Miért megyünk, miért maradunk? – Három asztaltársasággal beszéltük meg, miért vagy miért nem érdemes Debrecenben élni

Lezajlott az első alkalom újságunk, a Debreciner részvételi beszélgetés-sorozatából. Október 5-én, a Frida Kávéházban 15-15 perces blokkokban lehetett kibeszélni, mi marasztal itt és mi taszít el Debrecenből, illetve mit tehetünk, hogy többen maradjunk a városban.
Lia

A Civil Kollégium Alapítvány kezdeményezésére megvalósult Állampolgári Részvétel Hete a szűkebb és tágabb társadalmi környezet figyelmét hívja fel a részvételi demokrácia fontosságára. A programok figyelemfelkeltő jellegűek, a közjó gyarapítását, a helyi közösségi és civil cselekvést helyezik a középpontba. Helyi, megyei és országos akciók, szakmai és civil találkozók, médiaesemények, nyilvános gyűlések, fesztiválok, kiállítások stb. adják össze az Állampolgári Részvétel Hetének programját.

Galéria: Állampolgári Részvétel Hete – Debreciner (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

A debreceni három témát három külön asztalnál beszélhették át a résztvevők. A 15 perc lejárta után helyet cseréltek egymással, és így a körök alatt mindenki körbejárhatta az összes problémát. Az első asztalnál arról volt szó, mi jó Debrecenben, milyen faktorok tartanak a városban, mi miatt nem költöznénk el, illetve miért térnénk vissza akár külföldről is. Felmerült a város biciklizhetősége, a Debreceni Egyetem, a civil kezdeményezések elérhetősége, a barátok és a család közelsége és a kis távolságok. A legérdekesebb talán az volt, hogy a város hibái és hiányosságai miatt több lehetőség van jobbá tenni, személyesen részt venni az élhetőség fejlesztésében és megvalósítani az elképzeléseket, akár kisebb csoportok és kezdeményezések esetében is.

Jármi Bence

A második asztal témája az volt, mi taszít el a városból, milyen szempontok miatt választják sokan, hogy elmennek. Itt legtöbbször a munkalehetőségek jöttek szóba, a külföldi, dunántúli vagy budapesti fizetéseket magasabbnak, az említett helyeket élhetőbbnek gondolta az asztaltársaság. Többször felmerült a kulturális élet is, hiszen a főváros sokkal programdúsabb Debrecennél. Itt ellenpontként került elő, hogy ha valaki munka miatt költözik el, akkor az ideje legnagyobb részét ez köti le, illetve a beilleszkedés nehézségei és a honvágy nem mindig biztatnak arra, hogy részt vegyünk egy új város kulturális életében.

Lia

A középső asztal a megoldásokat járta körül, például azt, hogy mit tehetnének a városi intézmények, amik miatt mindenképp maradnának a fiatalok, vagy a részvételi lehetőségekről, amikkel civilként növelhetjük a város megtartóerejét. Sok országos probléma is előkerült, amik miatt többen költöznek külföldre, például az LMBTQ-jogok és a lakhatási problémák. Debreceni intézményi problémaként említtetett a közösségi közlekedés számos hiányossága és a közterületek fejlesztése, de sok vázlatpont a civil részvétel erősödéséről és az alulról jövő, önszerveződő csoportok erősítéséről és együttműködéséről szólt.

Jármi Bence

A három negyedórás blokk után mindenki közösen beszélte meg, mire jutott egy-egy asztal, itt sok személyes tapasztalat ismét elhangzott, például az, hogy Debrecenben azért is érdemes maradni, mert az éjjeli biciklizés máshol nem lehet ilyen jó. A „miért maradjunk?” asztal szóvivője elmondta, hogy őt nagyon szíven ütötte egy mondat, amit nemrég hallott: „ha mindenki elmegy, akkor senki nem fog foglalkozni azzal, hogy jobb legyen Debrecen”.

CKA
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.