Álságosnak tartják a Mikepércsi Anyák az őket „álcivilező” és „sorosozó” 12 debreceni szervezet és a Fidesz érveit

Egy tucatnyi debreceni egyesület, valamint a helyi Fidesz azonnal elítélte a Papp László polgármester háza előtt tüntető civileket, akik szerint azonban különös, hogyan tudott ilyen sok szervezet egy óra alatt megállapodni egy közös közlemény kiadásában.
Tüntetés Papp László polgármester háza előtt - 2023. október 17.
Koppányi Szabolcs

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, október 17-én Papp Lászlónak (Fidesz), Debrecen polgármesterének háza előtt tüntetett az Amnesty International Magyarország és a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö). A demonstráción a környezetszennyező cégeknek kedvező hatósági szerződésről szóló kormányrendelet visszavonását, egy hatékony környezetvédelmi szabályozás megalkotását, valamint egy felelős környezetvédelmi minisztérium felállítását követelték.

Tüntetés Papp László polgármester háza előtt - 2023. október 17.
Koppányi Szabolcs

Megfélemlítésről és fenyegetésről írt 12 szervezet

Alig ért véget a demonstráció, amikor még aznap kora este 12 debreceni szervezet egy nyílt levelet tett közzé a közösségi médiában. Azt írták, határozottan tiltakoznak „a városunkba rendbontás céljával érkező álcivil szervezetek” tevékenysége ellen. A Facebook-hirdetésként, tehát pénzért is terjesztett, tipográfiailag is megformált szöveg szerint az aláírók megdöbbenéssel figyelik, és elítélik a debreceni működésüket, amely célja szerintük „a megfélemlítés és a fenyegetés meghonosítása”. Szerintük ráadásul a kormányrendelet ügye már megoldódott Papp László közbenjárására. A polgármester mellett megszólaló 12 szervezet érvelése szerint ez is azt mutatja, hogy a Mikepércsi Anyák és az Amnesty célja a „balhé” és a politikai haszonszerzés. A tizenkettek a gyors megszólalásukban hangoztatják, összefogásban hisznek, tisztelik egymást, Debrecent pedig békésnek és nyugodtnak szeretik.

A környezetvédelmi szigorításokért és egy felelős környezetvédelmi minisztérium felállításáért demonstrálók ellenében közös nyilatkozatot tett 12 szervezet:

Szeretlek Debrecen Egyesület
Ondód Jövőjéért Egyesület
Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület
Zöld Vénkertért Egyesület
Civilek a Tóciért Kulturális és Szabadidős Egyesület
Tegyünk Együtt Pallagért Egyesület
Könyvtár- és Információtudományi Társaság
EU-Roma Országos Egyesület
Józsai Szabadidő és Tömegsport Egyesület
Baráti Kör Egyesület
Cívis Város Kulturális Egyesület
Bihari Állami Gondozottak Egyesülete

Facebook

Álcivilezik a Fidesz is

Néhány perccel később a helyi Fidesz-frakció is kiadott egy közleményt, amelyben a fentiekhez hasonlóan „álcivilezve” arról értekeznek, hogy az akkumulátorgyáraknak a legszigorúbb környezetvédelmi szabályoknak kell megfelelniük mind az építésük, mint a működésük során. „Debrecenben határozottan elítéljük a mai provokatív magatartást! Politikai oldaltól függetlenül egyetlen politikus, egyetlen közéleti szereplő gyermeke, családja sem lehet politikai játszmák áldozata!” – írják, valamint közölték, ők nap mint nap azon dolgoznak, hogy a város úgy fejlődjön, hogy az a környezetre és az emberek egészségére, Debrecen egészére is pozitív hatást gyakoroljon.

Nem tüntethetnek a polgármester házánál, de ő kimondhatja a halálos ítéletüket? – kérdezik

A Mikepércsi Anyák október 19-én egy közleményben reagáltak a 12-ek megnyilatkozására és a Fidesz írására, visszautasítva az ezekben megfogalmazott vádakat. A Mikepércsi Anyák szerint ha bármilyen biztonsági kockázatot jelentett volna a tüntetésük, akkor a rendőrség nem adott volna rá engedélyt, valamint a rendezvény közben is intézkedhetett volna, ha bármiféle oka lett volna rá.

A Miakö közlése szerint azért választották a polgármester háza előtti közterületet helyszínül, mert Papp lassan egy éve nem áll szóba a mikepércsiekkel, miközben az ő megkérdezésük nélkül döntött arról, hogy egy akkumulátorgyár közvetlen szomszédságában kell élniük (Debrecen déli határában, Mikepércs mellett épül ugyanis a CATL akkumulátorgyára.) „Kaptunk tőle és a kormánytól több halálgyárat, de nem volt jogunk erről előzetesen véleményt mondani, és most, utólag sem hajlandó magyarázatot és felvilágosítást nyújtani a várható következményekről. Őt és a kormányt sem zavarta a nyugalmunk és biztonságunk, rajtunk viszont képmutató módon számonkérik azt” – írják.

A Miakö álságosnak látja a Fidesz és a 12 Papp-támogató szervezet nyilatkozatait, mivel a polgármester és a kormány szerintük több ezer embert, köztük gyermekeket kényszerít arra, hogy vegyi üzemekből kiáramló levegőt szívjanak, valamint állandó zajhatásnak legyenek kitéve. „A Fidesz-KDNP és a civilek olvasatában mi nem tüntethetünk e döntést meghozó polgármester házánál, de ő kimondhatja a halálos ítéletet több ezer család és gyerek felett!” – sérelmezik.

A mikepércsi civilek visszautasítják, hogy „álcivileknek” és „Soros-bérenceknek” állítják be őket, valamint megjegyzik, egy közös közlemény kiadása 12 szervezet részvételével nem kis szervezést igényel. „Ezért joggal kérdezzük, hogyan lehetséges, hogy ezek a civil szervezetek mindezt jogszerűen, belső szabályzatuknak megfelelően meg tudták tenni egy óra alatt? Hogyan sikerülhetett egy órán belül a 12 szervezetnek leegyeztetnie a szöveget, összehívni a 12 közgyűlést, megszavaztatni, majd megkeresni a Fidesz-KDNP-t, a helyi sajtót, akik gyorsan cikket is írtak belőle. Ez akárhogyan is nézzük, sem fizikailag, sem pedig jogilag nem lehetséges” – érvelnek a közleményben.

Üzentek a Fidesz-közeli sajtónak is

A Mikepércsi Anyák a kételyeik ellenére nem nevezik „álcivileknek” őket, hanem jó munkát kívánnak nekik, valamint arra biztatják a tagjaikat, hogy álljanak ki a jogaikért és ne féljenek. A helyi Fidesznek pedig azt üzenik, amennyiben tüntetést szervezének az akkumulátorgyár ellen, szívesen csatlakoznak, ahogy tették ezt eddig is minden párt és civil szervezet hasonló megmozdulásánál. A sajtó egy részét pedig arról értesítették, ha a jövőben „álcivil”, „sorosbérenc” vagy más, hasonló jelzővel illetik az egyesületüket, akkor a bíróságon fognak találkozni.

Tüntetés Papp László polgármester háza előtt - 2023. október 17.
Koppányi Szabolcs
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.