Pósán: a Momentum nemzetáruló - Mándi: a Momentum programja az „összetartó nemzet”

A fideszes országgyűlési képviselő színvallásra szólította fel az ellenzéki párt helyi vezetőit. A Momentum debreceni elnöke a válasznyilatkozatában nyílt vitafórumot kezdeményezett.

Új szintet lépett a nemzetárulás címmel tartott sajtótájékoztatót a minap Pósán László debreceni fideszes országgyűlési képviselő, ahol – a Debrecen város önkormányzati médiájának tudósítása szerint – azért bírálta a Momentum vezetőit, mert nem az RMDSZ magyar jelöltjét támogatták a romániai elnökválasztáson, hanem egy román liberális politikust.

Pósán László
Koppányi Szabolcs

„Ráadásul olyan szervezet jelöltjei mellett kardoskodott, amely szervezeten belül kifejezetten és határozottan magyargyűlölő embereket is találunk. Én azt gondolom, hogyha valaki a magyarokkal szemben a magyarok ellenségeihez dörgölőzik, arra sok mindent mondhatunk, csak azt nem, hogy az illető magyar ember lenne” – mondta Pósán, aki kifejtette, hogy szerinte ez „nemzetárulás”, és a Momentum „idegen érdekeket szolgál”.

„A Momentum nem magyar párt, a Momentum kozmopolita. régen ezt úgy mondták, hogy internacionalista és annak a Soros-kottának a megvalósításán dolgozik, aminek a fő üzenete az, hogy el kell törölni a nemzetállamokat" – vélelmezi a fideszes országgyűlési képviselő, aki felszólította a Momentum helyi vezetőit, hogy valljanak színt, ők mit gondolnak minderről – tudósított a debreceni önkormányzati média.

Felszólítására hamar megérkezett a válasz, Mándi László önkormányzati képviselő, a Momentum Debreceni Alapszervezetének elnöke közleményt adott ki, amit szó szerint közlünk.

Mándi László
Koppányi Szabolcs

A Momentum Debrecen álláspontja, hogy sem Fekete-Győr András, sem Donáth Anna nem tekinthető sem haza-, sem nemzetárulónak. Minden ettől eltérő, egyébként felületesen megalkotott véleményt határozottan elutasítunk.

Jelenleg úgy folyik lejárató kampány a két politikusunk ellen, hogy az elhangzott beszédek érdemi tartalmával nem foglalkoznak a véleményalkotók. Fekete-Győr Andrása beszéde ugyanis egy kiállás volt az erdélyi magyarok jogai mellett. Beszédében többek között kiemelte, hogy szerinte tilos a másik nemzet és nemzetiség ellen hergelni, mert ez csak gyűlöletet szít, amivel mindenki veszít. Elmondta, hogy bűnt követ el, aki figyelmen kívül hagyja a kisebbségek kérdését és azt is, hogy hisz abban, hogy az USR/Plus olyan országot akar teremteni, ahol senkire nem ellenségként, hanem éppen ellenkezőleg: barátként, polgártársként tekint a többség, ahol minden csoport követelései komolyan vannak véve, problémáik pedig meg vannak oldva.

Ebből is érzékelhető, hogy alapvető célja a Momentum közösségének, hogy a környező országokban élő magyaroknak a mindennapjain könnyítsünk. Pont ezért mind Romániában, mind Szlovákiában olyan testvérpártja van a Momentum Mozgalomnak, amely a kisebbségi kérdésekkel kiemelten foglalkozik vagy foglalkozni fog. Ez elengedhetetlen kritérium számunkra a velük való hosszú távú együttműködés során.

Mindemellett van a Momentumnak egy saját határon átívelő nemzetstratégiája is, amelyben a Kárpát-medencében és azon kívül élő külhoni magyarok sorsának kérdéseivel is foglalkozunk. Mivel az „összetartó nemzet” névvel fémjelzett programpont mellett a Momentum Mozgalom teljes elnöksége elkötelezett, így e kérdésben sem ingott meg a bizalmunk a párt vezetésében, vezető tagjaiban.

Természetesen szerintünk sem lehet elégszer felhívni a figyelmet a határon túli magyarok problémáira, így ezúton szeretnénk kezdeményezni, hogy dr. Pósán László fideszes országgyűlési képviselő és Kiss László momentumos megyei képviselő még lehetőleg idén (vagy jövő év elején) tartson nyílt vitafórumot a témában „Mit tehetünk a határon túli magyarokért? Szavak helyett cselekedetek” címmel. (A vitafórum részleteivel kapcsolatban nem sokára személyesen is megkeressük Pósán képviselő urat.)

Debreceniként furcsállva figyeljük azonban, hogy dr. Pósán László országgyűlési képviselőnek jelenleg a legnagyobb problémáját a romániai elnökválasztás kapcsán felmerülő egyes kérdések jelentik. A választói beszélgetésekre alapozva kijelenthetem, hogy a helyi embereket a helyi problémák sokkal inkább érdeklik. Minden cívisvárosban élőt közvetlenül érintő kérdés a Kárpát-medence klímahelyzete. A magyar kormány nyáron vétózta az Európai Bizottság klímasemlegességi kezdeményezését. Akkor felszólítottuk dr. Papp Lászlót és Pajna Zoltánt, hogy nyilatkozzanak a kérdésben. Érdemi reakciót azóta sem kaptunk, így egyszerűbben, ismételve kérdezzük: mi az álláspontja a debreceni Fidesznek klímavédelem ügyében? Ugyanígy várjuk a választ Szabó Bence múlt hét végén közzétett nyílt levelére, amelyben a Debrecen környéki víztározók helyzete kapcsán érdeklődött a városvezetésnél, hogy milyen sürgető lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a kialakult áldatlan állapotokat a lehető legkisebb veszteséggel vészelhesse át a környék állat- és növényvilága.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.