Újabb demonstrációt tartottak Balmazújvárosban, a polgármester szerint nem biztos, hogy a dolgozóik megkapják a fizetésüket

A tüntetés szervezői szerint a város kasszája azért üres, mert négy fideszes és két velük együtt szavazó önkormányzati képviselő nem hajlandó elfogadni két rendeletet. Az érintett képviselők nem mentek el az összehívott rendkívüli testületi ülésre. Levélben üzenték, likviditási hitel felvételét kérik a városvezetéstől.

Rendkívüli testületi ülést tartottak október 20-án Balmazújvárosban, ahol a városvezetés ismét megpróbálta elfogadtatni a 2022-es költségvetési rendelet módosítását, valamint a 2022-es zárszámadási rendeletet.

Galéria: Tiltakozó demonstráció – Balmazújváros, 2023. október 20.
Polgár Tóth Tamás

Az ülés idejére demonstrációt hirdetett a Kossuth térre, a Városháza elé a Közösen Balmazújvárosért Egyesület, amely a közösségi oldalán azt írta, hat képviselő hónapok óta nem hajlandó elfogadni a rendeleteket az általuk szabott feltételek teljesülése ellenére sem, emiatt pedig az önkormányzat nem fér hozzá az állami forrásokhoz. „A város kasszája üres, nincs pénz a működtetéshez” – magyarázták. Az egyesület szerint amennyiben nem fogadják el október 20-ig a rendeleteket, Rácz Róbert (Fidesz) hajdú-bihari főispánnak kell költségvetést alkotnia, ez azonban leghamarabb januárban várható, így szerintük a város már novemberben sem tudná kifizetni az önkormányzati dolgozók bérét, bezárnak az óvodák, a bölcsőde, az idősek otthona, valamint az önkormányzati hivatal. A Közösen Balmazújvárosért Egyesület már két nappal korábban, október 18-án is tüntetett a történtek miatt.

Mesterségesen előidézett csődközeli állapotról beszélnek a tüntetők

A mostani eseményen körülbelül 200 ember vett részt. Sós Józsefné, a Közösen Balmazújvárosért Egyesület elnöke a megjelenteknek arról beszélt: most eldől, maradt-e még emberség a rendeleteket eddig meg nem szavazó hat képviselőben. Mint mondta, október 18-án az utolsó feltételüket is teljesítette volna a városvezetés a könyvvizsgáló cégek általi felülvizsgálattal kapcsolatban, mégis nemmel szavaztak. „Ha a pénzéhez hozzáférne végre a város, és abból ki tudná fizetni a jelenleg fennálló számla és bérkötelezettségeit, normálisan mehetne tovább a város működése. Ehelyett ők mesterségesen előidéztek egy csődközeli állapotot, és most azt szajkózzák, hogy lám-lám, mi megmondtuk, hogy csődbe fog menni a város” – fogalmazott.
Polgár Tóth Tamás

A Fidesz leváltását követően hamar patthelyzet alakult ki a testületben

Hegedüs Péter (független) 2018 óta vezeti a várost, ekkor nyerte meg azt az időközi polgármester-választást, amelyet azért kellett kiírni, mert az előző városvezetőt, Veres Margitot (független) egy, még Tiba István (Fidesz) polgármestersége idején, jegyzőként elkövetett korrupciós bűncselekmény miatt a bíróság jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte – ezt az Igazságügyi Minisztérium közbenjárására aztán nem kellett leülnie, azóta pedig kegyelmet is kapott.

Hegedüs Péter
Polgár Tóth Tamás

Hegedüs aztán 2019-ben Célbakisér nevű szervezetével 8:4 arányban a képviselő-testületben is többséget szerzett, azonban Dobi Sándorné és Ferenczi Mária a koronavírus-járvány idején ellenzéki szerepet kezdett el felvenni, azóta kulcskérdésekben rendre a Fidesz négy képviselőjével, Béke Imrénével, Gacsályi Ibolyával, Oláh János Pállal és Tóth Attilával együtt szavaznak. Hegedüsék előnye így 6:6-os patthelyzetre változott, ez az állapot már évek óta fennáll.

Likviditási hitel felvételét akarja a Fidesz és a velük szavazó testületi tagok

A rendeletek megszavazására nem hajlandó hat képviselő nem ment el a testületi ülésre, ehelyett egy levélben üzentek a város lakosságának, amelynek felolvasására a település jegyzőjét kérték. Az ülést a demonstráció szervezői élőben közvetítették, így az összegyűltek is meghallgathatták a levél tartalmát. Ebben bejelentették, azért nem vesznek részt az ülésen, mert a napirendi pontok ugyanazok, mint az október 18-i ülés pontjai. Kifogásolták továbbá, hogy – elmondásuk szerint – az előző ülésen a hallgatóság folyamatosan bekiabálásokkal és fenyegetésekkel próbálta befolyásolni a képviselői munkájukat. „Egyesek odáig merészkedtek, hogy fizikai inzultus is érte a képviselők egy részét” – olvasta a jegyző a képviselők üzenetét, mire a tüntetők egy része hangos nevetésben tört ki.

A képviselők hiányolták Tóth Attila javaslatát is az előterjesztések közül, amely szerintük lehetségessé tenné a dolgozók fizetésének biztosítását. „Ebből egyértelműen látszik, hogy nagyon komoly problémák lehetnek a 2022-ik évi költségvetéssel, ezért próbálja annak vizsgálatát a polgármester mindenáron megakadályozni” – fogalmaztak, hozzátéve, készek egy likviditási hitel felhasználását megszavazni, ennek ugyanis nem látják a törvényes akadályát. Kérték, hogy az önkormányzat készítsen erről egy előterjesztést, hogy arról a lehető legrövidebb időn belül egyeztethessenek, a testület pedig dönthessen. A levél felolvasását követően a Kossuth téren tüntető balmazújvárosiak fújolni, fütyülni kezdtek, valamint szidalmazták a levelet jegyző képviselőket.

Polgár Tóth Tamás

Sós Józsefné a demonstrálóknak azt mondta, szerinte azért nem fogadják el a rendeleteket a képviselők, mert Tiba István, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a város korábbi polgármestere ezt nem engedi nekik.

Nehéz helyzetbe került a város a polgármester szerint

Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere a Debrecinernek elmondta, a 2022-es költségvetési rendelet módosítása már huszonöt, a zárszámadás pedig tizenkilenc alkalommal volt a testület előtt. A polgármester elmondása szerint a városvezetés hiába válaszolta meg a képviselők kérdéseit és tett eleget a kéréseiknek. „A város a mai döntéssel borítékolhatóan nehéz helyzetbe kerül, mert ha a főispán nem alkotja meg november elsejéig ezt a rendeletet, akkor – mivel a folyószámlahitelünknek nem lesz fedezete – nagy valószínűséggel az októberi fizetések novemberben nem lesznek kifizetve több száz dolgozónak” – sorolta.

Hegedüs Pétertől azt is megtudtuk, hogy a testületi ülés időpontját Rácz Róbert főispánhoz igazították, aki azonban egy nappal előtte közölte, hogy felrendelték Budapestre, ezért nem tud ott lenni a tanácskozáson.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.