„Bízunk abban, hogy mindenki észhez tér” – A többi ellenzéki pártnak is üzent a 2024-es választás kapcsán a debreceni LMP

Rutz Tamás szerint aki azt mondja, nem lehet nyerni az önkormányzati voksoláson, az elárulja Debrecent. Bakos Bernadett közölte, a párt Alkotmánybírósághoz fordul a környezetszennyező cégeknek kedvező kormányrendelet miatt.

Sajtótájékoztatót tartott október 30-án Debrecenben az LMP a 2024-es önkormányzati választásokkal kapcsolatban. Rutz Tamás, a párt országos politikai tanácsának elnökségi tagja arról beszélt, hogy Debrecenben a rendszerváltás óta a legfontosabb önkormányzati választás lesz a jövő évi voksolás. Szerinte a polgárok most fognak jövőt választani a következő generációknak. „Eldönthetjük azt, hogy egy helyi sajátosságokra épülő gazdasági struktúrát alakítunk ki, és Debrecen egy virágzó város lesz, vagy egy új Detroit fog létrejönni, egy kényszeresen iparosított hely, ahol nincs jövő, ahonnan az emberek el fognak menni” – magyarázta. Rutz szerint a kínai és a német nagytőke érdekeinek kiszolgálása helyett egy helyi sajátosságokra épülő gazdaságot kell létrehozni. Kijelentette, aki azt mondja, nem lehet megnyerni az önkormányzati választást, az elárulja Debrecent.

Bakos Bernadett és Rutz Tamás
Polgár Tóth Tamás

Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője emlékeztetett, a környezetvédelmi hatósági szerződésekről szóló kormányrendelet lehetővé tette, hogy a kormányhivatalok bírságolás és bezáratás helyett szerződést kössenek a környezetszennyező cégekkel. A képviselő szerint a kormány egyedül Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kezébe helyezte a döntést arról, hogy mely cégek köthetnek ilyen szerződéseket. Az LMP az alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

Nem a pozíciókról, hanem a gyerekek jövőjéről szól a választás az LMP szerint

Mivel az ellenzéki pártok közül a Mi Hazánk Mozgalom már bejelentette az önálló debreceni indulását 2024-ben, a korábbi példák alapján jó eséllyel a Civil Fórum is elindul önállóan, továbbá a DK nem állapodott meg az összefogásukat korábban bejelentő pártokkal (LMP, Momentum, MSZP, Nép Pártján), megkérdeztük az LMP politikusait, hogy ilyen körülmények esetén is megnyerhetőnek tartják-e az önkormányzati választást Debrecenben. Rutz Tamás erre úgy reagált, a választás csak jövőre lesz, a helyzet pedig napról napra változhat. „Bízunk abban, hogy mindenki észhez tér és észreveszi azt, hogy ez nem pozíciókról szól. Nem arról, hogy ki lesz a külső bizottsági tag, ki milyen képviselői helyet fog megszerezni, hanem arról, hogy a gyermekeink 10-20 év múlva ebben a városban boldogulni tudnak-e, vagy el kell menekülniük innen” – fogalmazott, hozzátéve, a tárgyalások jelenleg is zajlanak.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2024 rovatát!

Azt állítják, helyben dőlnek el a megállapodások

Kíváncsiak voltunk arra is, befolyásolhatják-e az ország más pontjain megkötött választási megállapodások a debreceni helyzetet. Miskolcon például nemrég jelentették be, hogy az LMP nem a regnáló ellenzéki polgármestert, Veres Pált támogatja, hanem a DK jelöltjét, Hegedűs Andreát, de máshol is egyre több jel utal arra, hogy az LMP a DK felé mozdul el a szövetségi politikáját illetően. Rutz Tamás azt felelte, ezek semmilyen befolyással nincsenek a helyi megállapodásokra, a zöld gondolat egyik alapeleme ugyanis a lokalitás. Mint mondta, a lokális politikájukat helyben alakítják ki, Debrecenben tudják ugyanis, hogy mi a város érdeke. Bakos Bernadett hozzátette, az LMP fő szempontja az, hogy kivel tudják megfelelően képviselni a helyi ügyeket. „Ha Miskolcon éppen a Demokratikus Koalícióval, Debrecenben pedig mással, akkor úgy, de a cél az lenne, hogy minél többen csatlakozzanak ezekhez a helyi ügyekhez” – fogalmazott.

Polgár Tóth Tamás
Arra a kérdésünkre, mennyire szól bele a párt országos központja a helyi szervezetek által kötött együttműködésekbe, Bakos Bernadett azt felelte, próbálnak segíteni a megállapodások megkötésében, de ezek helyben dőlnek el, nem a pártközpontban.
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.