„Mindig van egy szovjet: hol Keleten, hol Nyugaton” – Így emlékezett 1956-ról Papp László, Debrecen polgármestere

A forradalom ünnepén arról beszélt, hiába érzik azt a debreceniek, hogy túl gyors a tempó, az élet a városvezetést fogja igazolni. A másik oldalon szerinte a forradalmárokat tankokkal leverő kommunisták utódai állnak.
Budai Péter

Október 23-án délelőtt, a Debreceni Egyetem főépületénél lévő forradalmi emlékmű mellett tartotta 1956-os megemlékezését Debrecen önkormányzata. A helyszínen lévő tudósítónk szerint 150-180-an jelentek meg, a többségük politikusként, önkormányzati alkalmazottként, az ünnepi program közreműködőjeként vagy más hivatalos meghívottként vett részt az eseményen. A megemlékezésen Mindenki szem a láncban címmel adtak elő műsort az Ady Endre Gimnázium diákjai. Ahogy ezt előzetesen megírtuk, az önkormányzati honlapon olvasható információk szerint Kapás Dezső, Illyés Gyula, Kassák Lajos, Berzsenyi Dániel és Veres Péter mellett a trágár, obszcén publicisztikáiról ismert, lovagkereszttel kitüntetett, Fidesz-alapító Bayer Zsolt szövegeit is felhasználták az előadáshoz.

Galéria: 2023. október 23. – Debreceni városi ünnepség (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Budai Péter

A diákság előtt akartak tisztelegni a polgármester elmondása szerint

Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere a műsort követően mondta el beszédét. Emlékeztetett, a forradalmat debreceni diákok robbantották ki: a három felsőoktatási intézmény hallgatói egy 20 pontos követelési listát állítottak össze (a polgármester a „program” szót használta), majd a tömeg elindult a belvárosba, a pártbizottság székháza felé. A polgármester elmondta, a megemlékezés helyszínválasztásával a diákság előtt tisztelegnek.

Budai Péter

Papp László 1956 forradalmárait a huszadik század hőseinek nevezte, akiknek köszönhetően 1990-ben magunk mögött hagytuk a diktatúrát. Majd a saját családjának történetéről beszélt, mondván, a nagyapjától tudja, milyen volt az élet a hortobágyi és a kistarcsai internálótáborokban. Szerinte a kommunizmus atomjaira szedte a társadalmat, erőszakosan elválasztotta egymástól az időseket és a fiatalokat, a munkásokat, a mezőgazdaságból élőket és az értelmiségieket, meggátolta a párbeszédet, üldözte a másképp gondolkodást.

Gondoskodó szovjetek Keleten és Nyugaton

A polgármester úgy látja, az 1956-os forradalmárok a nemzeti önrendelkezésért is küzdöttek, valamint megmutatták, hogy a szabadság elérhető, 1990-ben pedig sikerült is ezt elérni. „Vigyázzunk hát rá!” – szólította fel hallgatóságát, majd felsorolta, eddig milyen kihívások elé állította ez az évtized Magyarországot: világjárvány, „orosz-ukrán háború”, energiaválság és infláció. Most szerinte az izraeli-palesztin háború jelent rendkívüli megpróbáltatást. Papp értelmezése szerint a nagyhatalmak összefogás helyett egymás ellen fordulnak, blokkok alakulnak ki. Úgy látja, egyes nagyhatalmak azt akarják, hogy lemondjunk az önrendelkezésünk egy részéről. „Mindig van egy szovjet, amelyik gondoskodni akar: hol Keleten, hol Nyugaton” – fejtegette a polgármester, hozzátéve, ezeknek Magyarországon szerinte mindig ugyanazok a szövetségesei. „És ha ellenállunk, majd jönnek, persze már nem tankokkal – legalábbis egyelőre –, hanem szankciókkal, eljárásokkal, 7-es cikkellyel, meg a nekünk járó támogatások befagyasztásával és a nyomásgyakorlás ezerféle formájával” – magyarázta.

Budai Péter

Lehet, hogy azt érzik, „túl gyors a tempó”

Papp ezt követően – az elmúlt hónapokban tartott egyéb beszédeihez hasonlóan – a városban zajló ipari beruházások mellett kezdett érvelni. Mint mondta, a következő években nagy jelentősége annak, hogy egy ország és egy város mennyire volt képes számolni a jövő kihívásaival. „Lehet, hogy néha azt érzik, hogy túl gyors a tempó, túl sok a változás, de szilárd meggyőződésem, hogy kötelességünk volt élni a kínálkozó lehetőségekkel, és az élet bennünket fog igazolni” – fogalmazott, majd arról beszélt, hogy közben vannak olyanok, akik soha semmit nem tettek le az asztalra, de „vaskos külföldi finanszírozás mellett” azt hirdetik, hogy mindent jobban tudnak. „Nos ők azoknak a kommunistáknak az utódai, akik saját erejükből soha, csakis a szovjet tankok segítségével tudták ’56 forradalmárait legyőzni” – jelentette ki.

Budai Péter

Sötét fellegek a távolban

A polgármester végül arról beszélt, habár a távolban sötét felhők látszanak, a város kilátásai jók, mert Debrecen a tradícióit tisztelő és megőrző, szabad, erős, a kihívásokat leküzdeni képes település.

Papp László beszédét követően a pártok, civil szervezetek, állami és önkormányzati intézmények képviselői koszorúkat helyeztek el az 1956-os emlékműnél. A pártok közül a Fidesz, a KDNP és a Mi Hazánk Mozgalom vett részt a koszorúzáson.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.