hogy nem szabad elméláznia a kapuban…

Koppányi Szabolcs

Előzmény:

- Kibontakozóban Debrecen

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.