Megkerülhetetlen tényezővé vált a mikepércsiek kiállása

„A főleg kisgyermeket nevelő, dolgozó fiatal asszonyokból álló szervezet fontosnak tartja, hogy újra és újra felhívja a figyelmet a felelős állampolgári magatartásra és a közös fellépés fontosságára”, ezért is támogatják őket.
Nem kell gyár! – Tüntetés Mikepércsen – 2023. március 15.
Koppányi Szabolcs

Számos ismert és a maga területén tekintélyesnek mondható civil szervezet szerte az országból (Alsózsolcáért Környezetvédelmi Egyesület, a Kiáll(t)unk Ácsért, a Vigyázzunk Életet Adó Vizeinkre Egyesület, a Zöld Folt Mozgalom, a Göd-ÉRT Egyesület, a Szívügyünk Szentiván, az Élhetőbb Monostorért, az Emberség Erejével Alapítvány, a Mindenki Pécsért Egyesület, a Séta a Mecsekért, a Zöld Fiatalok Egyesülete, a Zöld Arnótért Egyesület, a Zöld Kapcsolat - Miskolc), továbbá az Országos Közös Akarat (OKA) tagszervezetei (Egységes Diákfront, Civil Bázis, PDSZ, Fridays For Future Magyarország, ADOM Diákmozgalom, Esély Közösség, Igazgyöngy Alapítvány, Miután Felmondtam, MKKSZ, Nyomtassteis, Oktatással a Demokráciáért Alapítvány, Padtársak, Roma Parlament, Új Roma Innováció Alapítvány) adott ki szolidaritási nyilatkozatot október 22-én a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesületet támogatva.

A Debreciner szerkesztőségének eljuttatott nyilatkozatot jegyző szervezetek szolidaritásukról és támogatásukról biztosítják a Mikepércsi Anyákat kitartó és bátor aktivistáikért: „időt, energiát, anyagi áldozatot és nyilvános szereplést is felvállalva rendületlenül kiállnak településük egészségéért, biztonságos és nyugodt jövőjéért”.

Mint írják, külön tiszteletreméltó, hogy „a főleg kisgyermeket nevelő, dolgozó fiatal asszonyokból álló szervezet fontosnak tartja, hogy újra és újra felhívja a figyelmet a felelős állampolgári magatartásra és a közös fellépés fontosságára akkor, amikor a magyar kormányzat éppen számtalan szennyező, zajos és veszélyes akkumulátor ipari létesítményt telepít szerte az országban tervszerűen és rohamos gyorsasággal a magyar lakosság és az illetékes környezetvédelmi, vízügyi és gazdasági szakemberek véleményének félre söprésével”.

A támogató szervezetek véleménye szerint a Miakö szerepe megkérdőjelezhetetlen abban, hogy a Magyarországra települő multi cégek érdekeit szem előtt tartó jogi szabályozásra „országos szinten is felhívta a figyelmet, vállalva ezzel az ellenérdekelt politikai közösség nemtelen, hazug és alattomos támadásait is”.

Úgy látják, a mikepércsi egyesület „követendő példát mutat jogtudatos állampolgári fellépésből, felelősségteljes, közösségi szemléletű civil közéleti szerepvállalásból, amire a politikai vezetés feltűnően gyors reakciót küldött válaszul. Ez ékes bizonyítéka annak, hogy a Miakö igenis megkerülhetetlen tényezője a térség mindennapjait formáló civil politikai közegnek, és ezt a döntéshozók is nagyon jól tudják.”

„Mi ezért büszkék vagyunk Rátok, kedves Mikepércsi Anyák és Apák, és számíthattok ránk a jövőért folytatott, egységes, szervezett, közös küzdelemben” – zárul a szolidaritási nyilatkozat.

Mint ismeretes, október elején „forró ősz” eljövetelét jelentették be az akkugyárak ellen folyamatosan tiltakozó Mikepércsi Anyák, október 17-ére tüntetést szerveztek – az Amnesty International Magyarországgal együtt – Papp László debreceni polgármester házánál a környezetszennyező cégeknek kedvező kormányrendelet visszavonásáért, amivel kiváltották a helyi Fidesz és 12 „városházaközeli” debreceni civil szerveződés felháborodott elutasítását, holnap – október 23-án – pedig a Mikepércsi Anyák, az Egységes Diákfront és más civil szervezetek közösen tüntetnek Debrecenben és a kínai CATL-építkezés szomszédságában a jogállamiságért, a demokráciáért, az egészséges és élhető környezetért, valamint az oktatás jövőjéért.
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.