Aszfaltozott utat kap ajándékba az Aldi Debrecen polgármesterétől

Egy órás csúszással, az újságírói kérdezés lehetősége nélkül tartottak sajtótájékoztatót többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Pósán László országgyűlési képviselő és Papp László polgármester részvételével. Szijjártó szerint az Aldi beruházása is hozzájárul a magyar gazdaság dimenzióváltásához. Informatikai mérnökök és szoftverfejlesztők számára kínálnak pozíciókat.
Koppányi Szabolcs

Sajtótájékoztatót tartottak október 30-án Debrecenben abból az alkalomból, hogy megnyitja harmadik informatikai szolgáltató központját az Aldi International IT Services Kft. A cég az Aldi Magyarország és az Aldi SÜD vállalatcsoport számára ad informatikai támogatást, szoftverfejlesztést és tesztelést, illetve üzleti szolgáltatásokat, ezzel 50 új munkahelyet létrehozva a városban.

Késett a miniszter, ezért a sajtót nem engedték kérdezni

A sajtótájékoztató egyórás késéssel kezdődött, a szervezők pedig erre hivatkozva már a beszédek előtt jelezték, hogy a megjelent újságírók nem tehetnek fel kérdéseket. A késés oka, hogy elhúzódott a BMW-gyár képzési központjának átadása, amelyen szintén megjelent Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A politikusnak a jelek szerint nem fért bele a programjába a sajtó képviselőinek való válaszadás, időt szakított ugyanakkor arra, hogy több mint 20 percben nyilatkozzon a debreceni önkormányzati televíziónak. Itt olyan izzasztó kérdésekre kellett felelet adnia, minthogy „ilyen nagy volumenű beruházásokról álmodott?”, vagy „hogyan vizionálja Debrecent tíz év múlva: akkunagyhatalom, vagy a tudás és a technológia fejlett központja?”.

A Debreciner valódi kérdésekkel készült az eseményre. Mivel ezeket nem tehettük fel, levélben kértük a minisztert a válaszadásra. Az alábbi kérdéseket küldtük el neki:

Lesz-e az eddig bejelentetteken kívül újabb akkumulátorgyár vagy más felső küszöbértékű veszélyes üzem Debrecenben?

Debrecenben és az agglomeráció településein az elmúlt hetekben a vendégmunkások nagy számú megjelenése foglalkoztatja a lakosokat. Mit üzenne azoknak, akik a kormány kommunikációjában szereplő migránsokat látnak a vendégmunkásokban? Milyen lépéseket tesz a kormány annak érdekében, hogy a vendégmunkások megjelenése ne okozzon társadalmi konfliktusokat?

Amennyiben Szijjártó Péter válaszol a kérdéseinkre, tájékoztatni fogjuk olvasóinkat.

Informatikai mérnöki és szoftverfejlesztői pozíciókra keresnek alkalmazottakat

Bernard Haider, az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. országos ügyvezető igazgatója a megjelenteknek arról beszélt, az anyacég 6300 üzlettel van jelen 11 országban és 150 ezer munkavállalóval. Mint mondta, Magyarországon 15 éve vannak jelen, eddig 250 milliárd forint értékben hajtottak végre beruházásokat. A cégvezető kifejtette, két fő ambíciójuk van: egyrészt jó minőségű élelmiszereket szeretnének értékesíteni megfizethető áron, másrészt hozzájárulnának a társadalom fejlődéséhez is. Közölte, átlagon felüli béreket fizetnek a munkavállalóiknak, és törekednek arra, hogy minél nagyobb arányban Magyarországról szerezzék be az élelmiszereket. Az ország ezen régiójában már 170 embert foglalkoztatnak.

Bernard Haider
Koppányi Szabolcs
Szabados Gábor, az Aldi International IT Services Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, ők az áruházlánc „startup cége”. Mint mondta, 8 országban több mint 29 ezer felhasználót szolgálnak ki; a magasan képzett magyar informatikusoknak és a szolgáltatás minőségének köszönhetően folyamatosan új megbízásokat kapnak, ezért döntöttek a debreceni telephelynyitás mellett. Elsősorban magasan kvalifikált informatikai mérnöki és szoftverfejlesztői pozíciókra keresnek embereket. A Nemzetközi Befektetési Ügynökséggel (HIPA) kötött megállapodásuk szerint 2024 végéig 50 új munkavállalót vesznek fel, ezzel rögtön 30 százalékkal növelik az Aldi hajdú-bihari dolgozóinak számát. Mint mondta, számos pozíciót távmunkából is lehet majd végezni.

A polgármester ajándéka: aszfalt

Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere közölte, a városvezetés stratégiai törekvése, hogy fenntartsák a település gazdaságának diverzitását, ehhez járul hozzá a most átadott beruházás is. Szerinte nincsenek könnyű helyzetben azok a városok, amelyek a szolgáltató szektorban akarnak sikereket elérni. A cégek ugyanis magasan képzett munkaerőre támaszkodnak, nemzetközi színvonalú irodahelyiségeket keresnek, valamint olyan városokat, amelyek meg tudják tartani a munkaerőt. Úgy látja, Debrecenben ezek a körülmények megvannak. A polgármester elmondta, ma a szolgáltató szektor körülbelül 5 ezer embert foglalkoztat a városban. Végül arról beszélt, „egy kis ajándékkal szeretne kedveskedni” az Aldinak, ezért jövő tavasszal leaszfaltozzák az épület melletti kis utcát.

Papp László
Koppányi Szabolcs

Tudják vagy nem tudják?

Pósán László (Fidesz) országgyűlési képviselő azzal kezdte a beszédét, hogy mivel már régóta dolgozik az egyetemen, ezért látta, hogy 25 évvel ezelőtt (1998 óta vezeti a várost megszakítás nélkül a Fidesz) a magasan képzett fiatalok még máshol próbáltak szerencsét, de ma már nagyon jól érzik magukat Debrecenben, ahol megtalálják a számításaikat. Úgy látja, azok a városok, amelyekben komoly múltja és jelene van az oktatásnak, a mai világban is labdába tudnak rúgni. Szerinte Debrecen ilyen város. A beszéde zárásaként Pósán kifejtette, szerinte az informatika kifejezetten egy olyan tudomány, ahol a konkrét tudás nem helyettesíthető a képességekkel. „Vagy tudja valaki, vagy nem tudja. Itt, Debrecenben szerencsére nagyon sokan tudják” – fogalmazott.

Pósán László
Koppányi Szabolcs

120 millió forint támogatást adott a magyar állam

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy az elmúlt néhány évben nem élhettünk nyugodt körülmények között. Szerinte a válságok megszüntették a világgazdasági status quót, minden iparágban felborultak az erőviszonyok. Helyzetértékelése szerint az európai gazdaság nem gazdasági típusú válságokat nyög, érezhető az egekbe szökő infláció és a növekvő energiaárak hatása. Mint mondta, eközben tavaly a beruházási, az export- és a foglalkoztatási rekord is megdőlt Magyarországon.

Szijjártó Péter
Koppányi Szabolcs

A miniszter közölte, a csúcstechnológiai gazdasági tevékenységek export-világranglistáján hazánk a 10. helyen áll. Ez szerinte a magyar emberek kreativitását és innovációs képességét mutatja. Úgy látja, a folyamatból az informatika nagy mértékben kiveszi a részét, Magyarországon jelenleg 180 ezren dolgoznak ezen a területen, 2022-ben 4 ezer milliárd forint értéket termelt az ágazat, és ezer milliárd forintos exportteljesítményt ért el. A miniszter szerint a magyar gazdaság dimenzióváltását segíti az Aldi beruházása is, amelyhez a magyar állam 120 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít.

Szijjártó Péter megjegyezte, az Aldi az első kiskereskedelmi áruházlánc Magyarországon, amely a teljes hálózatának működését zöld áramból fedezi.

Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.