Elvesznek egy ingatlant a Méliusz Könyvtártól, az előterjesztés szerint az igazgató kérésére – Közgyűlés lesz Debrecenben

A Thomas Mann utcai helyiséget az épületben működő idősklub venné át, ahol azután döntöttek férőhelybővítésről, hogy takarékossági megfontolásokból tavaly októberben négy idősklubot is bezárt az önkormányzat.

Október 19-én reggel 9 órától tartják Debrecen következő közgyűlését a Kölcsey Központban. Az esemény nyilvános, bármely magyar állampolgár részt vehet rajta. A megszokottakhoz képest jóval kevesebb, mindössze 7 napirendi pontot fognak tárgyalni. Az alábbiakban ezek közül ismertetjük az érdekesebb előterjesztéseket.

Marosi-Rácz Julianna, a polgármesteri hivatal humán főosztályának vezetője jegyzi az „Egyes kulturális és szociális intézmények működését érintő döntések meghozatala” című javaslatcsomagot, amely egy szimbolikus kérdés mellett számos materiális ügyet érint. Mátyássy Szabolcs színházigazgató kezdeményezésére megváltoztatnák az egyébként eddig is nemzeti besorolású Csokonai Színház nevét Csokonai Nemzeti Színház Debrecenre. Az indoklás szerint ezzel szeretné hangsúlyosabbá tenni az intézmény nevében a nemzeti minősítést és a várost.

Polgár Tóth Tamás

A Méliusz Könyvtár rovására bővítik a Thomas Mann utcai idősklubot

Az átnevezésnél nagyobb gyakorlati jelentősége van az előterjesztés második felének. Ebben azt írják, hogy Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatójának kezdeményezésére az önkormányzat elvenne az intézménytől egy Thomas Mann utca 45. szám alatti 148 négyzetméteres ingatlanrészt, amely a Városi Szociális Szolgálat (VSzSz) egyik idősklubjának épületében található. Ezt azzal magyarázzák, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkent a könyvtárat használók száma. A Nyugdíjasok Háza Könyvtár honlapján jelenleg azt írják a telephelyről, hogy a könyvállománya 11 ezer kötetből áll, gyermek-, ifjúsági és felnőtt-szépirodalmi kötetek, valamint szakirodalom és kézikönyvek is megtalálhatók náluk. Továbbá változatos folyóirat-kínálattal is rendelkeznek, 40 periodikát járatnak.

Polgár Tóth Tamás
A Méliusz felbontaná egy Nyíl utca 2. szám alatti 60 négyzetméteres ingatlan bérleti szerződését is, mivel kérnék az ingyenes vagyonkezelését. Az előterjesztésből kiderül, hogy az ingatlanban Térey János debreceni születésű költő hagyatékának egy része kap helyet, valamint itt fog működni az Alföld Stúdió, és itt lesznek az Alföld folyóirat egyes rendezvényei is.

A VSzSz eközben a Thomas Mann utcai telephelyen kezdeményezte a bérleti szerződése megszüntetését, továbbá ingyenes vagyonkezelésbe kérte az ingatlant, beleértve azt a helyiséget is, amelyet eddig a Méliusz Könyvtár használt. Az indoklásban emlékeztetnek, hogy megnőtt az igény a telephelyen nyújtott szolgáltatások, különösen az idősek nappali ellátása iránt, ezért a közgyűlés augusztusban döntött a nappali ellátás férőhelyeinek 30-ról 50-re emeléséről november 1-i hatállyal. Az előterjesztés szerint egy tisztasági festés és mázolás után a most még a könyvtár által használt épületrész alkalmas lenne az idősklub egyes rendszeres foglalkozásainak, rendezvényeinek áthelyezésére, a nagyobb tér pedig lehetőséget adna arra, hogy egy időben több program is legyen az épületben, továbbá kiállítsák az idősek által készített kézműves munkákat.

Polgár Tóth Tamás
Polgár Tóth Tamás
Polgár Tóth Tamás

„Hosszú távon, amennyiben az igények azt mutatják, a helyiségek alkalmassá tételét követően akár a demens idős személyek nappali ellátásának biztosítását is lehetővé tenné a telephely ily módon megnövekedett alapterülete” – olvasható az előterjesztésben.

Az ügy kapcsán nem árt felidézni, hogy Papp László (Fidesz) polgármester megszorítócsomagjának részeként a közgyűlés még tavaly októberben döntött négy debreceni idősklub bezárásáról (a városvezető szóhasználata szerint a „szolgáltatásnyújtás szüneteltetéséről”). Vaszkó Imre (DK) önkormányzati képviselő már akkor figyelmeztetett, a telephelyek bezárásának súlyos következményei lehetnek, Széles Diána (Fidesz) szociális alpolgármester azonban azzal nyugtatta a testület tagjait, hogy az idősklubok szolgáltatásait igénybe vevő ellátottakkal már megbeszélték a változásokat, és ők nem jelezték, hogy problémájuk lenne ezzel. „Szociális ellátásban nem lesz hiánya senkinek” – szögezte le akkor.

Újabb 5 milliárd forint hitelt venne fel a DKV

A most következő közgyűlés előterjesztései közül kiemelendő még, hogy Papp László polgármester javaslatára a képviselők szavazni fognak a DKV Zrt. 2026. december 30-ig tartó 8 milliárd forintos hitelkeretének további 5 milliárd forinttal történő emeléséről, pontosabban annak tudomásul vételéről, valamint kezesség vállalásáról. Ennek indoklásaként mindössze annyit említ a polgármester, hogy a közösségi közlekedési céget fenntartó Debreceni Vagyonkezelő Zrt. ezt csak „tartalék jelleggel” kezdeményezte.

A közgyűlésen a Debreciner munkatársai is ott lesznek, a történésekről részletesen beszámolunk olvasóinknak.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.