Nem állítják le a CATL építkezését – Jogerősen elutasította az azonnali jogvédelmi kérvényt a Fővárosi Ítélőtábla

A másodfokú bíróság szerint a Debreceni Törvényszék az iránymutatásuknak megfelelően mérlegelte a vízellátás biztonságához és a beruházás megvalósításához fűződő közérdeket, valamint okszerű indokolással mutatott rá, hogy akkor történne nagyobb sérelem, ha az építkezést késleltetnék vagy meghiúsítanák.

Litresits András ügyvéd, Moczok Gyula debreceni lakos, az MSZP korábbi választókerületi vezetőjének jogi képviselője a Debrecinert október 19-én arról tájékoztatta, hogy a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokon eljáró Debreceni Törvényszék (megismételt eljárásban meghozott) végzését, amelyben elutasította a Debrecen déli gazdasági övezetében épülő CATL-akkumulátorgyárral kapcsolatos azonnali jogvédelmi kérést. A kérvényezők azt próbálták elérni, hogy a bíróság azonnali jogvédelem keretében állíttassa le az építkezést, amíg nem születik meg a jogerős ítélet a környezeti hatásvizsgálati eljárás kapcsán indított perben. A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye, így ebben a jogi folyamatban már nem lehet elérni az építkezés leállítását.

CATL - akkumulátorgyár - 2023. szeptember 7.
Polgár Tóth Tamás

Ahogy arról korábban a 24.hu nyomán mi is beszámoltunk, a Fővárosi Ítélőtábla júliusban megsemmisítette a Debreceni Törvényszék elsőfokú végzését, valamint új eljárásra kötelezte, mert az indokolásuk szerint a törvényszék nem mérlegelte, hogy az akkumulátorgyár veszélyezteti-e Debrecen vízellátását. A törvényszék a második eljárásában július végén ismét elutasította az azonnali jogvédelemről szóló kérelmet, ezért a felperes és ügyvédje fellebbezett az ügyben.

Nem volt helye a felülmérlegelésnek az ítélőtábla szerint

A másodfokon döntő Fővárosi Ítélőtábla az indokolásban kimondta, hogy a Debreceni Törvényszék az iránymutatásuknak megfelelően a vízellátás biztonságához fűződő és a beruházás megvalósításához fűződő közérdekek szempontjából vetette össze a döntési alternatívákhoz kapcsolható hátrányokat. Ezt követően a törvényszék az ítélőtábla szerint okszerű indokolással mutatott rá, hogy az azonnali jogvédelem biztosításával a beruházás megvalósításának késedelme vagy meghiúsulása súlyosabb hátrányt okozna, mint az azonnali jogvédelem elmaradásával a vízellátás biztonságához fűződő közérdek sérelme.

Az ítélőtábla indokolása szerint a kérelem elbírálása során nem volt helye az egymással konkuráló közérdekek összevetésével, az arányosság elve alapján elvégzett és okszerűen indokolt bírói mérlegelés felülmérlegelésének, ezért a fellebbezésben előadott érvek nem voltak alkalmasak az elsőfokú bíróság által hozott végzés jogszerűségének megdöntésére.

Döbbenetes az ügyvéd szerint, hogy ténynek tekintették a CATL nyilatkozatát

Litresits András ügyvéd a Debrecinernek elmondta, hogy hiányosnak és a korábbival ellentétesnek találja a Fővárosi Ítélőtábla mostani döntését, mert az nem reflektált a 2023. augusztus 7-én benyújtott 16 oldalas fellebbezésben foglalt valamennyi érvelésükre, különösen arra, hogy a gyár kínai ügyvezetőjének nyilatkozatát a Fővárosi Ítélőtábla elegendőnek találta az alábbi saját nyilatkozatuk alátámasztására, hogy nem lesz lakossági vízellátás probléma, mert „Alperesi Érdekelt előadja továbbá, hogy a gyár a belső döntéshozatali, illetve Környezetvédelmi, Egészségvédelmi és Munkabiztonsági Eljárásrendje alapján a hatósági értesítéstől számított 1 órán belül meghozza a szükséges döntéseket és leállítja a gyárat abban az esetben, ha az illetékes hatóságok a gyár vízfelhasználását korlátozzák, illetve leállítják. Minden termelő berendezés azonnali vészleállító funkcióval van ellátva, így biztosított a termelés biztonságos, gyors és hatékony leállítása.”

Litresits András bal szélen
Miklovicz-Nyikos Mónika

Litresits András döbbenetesnek nevezte, hogy ezen CATL-ügyvédi mondatot a cég ügyvezetőjének Kínában aláírt nyilatkozatával tulajdonképpen ténynek tekintették az eljárt bíróságok, bármilyen hitelt érdemlő okirati bizonyíték csatolása nélkül.

Az akkumulátorgyár környezeti hatásvizsgálati eljárása kapcsán indított perben november 8-án 9 óra 30 perctől lesz bírósági tárgyalás a Debreceni Törvényszéken, ahol Litresits – mint érdeklődésünkre elmondta – nem vár meglepetést, de továbbra is bízik a „csodában”, azaz egy független, objektív, a valódi környezetvédelmet és a debreceni lakosság tényleges vízellátását garantáló bírói döntésben.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.