„Tényleg szabad a pálya?” - A nők pályaválasztási lehetőségeiről lesz szó Debrecenben

Az Amnesty ezúttal egy olyan témát hoz Debrecenbe, ami jelen van a mindennapjainkban, azonban már olyannyira része a társadalmunknak, hogy talán észre sem vesszük, vagy legalábbis kevés szót ejtünk róla. A középpontba ezúttal a nők munkaerőpiaci helyzete kerül, a résztvevők arról kapnak tájékoztatást, hogy milyen hátrányos megkülönböztetés éri a nőket álláskereséskor vagy épp a munkahelyükön.
facebook.com/amnestymagyarorszag

Amnesty International Magyarország következő debreceni kerekasztal-beszélgetésére október 18-án, szerdán este 18 órára várják az érdeklődőket a Frida Kávéházban. A programon nemcsak arról lesz szó, hogy milyen hátrányok érik a nőket, ha kikerülnek a munkaerőpiacra, hanem arról is, hogy milyen nemi sztereotípiákat ismernek meg, vagy mivel találkoznak az oktatás során.

A nők munkaerőpiaci helyzetéről korábban a Debreciner készített interjút a kerekasztal-beszélgetés egyik szereplőjével, Csernus Fannival, az Amnesty nemek közötti egyenlőség szakértőjével, aki szerint már gyermekkorban elkezdjük megismerni a szerepmintákat, amelyek kihatnak a későbbi életünkre, arra is, hogy milyen pályát választunk. Számtalan olyan pozíció van, ami inkább férfiasnak vagy inkább nőiesnek titulálnak. A probléma abból is adódik, hogy a „nőies” szakmák társadalmilag és anyagilag is alulértékeltebbek. Ugyanakkor, ha valamilyen szakma elismertebbé válik, a nők ritkábban és nehezebben tudják megkapni az adott pozíciót. A helyzetet a kormánynarratíva is erősíti Csernus Fanni szerint, hiszen elsősorban azt támogatják, aki anyaként áll helyt. Annak a nőnek, aki a karrierjét helyezi előtérbe sokkal több akadállyal kell megküzdenie.
Ezek a szerepminták azonos pozíciókban is megmutatkoznak, hiszen hiába végzi a női munkavállaló ugyanazt a munkát, mint férfi társa, kevesebb bért kap vagy megnehezítik az előrejutását.

A beszélgetésen megoldási javaslatokat is kapunk arra, hogy a jelenlegi társadalmi környezetben hogyan tudunk érvényesülni nőként a munkaerőpiacon. Valamint arról is szó lesz, hogyan tudunk olyan világot teremteni, ahol nemüktől függetlenül tudnak maguknak pályát választani a fiatalok és hogyan tudjuk lebontani a jelenleg is működő sztereotípiákat.

A „Tényleg szabad a pálya?” című programon Csernus Fanni mellett, Balogh Judit Jázmin Waldorf tanár és Bujdosó Gyöngyi, egyetemi docens, a Lányok napja pályaorientációs programok debreceni szervezője lesz az érdeklődők segítségére a helyzet megértésében. Moderál Kalmár György kultúra kutató, egyetemi docens.

A kerekasztal-beszélgetésen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Itt lehet regisztrálni.

Az esemény az Európai Unió által társfinanszírozott, 101088233-EXPAND-CERV-2022-GE számú a Szabad a pálya! projekt keretében, az Amnesty International Magyarország, a Nők a Tudományban Egyesület és az Emberség Erejével Alapítvány együttműködésével valósul meg.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.