Állami és önkormányzati százmilliókkal megtámogatva álcivilezi az akkugyár ellen tüntetőket 12 Fidesz-közeli szervezet

Az Amnesty International Magyarország és a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület ellen nyílt levelet megfogalmazó szerveződések csak 2022-ben több mint 280 millió forint támogatásban részesültek. A kommunikációjukban többnyire igyekeznek a Fidesz narratíváit erősíteni és szereplési lehetőséget adnak a kormánypárti politikusoknak. A polgármester mellett kiálló egyik egyesület elnöke egy önkormányzati intézmény igazgatója is egyben. Az egyesületek tevékenységi körébe belefért egy gyerekdíszsorfal Szijjártónak, egy disznóvágás Kósával és egy „Szerelemösvény” Böjte Csabának.
Miakö-EDF tüntetés Debrecenben - 2023. október 23.
Koppányi Szabolcs

Október 17-én helyi politikatörténeti jelentőségű eseményt tartottak Debrecenben: két civil szervezet, az Amnesty International Magyarország és az akkumulátorgyárak ellen már több mint fél éve küzdő Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö) tüntetett Papp Lászlónak (Fidesz), Debrecen polgármesterének háza előtt a környezetszennyező cégeknek kedvező hatósági szerződésekről szóló kormányrendelet visszavonásáért. A demonstráción Kozma Éva, a Miakö elnöke közölte, követelik egy hatékony környezetvédelmi szabályozás megalkotását, valamint egy felelős környezetvédelmi minisztérium felállítását is.

Koppányi Szabolcs

Nem véletlen, hogy a demonstrálók éppen a polgármester házát választották a tiltakozásuk helyszínéül. Kozma Éva a tüntetésen kifejtette, álláspontjuk szerint Papp László a kormányhoz hasonlóan félrevezeti a közvéleményt. A városvezető szerint ugyanis az ő közbenjárására a kormány megtiltotta az akkumulátorgyáraknak, hogy hatósági szerződést kössenek a kormányhivatallal, ezért ezek a gyárak semmi esetre sem úszhatják meg a környezetszennyezésért járó büntetéseket. A civilek úgy látják, hiába adott ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy erről szóló utasítást saját magának, mivel az nem jogszabály, nem írhatja felül a korábban közzétett rendeletet.

De mégis miről szól ez a rendelet?

A Magyar Közlönyben szeptember 21-én éjjel megjelent kormányrendelet a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva, annak ideje alatt a környezetvédelmi hatóság – tehát a területileg illetékes kormányhivatal – számára lehetővé teszi, hogy egy környezetszennyezésen kapott céggel szemben ne határozatot hozzon, vagyis ne szabjon ki bírságot, illetve ne zárassa be az üzemet, hanem szerződést kössön a szennyezővel, amelyben utóbbi vállalja, hogy egy bizonyos – a rendeletben meg nem határozott – időtartamon belül felhagy a jogsértéssel.

A szabályozást kezdettől fogva élesen kritizálták a környezetvédő szervezetek, a WWF, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Humusz Szövetség, a Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség Orbán Viktor miniszterelnöknek az üggyel kapcsolatban címzett nyílt levelét például néhány nap alatt több mint 10 ezer magánszemély és 104 civil szervezet írta alá.

A kormányrendelet visszavonását maga Papp László polgármester is kérte a kormánytól. Mint a tüntetésen kiderült, mindezt a demonstráció rendőrségen történt bejelentését követően néhány órával, hetekkel a rendelet kiadását követően tette meg.

Nyílt levél a megfélemlítő „álcivilekről”

Alig pár órával az október 17-i demonstrációt követően 12 debreceni szervezet adott ki egy nyílt levelet, amelyben tiltakoztak az általuk külföldről finanszírozott „álcivilnek” minősített Amnesty és a Mikepércsi Anyák tevékenysége ellen. A Facebook-hirdetésként, tehát pénzért is terjesztett írás szerint a demonstráció szervezőinek célja „a megfélemlítés és a fenyegetés meghonosítása”, valamint a „balhé” és a politikai haszonszerzés. Kijelentették továbbá, hogy „szégyent hoznak az egész civil szférára, hiteltelenné teszik a valódi civil szervezetek sok éves önzetlen munkáját”.

A dokumentumot az alábbi egyesületek írták alá:

Baráti Kör Egyesület
Bihari Állami Gondozottak Egyesülete
Civilek a Tóciért Kulturális és Szabadidős Egyesület
Cívis Város Kulturális Egyesület
EU-Roma Országos Egyesület
Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület
Józsai Szabadidő és Tömegsport Egyesület
Könyvtár- és Információtudományi Társaság
Ondód Jövőjéért Egyesület
Szeretlek Debrecen Egyesület
Tegyünk Együtt Pallagért Egyesület
Zöld Vénkertért Egyesület
Facebook

Az Alternatív Közösségek Egyesülete kiállt a tüntetők mellett

A Debrecenben évtizedek óta működő Alternatív Közösségek Egyesülete egy október 19-én közzétett Facebook-bejegyzésben reagált a nyílt levélre. Az esetet „civil történelmi pillanatnak” minősítették, majd kiálltak a Mikepércsi Anyák és az Amnesty International munkatársai mellett is, mivel úgy látják, a debreceniekért teszik, amit tesznek. A levél aláíróiról azonban másképp vélekednek: „Miért kell megvédenie 12 szervezetnek a polgármestert? Úgy tűnik, Debrecenben a civilség, a civil szféra lehetséges céljai, eszközei egyre többekben vetnek fel kérdéseket” – írták, majd meghívták a 12 egyesületet egy beszélgetésre a civilségről.

Majdnem mind kapott önkormányzati és állami támogatást, a felét csak nemrég alapították

A nyílt levél olvasóiban nemcsak az kelthetett azonnal némi gyanakvást, hogy annak nyelvezete gyakorlatilag megegyezik a kormányzati kommunikáció szóhasználatával, hanem az is, hogy 12 szervezet villámgyorsan képes volt megállapodni egy közös szövegben, amelyet aztán alá is írtak a vezetőik, valamint értesítették erről a sajtót. Ezt a Mikepércsi Anyák is felvetették a nyílt levélre adott válaszközleményükben: „Ezért joggal kérdezzük, hogyan lehetséges, hogy ezek a civil szervezetek mindezt jogszerűen, belső szabályzatuknak megfelelően meg tudták tenni egy óra alatt?” – írták. A fentiek miatt úgy döntöttünk, utánanézünk a 12 szervezet esetleges városházi kötődéseinek.

A kutatásunk beigazolta a gyanút: a csoportosulások zöme 2022-ben önkormányzati – a többségük ezen felül állami – támogatásokban részesült, valamint eseményeikkel, megszólalásaikkal gyakran kifejezetten a Fidesznek, valamint a párt helyi politikusainak kedveznek. A nyílt levelet aláíró szervezetek közül mindössze egyről, a 2022-ben alapult, nem túl egyedi nevű Baráti Kör Egyesület tevékenységéről nem találtunk híradásokat. A nyílt levél szerint évek óta a városért dolgozó szerveződésnek nemcsak több éves múltja, hanem saját honlapja, Facebook-oldala sincs. Mindössze annyi információt találtunk velük kapcsolatban, hogy Debrecen 2022-es civil alapjából 742 500 forint önkormányzati támogatásban részesültek, amelyet Nagymacs városrész hagyományos rendezvényeire költhetnek. Ez azonban a szervezet 2022-es beszámolójában még nem szerepel. Ugyanebből az alapból egyébként a Szeretlek Debrecen (825 ezer forint), az Ondód Jövőjéért (500 ezer forint), a Civilek a Tóciért (402 ezer forint), a Tegyünk Együtt Pallagért (1 millió forint), a Józsai Szabadidő és Tömegsport Egyesület (1 millió forint), valamint a Cívis Város Kulturális Egyesület (1,5 millió forint) is kapott támogatást.

Négy szervezet már egy 2019-ben, az Átlátszó rendszerén keresztül beadott adatkérésünk idején is azok közé tartozott, amelyekkel a városháza aktív kapcsolatot tart fenn. Az ondódi egyesülettel közművelődési megállapodást kötöttek, az EU-Roma Országos Egyesületet, a Halápon a Gyermekekértet, valamint a Bihari Állami Gondozottak Egyesületét pedig önkormányzati támogatásban részesítették.

Ezeknek a szervezeteknek azóta sem engedték el a kezüket, az Ondód Jövőjéért tavaly 2,66 millió forint állami és 1,39 millió forint önkormányzati, a Halápon a Gyermekekért 7,4 millió forint állami és 1,6 millió forint önkormányzati, a Bihari Állami Gondozottak Egyesülete pedig 2,15 millió forint állami és csaknem ugyanannyi, 2,13 millió forint önkormányzati támogatást kapott. A legnagyobb összeget az EU-Roma Országos Egyesület könyvelhette el, 153,21 millió forint állami és 83,99 millió forint önkormányzat forráshoz jutottak.

A 2022-es beszámolók alapján rajtuk kívül támogatást kapott még a Civilek a Tóciért (700 ezer forint állami és ugyanannyi önkormányzati), a Tegyünk Együtt Pallagért (300-300 ezer forint), a Könyvtár- és Információtudományi Társaság (700 ezer forint az önkormányzattól), a Józsai Szabadidő és Tömegsport Egyesület (9 millió és 1 millió forint), valamint a Cívis Város Kulturális Egyesület (5,31 és 6,66 millió forint).

A 12-ből mindössze két egyesület, a Zöld Vénkertért és a Baráti Kör nem tüntetett fel állami és/vagy önkormányzati támogatást a 2022-es beszámolójában. A többiek együttesen 179,73 millió forint állami, továbbá 100,8 millió forint önkormányzati forráshoz jutottak, ez összesen 280,53 millió forint.

Habár – ahogy fentebb már láttuk – nyílt levelükben a több éves önzetlen munkájukat hangsúlyozták, a polgármester mellett kiálló szervezetek majdnem felét csak tavaly, 2022-ben jegyezték be a bíróságon, de a Szeretlek Debrecen is csak 2021. március 25. óta létezik hivatalosan.

Díszsorfal gyerekekből Szijjártónak, „szerelemösvény” Böjte Csabának

És hogy milyen tevékenységeket végeznek ezek a szervezetek? Az biztos, hogy a nyilvános rendezvényeiken felülreprezentáltak a fideszes politikusok. A Szeretlek Debrecen szervezte 2022-ben azt a tavaszköszöntő egészség- és sportnapot, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter átadott egy csapókerti futópályát. Emlékezetes, hogy a minisztert a járda két oldalán felálló gyermeksorfal fogadta. Az eseményen rajta kívül beszédet mondott Papp László polgármester és Tasó László (Fidesz) országgyűlési képviselő is. Utóbbi arra kérte a megjelenteket, hogy április 3-án szavazzanak a Fideszre az országgyűlési választásokon.

Polgár Tóth Tamás

Az Ondód Jövőjéért Egyesület idén október 21-én egy káposztafőző-versenyt szervezett Debrecen Ondód városrészén, amelyre nem felejtették el meghívni Papp László polgármester mellett a választókerület önkormányzati képviselőjét, Katona Erzsébetet (Fidesz) sem.

A Halápon a Gyermekekért az elmúlt években számos alkalommal hívta meg Debrecenbe a Fidesz politikusai és szavazói körében jellemzően kiemelt tiszteletnek örvendő Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetest, akinek legutóbb a székhelyhídi „Szerelemösvény” létrehozásában nyújtottak segítséget. Böjte idén augusztusban is az egyesület hívására érkezett Debrecenbe, a Székelyek Parkjában tartott rendezvényen megáldotta az új kenyeret, Pósán Lászó (Fidesz) országgyűlési képviselő pedig beszédet mondott.
facebook.com/PosanLaszlo

Egy képviselő, aki mindent nyomon követ

A 2022-ben alapított Zöld Vénkertért Egyesület tevékenységéről a leginkább Barcsa Lajos (Fidesz), Debrecen gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere, a választókerület egyéni önkormányzati képviselőjének közösségi oldalán lehet tájékozódni. Három héttel a szervezet alapítása után már a jövőbeli céljaikról egyeztettek az alpolgármesterrel, Barcsa idén májusban ott volt egy virágültetésükön, majd júniusban is meghívást kapott egy hasonló programra, június végén pedig arról posztolt az alpolgármester, hogy az egyesületnek megjelent egy kiadványa, amely „szakmai iránymutatásként szolgál a városunkban található hasonló közösségeknek is” – emlékeztetőül: az egyesület ekkor volt másfél éves.

Barcsa Lajossal október 30-án egy sajtótájékoztatón találkoztunk, ahol megkérdeztük tőle, milyen kapcsolatban áll az egyesülettel. Először annyit válaszolt, semmilyen kapcsolatban nem áll velük, majd az újabb kérdésünkre közölte, nem tagja annak. Amikor emlékeztettük a szervezetről szóló Facebook-posztjaira és az akcióikon való részvételére, az alpolgármester úgy reagált, ő önkormányzati képviselő is, ez pedig az ő választókerülete. „Egy felelős képviselő ott van a területen és minden tevékenységet nyomon követ, ami támogatható” – magyarázta.

A Zöld Vénkertért Egyesület elnöke az a Nagy Gyuláné, aki egyben az önkormányzat által fenntartott Vénkerti Közösségi Kert vezetője is. Közvetlenül Barcsa Lajos mögött állva látható az önkormányzati média 2020-as felvételein, amelyeket a közösségi kert átadása kapcsán tartott sajtótájékoztatón készítettek. Nagy Gyuláné többször nyilatkozott már a megyei KESMA-portálnak, a Haonnak, 2021-ben például elárulta, hogy Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselőtől ismeri a kovászolt levelekbe töltött káposzta receptjét.

Sorosista ellenzékről beszélt a korábbi polgármester

Kósa Lajos október 18-án és 19-én összesen két videóban állt ki Papp László mellett. „Szintet léptek ma aljasságban a sorosista szervezetek Debrecenben” – mondta a polgármester háza előtti demonstráció másnapján. A politikus arról beszélt, eddig minden közéleti szereplő esetében tiszteletben tartották az otthon szentségét. Szerinte ráadásul a tüntetés felesleges volt, mert Papp László maga intézte el, hogy az akkumulátorgyárak ne kapjanak különleges elbánást környezetvédelmi szempontból. „Innen látszik, hogy az ellenzéknek Debrecen nem számít, csak a balhé, csak a hatalom” – fogalmazott.

„A sorosista ellenzék itt Debrecenben is bármilyen aljasságra képes” – toldotta meg mondandóját a demonstráció harmadnapján. Az országgyűlési képviselő szerint kérdés, mi lesz a következő lépés: „talán a gyerekeinket macerálják, a szomszédainkat zaklatják majd?” – vetette fel, majd felszólította a civileket: „el a kezekkel az otthonainktól!”.

Osztogatás és disznóvágás Kósa Lajossal

A Civilek a Tóciért Kulturális és Szabadidős Egyesület közösségi oldalán idén eddig egyetlen bejegyzést tettek közzé: a Mikepércsi Anyákat és az Amnestyt kritizáló nyílt levelet. 2022-ben az utolsó posztjuk Pósán László fideszes országgyűlési képviselő adventi bejegyzésének megosztása volt.

facebook.com/ori.krisztian.9
A Tegyünk Együtt Pallagért Egyesület Facebook-csoportját ketten moderálják: Majer Tamás (Fidesz), a városrész önkormányzati képviselője, valamint Őri Krisztián, a Józsai Szabadidő és Tömegsport Egyesület elnöke. Őri a koronavírus-járvány idején Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, valamint Majer Tamás társaságában osztott járványvédelmi csomagokat. Tavaly márciusban egy disznóvágást szerveztek Józsán, amelynek fővédnöke Majer Tamás volt, de részt vett az eseményen Kósa Lajos is.

„Fideszes vagyok, nem hülye”

Még 2019-ben írt a Debreciner arról, hogy az EU-Roma Országos Egyesület debreceni székházának a falát jelenleg is aktív kormánypárti politikusok, Papp László polgármester, Kósa Lajos, Tasó László, az ugyancsak országgyűlési képviselő Bodó Sándor, valamint Rácz Róbert hajdú-bihari főispán – akkor még kormánybiztos – és Széles Diána szociális alpolgármester portréi díszítik. Aba-Horváth István, az egyesület elnöke akkor a munkatársunknak úgy fogalmazott saját magával kapcsolatban, „fideszes vagyok, nem hülye”.

Koppányi Szabolcs
A Cívis Város Kulturális Egyesület az elmúlt években számos fideszes politikusnak biztosított szereplési lehetőséget. 2019-ben Pósán Lászlóval, valamint Komolay Szabolcs önkormányzati képviselővel ültettek fákat, idén októberben pedig Papp László polgármester nyitott meg egy az egyesület által szervezett, de Pósán László fővédnöksége alatt lezajlott lencztelepi programot.

Homo- és transzfób népszavazáson való részvételre buzdító könyvtárosok

A Könyvtár- és Információtudományi Társaság elnöki tisztét az a Kovács Béla Lóránt látja el, aki egyben az önkormányzati fenntartású Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója, másrészt 2021 augusztusában Pósán László társaságában ő is felszólalt a „Kiálts Debrecen!” nevű homofób tüntetésen, amelynek főszervezője Buzás Lajos, a Mikepércsi Anyák és az Amnesty ellen tiltakozó levelet szintén aláíró Bihari Állami Gondozottak Egyesületének elnöke. Kovács az egyesületének honlapján 2022-ben arra buzdította a könyvtárosokat, hogy vegyenek részt a kormány „gyermekvédelminek” titulált, valójában homofób és transzfób népszavazásán. Ahogy bemutatkozásukban írják: „Tagságunk elkötelezett a vélemény-, szólás- és gondolatszabadság eszméi mellett, tevékenységünket ennek jegyében gyakoroljuk”.

Facebook

Ne féljenek! – üzenik a Mikepércsi Anyák

Ahogy a fenti felsorolásból egyértelműen látszik, az Amnesty International Magyarországot és a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesületet álcivilnek minősítő 12 szervezet zöme a közelmúltban nemcsak anyagi támogatásokban részesült Debrecen fideszes vezetésű önkormányzatától, amelynek polgármestere mellett most kiálltak, hanem rendezvényeikkel, kommunikációjukkal látványosan igyekeznek megtámogatni a Fidesz narratíváit, valamint szereplési lehetőségeket is biztosítanak a kormánypárti politikusoknak.

A Mikepércsi Anyák egyébként a 12 szervezet nyílt levelére válaszul kiadott közleményükben azt írták, ők nem nevezik álcivilnek a levél aláíróit, ellenben jó munkát kívánnak nekik, a tagságukat pedig arra biztatják, álljanak ki a jogaikért és ne féljenek.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ez a cikk a „Szabad oldal” kezdeményezés részeként jelent meg, együttműködésben a Szabad Európával.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.