„Hány magyar gyereknek kell betegen születnie vagy meg sem születnie?” – Debrecen polgármesterének házánál tüntettek civilek

Zsugyó Virág, az Amnesty International Magyarország regionális koordinátora arról beszélt, Gulyás Gergely miniszter utasítása semmilyen jogi garanciát nem jelent arra, hogy az akkumulátorgyárak valóban nem köthetnek a környezetszennyező cégeknek kedvező hatósági szerződést. Kozma Éva a Mikepércsi Anyák képviseletében elmondta, az ezt lehetővé tevő kormányrendelet visszavonását, egy hatékony környezetvédelmi szabályozás megalkotását, valamint egy felelős környezetvédelmi minisztérium felállítását követelik.

Demonstrációt tartott a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület, valamint az Amnesty International Magyarország Debrecenben október 17-én. A kora esti tiltakozás résztvevői előbb a Bem téren gyülekeztek, majd Papp László (Fidesz) polgármester Eötvös utcai háza elé vonultak.

Koppányi Szabolcs

A tüntetés közvetlen előzménye, hogy szeptember 21-én megjelent a környezetvédelmi hatósági szerződésekről szóló kormányrendelet, amely alapján a kormányhivatal dönthet úgy, hogy a környezetszennyező cégeket nem megbírságolja vagy bezáratja a szennyező üzemet, hanem szerződést köt velük, amelyben azok vállalják, hogy egy bizonyos határidőn belül felhagynak a jogsértéssel. Habár október 10-én Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kiadott egy utasítást, amely szerint az akkumulátorgyáraknak nem adja ki az ehhez szükséges nyilatkozatot, számos civil szervezet és ellenzéki párt szerint ez nem akadályozza meg az akkugyárakat a szankciók elkerülésében, többek között azért, mert a kormányrendelet egy jogszabály, a miniszteri utasítás pedig nem az, tehát nem írja felül a rendeletet.

Koppányi Szabolcs

A meghirdetett kezdésre körülbelül 80-an gyűltek össze a Bem téren, majd indultak tovább az Eötvös utcára, a járdán haladva. A vonulók többek között ezeket skandálták: „temetők helyett levegőt”, „adják vissza a termőföldeket”, „a csend nem rend”, valamint „nincs alku, nincs akku”.

Egy jogállamban elképzelhetetlen, hogy az állam a polgárai elé helyezi a cégek érdekeit

Papp László polgármester házához érkezve először Zsugyó Virág, az Amnesty International Magyarország regionális koordinátora szólt a tüntetőkhöz. Elmondta, az Amnestynél hisznek a közös kiállás erejében. Szerinte a mai megmozdulásuk azt üzeni: joguk van a tiltakozáshoz akár a polgármester háza előtt is, joguk van az egészséges környezethez és a biztonságos élethez. Úgy látja, ők is hozzájárultak ahhoz, hogy Papp a környezetvédelmi hatósági szerződésekről szóló kormányrendelet visszavonását kérte a kormánytól. Mint mondta, múlt héten hétfő reggel jelentették be ezt a tüntetést a rendőrségen, aznap délután pedig a polgármester kiadta a közleményét. „Úgy, hogy előtte három hétig meg sem szólalt, pedig már három hete hatályban volt ez a rendelet” – mondta a szervező.

Koppányi Szabolcs

Zsugyó Virág elmondta, meghívták Pappot is a tüntetésre, de nem jött el, hanem néhány napja egy videót posztolt a közösségi oldalára, amelyben elmagyarázta, hogy a rendelet nem vonatkozik az akkugyárakra. Az Amnesty debreceni jogásza hangsúlyozta, a miniszteri utasítás semmilyen jogi garanciát nem jelent. Leszögezte, a jogállam ad biztonságot, ez azonban Magyarországon jelenleg nem létezik. „Egy jogállamban elképzelhetetlen lenne az, hogy az állam a cégeket helyezi előtérbe a saját polgárai helyett” – fogalmazott.

Szavazzanak a jövőre!

Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák képviselője arról beszélt: a kormány és Debrecen vezetői néhány hónapja eldöntötték, hogy összekapcsolják Debrecent Mikepérccsel – nemcsak szervesen, hanem szervetlenül is, a sok beton által. A civil aktivista megmutatta, elhozták Pappnak egy akkumulátorgyár makettjét, hogy ő is azt lássa, amikor kinéz az ablakán. Ezt követően felsorolta, hogy évente milyen nagy mennyiségben készülnek veszélyes anyagokat felhasználni a Debrecen határába épülő CATL-akkumulátorgyárban. Feltette a kérdést: a környezetszennyezőket védő kormányrendelet miatt vajon hány embernek kell kínzó, halálos betegségtől szenvednie. „Hányan fognak ideje korán, akár tíz évvel hamarabb meghalni? Hány magyar gyereknek kell már betegen születnie, vagy akár meg sem születnie?” – tette fel a kérdést Kozma Éva.

Koppányi Szabolcs

A Mikepércsi Anyák egyesületének elnöke szerint a kormányrendelet legalizálhatja a környezeti bűncselekményeket, ez pedig az Alaptörvény, a nemzetközi jog, valamint az uniós jog durva arculcsapása. Kozma Éva ezen mondatára a demonstrálók „hazaárulók” rigmussal reagáltak. A civil aktivista szerint a kormány és a debreceni önkormányzat – élén a polgármesterrel – félrevezeti a közvéleményt. Gulyás Gergely miniszter utasítását a szépirodalom kategóriájába sorolta, mondván, az nem kötelez senkit semmire. Kijelentette tehát, követelik a rendelet visszavonását, egy hatékony környezetvédelmi szabályozás megalkotását, valamint egy felelős környezetvédelmi minisztérium felállítását. Papp Lászlónak azt üzente, ha ő is úgy gondolja, hogy védelmezniük kell a következő nemzedékek életfeltételeit, akkor nem elégszik meg eredménytelen álintézkedésekkel, hanem velük együtt követeli a valódi szabályozást.

Koppányi Szabolcs

Kozma Éva arra biztatta a megjelenteket, október 23-án tartsanak velük a következő tüntetésükön, a 2024-es önkormányzati választáson pedig válasszák a jövőt. „A forró ősz elkezdődött!” – kiáltotta.

A demonstráció végén a megjelentek krétával hagytak üzeneteket Papp László polgármester háza előtt az úttesten és a járdán.

Az eseményt a Debreciner közösségi oldalán élőben közvetítettük. A felvétel itt tekinthető meg:

Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.