„Sokkal kevesebben adtak hangot ellenérzéseiknek, mint eddig valaha” – Debrecenben is lehet szavazni a 7 kérdésre

Alternatív népszavazási kérdésekben adhatják le voksaikat az emberek október 23-tól 30-ig az interneten vagy személyesen akár Debrecenben, Balmazújvárosban, Hajdúnánáson és Hajdúböszörményben is.

Az úgynevezett „7 igenes népszavazás” az aHang és az Egységes Diákfront kezdeményezésére indult. A két szervezet úgy gondolja, ha már az Orbán-kormány nem hajlandó párbeszédet folytatni az oktatás jelenlegi helyzetéről, akkor ők megteszik.

Debrecen, Csapó utca
SM

Az alternatív népszavazás körülbelül 15 millió forintból valósult meg, amely magánadományokból gyűlt össze. Több mint 1300 önkéntes dolgozik azon az ország több pontján, hogy minél több emberhez eljuthasson a hét kérdés. Egyrészt városokban kihelyezett pultokban van lehetőség leadni a voksokat, másrészt pedig online felületen, ez utóbbi esetben szavazhatunk számítógépről és mobiltelefonról is. Az alternatív népszavazáshoz kapcsolódó minden információt meg lehet találni a 7igen.hu weboldalon – ezen a felületen lehet leadni az online szavazatokat is.

A hétfői tüntetés óta Debrecenben is megtalálhatjuk a 7 igenes pultokat, ahol beszélgetni is lehet a témáról az ott tartózkodó önkéntesekkel. Amennyiben valaki személyesen szeretné leadni voksát, úgy azt Debrecenben egyrészt a Csapó utcán 1-5. szám előtti pultban tudja megtenni. Ezenkívül van egy mozgópult is, amely pénteken és szombaton a Malomparknál lévő villamosmegálló közelében található, a két utolsó napon, vasárnap és hétfőn pedig a Holló László sétány 6. szám mellett lehet majd megtalálni. A pultokban reggel 9-től este 17 óráig (igény szerint akár 17:30-ig is) várják az érdeklődőket.

Az október 23-ai tiltakozáson már lehetett szavazni
Koppányi Szabolcs

Információink szerint pénteken (október 27-e) 11 óráig több mint 53 ezren adták le szavazataikat országszerte online vagy személyesen, a debreceni közterületi helyszíneken cikkünk írásakor közel 600-an szavaztak.

Az aHang Hajdú-Bihar megyei koordinátorát, Völgyesi Mártont kérdeztük, milyen tapasztalatokat szereztek a debreceni pultoknál az elmúlt négy napban. Elmondta, hogy több bevallottan Fidesz-szimpatizáns is kitöltötte a kérdéssort, és 2-3 kérdésre még ők is igennel szavaztak. Kiemelte, hogy eddig „sokkal kevesebben adtak hangot az ellenérzéseiknek a kérdésfelvetésekkel kapcsolatban, mint eddig valaha hasonló kezdeményezésekkor”. Arról is beszámolt, hogy sokan egyáltalán nem is hallottak az alternatív népszavazásról, de szerinte ez nem meglepő, hiszen a költségvetésük körülbelül ezredrésze egy állami lebonyolítású népszavazásnak. Hozzátette, hogy Debrecenben sokan érdeklődtek arról, mikor lesz hasonló kezdeményezés az akkugyárak ügyében. Völgyesi Márton bizakodva mondta: „nyugodtan ígérhetem, ha megint meg tudjuk tölteni ugyanezeket a sátrakat tenni akaró önkéntesekkel, akkor hamarosan kimegyünk újra, és folytatjuk a párbeszédet Debrecen és környéke lakosságával”.

Végül hozzátette, nagyon hálás mindenkinek a támogató, elismerő szavakért és minden segítségért, amit az elmúlt időszakban kaptak.

Debrecen, Malompark
Miklovicz-Nyikos Mónika

Ezekben a városokban lehet még leadni a voksokat Hajdú-Bihar megyében:
Balmazújváros, Böszörmény út 4. - október 29. (7:00-12:30)
Hajdúnánás, Kossuth utca 12. - október 28. (6:00-11:30)
Hajdúböszörmény, Árpád utca 1. - október 27-28. (07:00-15:30), október 29-30. (8:00-16:30)

A 7 kérdés

Gazdagabb, boldogabb, sikeresebb jövőt minden gyereknek! „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?”

Le a bosszútörvénnyel! „Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?”

Igazságos, szakértő kormányzást! „Egyetért-e Ön azzal, hogy az oktatásnak legyen súlya a kormányzati politikában, a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?”

Tisztességes megélhetést! „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50%-os béremelést a pedagógusoknak a pedagógushiány növekedésének megfékezése érdekében?”

A sztrájk alapjog! „Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?”

Demokráciát! „Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába?”

Pintér takarodj, vidd az összes haverod! „Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor rendőrminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?”

Debrecen belvárosában a pénteki esőben
Miklovicz-Nyikos Mónika
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.