„Fegyverek helyett most tőkével gyarmatosítanak” – Civilek tüntettek a debreceni akkumulátorgyártás ellen október 23-án

A Kossuth térről az épülő CATL-akkugyár területére vonultak a tiltakozók. Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák elnöke hangsúlyozta, a fideszes vádakkal szemben ők továbbra sem törnek politikai babérokra, a hatalom ugyanakkor meggyalázta az otthonaik szentségét, ezért akár naponta is demonstrálhatnának Papp László debreceni polgármester háza előtt. Horváth Nándor László, az aHang és a Debreceniek az akkumulátorgyár ellen csoport aktivistája szerint Magyarországon jelenleg nincs szabadság és jogállamiság, ezért létre kell hozni a negyedik köztársaságot.
Galéria: Miakö-EDF - Tüntetés Debrecenben - 2023. október 23. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA
Koppányi Szabolcs

Közös demonstrációt tartott október 23-án délelőtt Debrecenben a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö), az aHang helyi csoportjaként működő Debreceniek az akkumulátorgyár ellen, az Egységes Diákfront (EDF), valamint a Vigyázzunk Életet Adó Vizeinkre Egyesület. Körülbelül 250-en gyűltek össze a Kossuth téren, ahol a Himnusz közös éneklése után elsőként Kozma Éva, a Miakö elnöke mondott beszédet. A civil aktivista elmondta, ők is ugyanazért harcolnak, mint az 1956-os forradalmárok: a szabadságért, a döntésekben való részvételért, az életük irányításáért, valamint az emberhez méltó körülmények biztosításáért.

Bacsikné Szigeti Gabriella és Kozma Éva
Koppányi Szabolcs

Akár naponta tüntethetnének Papp László háza előtt

Beszélt arról, hogy a hatalom a napokban hazaárulóknak, az otthon szentségét figyelmen kívül hagyóknak, valamint fizetett idegen ügynököknek minősítette őket. „Mi továbbra sem politikai babérokra vágyunk. Megmaradunk családanyáknak, nagymamáknak, szülőknek, akik saját gyermekeik, unokáik biztonságáért és jövőjéért aggódnak, ezért emelik fel a hangjukat” – magyarázta, hozzátéve, hogy a hatalom éppen az ő otthonaik szentségét gyalázza meg az akkumulátorgyárak telepítésével, amiért akár naponta is tüntethetnének Papp László (Fidesz) polgármester háza előtt.

Koppányi Szabolcs

Kozma Éva analógiát vont a szocializmus ideje alatti, valamint a jelenlegi erőteljes iparosítási törekvések között. „Most éljük azokat a hónapokat, amikor gyakorlatilag egy lapra teszik fel gyermekeink jövőjét, amikor egyszerre válunk függővé a német autóipartól, az orosz gáztól és a Kínai Kommunista Párt által nyújtott, ismeretlen feltételekhez kötött hitelektől” – fogalmazott. Párhuzamként említette még, hogy 1956-ban a debreceni diákok robbantották ki a forradalmat. Köszönetet mondott a mostani diákoknak, amiért mellettük tüntetnek. Mint mondta, a jelenlegi kormány szándékosan teszi tönkre az oktatást, mert nem gondolkodó fiatalokra, hanem tudatlan munkásokra van szüksége, akik alacsony jövedelemért, veszélyérzet nélkül dolgoznak majd a kínai gyárakban.

A megjelenteket Kozma Éva arra kérte, vegyenek részt az aHang által szervezett alternatív oktatási népszavazáson, valamint bejelentette, ha ez beváltja a reményeket, akkor hasonló alternatív referendumot szerveznek az akkugyárakról is.

Meg kell vizsgálni a már működő akkugyárakat

Bacsikné Szigeti Gabriella, az Élhetőbb Nyíregyházáért, élhetőbb Magyarországért Facebook-csoport alapítója azt hangsúlyozta, hogy a Föld nem a miénk, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön, ezért vigyáznunk kell rá. „Nem engedjük a termőföldjeink beszennyezését. Nem engedjük, hogy megmérgezzék a vizeinket. Nem engedjük, hogy mérgezővé tegyék a tiszta levegőnket. Nem engedjük, hogy tönkre tegyék az egészségünket, a jövőnket. Nem leszünk Kína gyarmata, szemétlerakó telepe. Nem kell akkumulátorgyár Magyarországra” – sorolta.

A nyíregyházi aktivista arról is beszélt, hogy a már meglévő akkumulátorgyárakat független hatóságoknak kell megvizsgálnia, valamint korlátozni kell a vízfelhasználásukat. Azt üzente, az ország keleti régiójának, Miskolcnak, Debrecennek és Nyíregyházának össze kell fognia. „Együtt megállíthatjuk a Fideszt. Egységben az erő” – mondta, mire a demonstrálók „összefogást!”-skandálásba kezdtek.

Koppányi Szabolcs

Ki kell mondani az igazságot

Elek János debreceni diák, az EDF tagja úgy fogalmazott, az 1956-os forradalom az elnyomás elleni küzdelem és az összetartás szimbóluma. Szerinte Orbán Viktor vezetésével egyre jobban feltűnnek az akkori viszonyok, a folyamatot pedig jó lenne addig megállítani, amíg ez békés eszközökkel lehetséges. „Jelenleg nincs meg az országban a közös akarat, ami szükséges lenne a változáshoz. Nekünk ezen kell dolgoznunk: mondjuk ki az igazságot, hogy a többiek meghallják!” – biztatta a megjelenteket, hozzátéve, nem vezet célhoz, ha az eltérő véleményen lévőket szidják. Kifejtette, az alapműveltség és a tájékozottság szükséges ahhoz, hogy az emberek ne kerüljenek véleménybuborékokba, szerinte ezért is lenne fontos, hogy ne tegyék tönkre az oktatást.

Elek János
Koppányi Szabolcs

Fűre lépni tilos

A három beszéd elhangzását követően a demonstrálók a járdán, majd a kerékpárúton haladva vonultak Debrecen déli gazdasági övezetéhez, ahol a CATL-akkumulátorgyár épül. Útközben többek között „nem hagyjuk!”-, „demokráciát!”-, valamint „döntsön a nép!”-rigmusokat skandáltak. Az előzmények ismeretében szürreális jelenet volt, amikor a Piac és a Kossuth utcák kereszteződésénél egy piros lámpa ideiglenesen megállította a menetoszlop addig át nem jutott részét. Emlékeztetőül: részben ugyanezekről a szervezőkről írta a napokban 12 városháza-közeli szervezet, hogy a rendbontás és a megfélemlítés céljával érkeztek Debrecenbe. Az ipari park közelébe érve informálni kezdték a tiltakozókat, beazonosítva számukra az akkumulátoripari üzemeket: előbb a katódgyártó EcoPro BM-et, majd a szeparátorfóliákat készítő Semcorpot, végül Európa egyik legnagyobb – leendő – akkumulátorgyárát, a CATL-t.

A CATL építési területe mellé érve a szervezők megkérdezték a rendőrség munkatársait, hogy elfoglalhatják-e az ipari park egyébként teljesen kihalt két sávját, mivel másképp a megjelentek egy része nem fogja hallani a beszédeket. A rendőrség ehhez nem járult hozzá, sőt arra is felhívta a tüntetők figyelmét, hogy az út mentén lévő fűre sem léphetnek rá – az ugyanis már nem közterület.

„Tudjuk, hogy minket fog mérgezni”

Kozma Éva az építkezés mellett arról beszélt, ők, mikepércsiek nap mint nap ezzel a látvánnyal szembesülnek, a pár éve átadott óvoda és bölcsőde udvaráról is ezt látják a gyerekek. Hangsúlyozta, nem ellenzik a fejlődést, de elfogadhatatlannak tekintik az aránytalan növekedést. Az akkumulátoripari beruházásokat egy megalomán lázálom eredményének, pusztításnak nevezte, majd felsorolta azokat az itt felhasználandó anyagokat, amelyek különféle egészségügyi kockázatokat jelentenek, többek között rákkeltő és magzatkárosító hatásúak.

Koppányi Szabolcs

A Miakö elnöke közölte, az engedélyek szerint a gyárakból évente 53 438 tonna hulladék kerül ki, összesített vízigényük napi 20 550 köbméter lesz, valamint évente 1 755 600 tonna a szén-dioxid-kibocsátásuk. „253 kémény, ami tudjuk, hogy minket fog mérgezni!” – osztotta meg félelmüket Kozma Éva. Azt is kifogásolta, hogy a CATL építése miatt felszámolták az ökológiai hálózat egy részét, elhordják a termőtalajt, valamint előrevetítette, hogy a beruházás során felszámolják Debrecen Szepes városrészét. Megjegyezte továbbá, negatív következményei lehetnek, akár lakosságcseréhez is vezethet a vendégmunkások nagyarányú betelepítése.

„Zöld erdőt, dús legelőt, ringó búzát szeretnénk! Mi, anyák az életre szavazunk. Ti mire szavaztok?” – zárta a beszédét.

Koppányi Szabolcs

Ahol hátrány ér valakit a véleménye miatt, ott nincs szabadság

Horváth Nándor László, az aHang és a Debreceniek az akkumulátorgyár ellen csoport aktivistája emlékeztetett, október 23-án azokról a honfitársainkról emlékezünk meg, akik felkeltek az országot megszálló idegenek, valamint az őket kiszolgáló vezetés ellen. Szerinte most is hasonló a helyzet, csak fegyverek helyett tőkével gyarmatosítanak minket. Hangsúlyozta, ahol hátrány ér valakit a véleménye vállalása miatt, ott nincs szabadság, ahol minden hozzáférhető médium kormánypropagandát közvetít, ott pedig nincs jogállamiság.

Horváth Nándor László
Koppányi Szabolcs

Kifogásolta, hogy a kormány rekordkeveset költ az oktatásra, miközben rekordsokat a multinacionális cégek támogatására. Mint mondta, reméli, hogy az aHang alternatív népszavazásával rá tudják venni a kormányt arra, hogy komolyan vegyék az oktatás ügyét. „Létre kell hoznunk a negyedik köztársaságot, hiszen a demokratikus, jogállami Magyarország a reményünk, a jövőnk. Egymást szolgálva szabaddá válunk!” – üzente a tüntetőknek. (Horváth mondatai kapcsán érdemes felidézni, hogy 2014-ben a Negyedik Köztársaság Párt jelöltjeként az LMP-vel való együttműködés keretében az utóbbi párt színeiben indult Debrecenben az önkormányzati választáson, ahol nem szerzett mandátumot.)

Kozma Éva
Koppányi Szabolcs
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.