Közösen tüntetnek Debrecenben október 23-án a Mikepércsi Anyák, az Egységes Diákfront és más civil szervezetek

A Kossuth téren mondanak beszédeket, majd együtt a CATL-akkumulátorgyár építkezésére vonulnak. A demonstráció leírása szerint a jogállamiságért, a demokráciáért, az egészséges és élhető környezetért, valamint az oktatás jövőjéért állnak ki.

Alig több mint egy hete, október 9-én jelezte a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö), hogy elfogyott a türelmük, ezért „forró ősz várható”. A közleményük kiváltó oka a község határában épülő CATL-akkumulátorgyáron túl az volt, hogy szeptember 21-én megjelent egy kormányrendelet, amely számos civil szervezet és ellenzéki párt értelmezése szerint az azóta kiadott miniszteri utasítás ellenére is lehetővé teszi a kormányhivatalnak, hogy a környezetszennyező akkumulátorgyárakat ne sújtsák bírsággal vagy bezárással, hanem szerződést kössenek velük, amelyben a cég vállalja, hogy egy bizonyos időn belül felhagy a jogsértéssel.

Tiltakozó menet és demonstráció a CATL akkumulátorgyára ellen – 2023. január 28.
Polgár Tóth Tamás

A „forró ősz” ma, október 17-én kezdődik Debrecenben, a Mikepércsi Anyák és az Amnesty International Magyarország képviselői ugyanis 17 óra 30 perctől az óvárosban demonstrálnak: a Bem térről az Eötvös utcára, Papp László (Fidesz) polgármester háza elé vonulnak, ahol beszédeket is mondanak. A tüntetés Facebook-eseményén eddig közel 200-an jelezték a részvételüket vagy érdeklődésüket.

A jogállamiságért, a környezetért és az oktatás jövőjéért

Még meg sem történt az Eötvös utcai demonstráció, de már bejelentettek egy még nagyobb tüntetést Debrecenben. A Mikepércsi Anyák, a Debreceniek az akkumulátorgyárak ellen csoport, az Egységes Diákfront, az aHang, valamint a Vigyázzunk Életet Adó Vizeinkre Egyesület közös fellépésre készül október 23-án. Reggel 9 óra 30 perckor a Kossuth téren gyülekeznek, ahol beszédek is elhangzanak, majd a déli gazdasági övezetbe vonulnak, a CATL-akkumulátorgyár építkezésére, ahol szintén lesznek felszólalások.

Facebook

A demonstráción a jogállamiságért, a demokráciáért, az egészséges és élhető környezetért, valamint az oktatás jövőjéért állnak ki. „Ne tűrjük, hogy semmibe vesznek minket, amikor a megkérdezésünk nélkül döntenek és számolatlanul öntik a közpénzt a környezetromboló akkumulátornagyhatalmi mánia megvalósítására! Ne hagyjuk, hogy az emberek alapjogait háttérbe szorítsák a túlzott iparosítás és a külföldi befektetők érdekeit kiszolgálva!” – írják.

A szervezők felhívása szerint gyalogosan, kerékpárral és autóval is lehet csatlakozni a demonstrálókhoz. További részletek a Facebook-eseményben olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.