Születésnapi mécsesgyújtás - Borbély Szilárdra emlékeztek Debrecenben

A szakadó esőben emlékeztek meg a 2014-ben elhunyt debreceni költőről családja, barátai, tisztelői, kollégái és volt tanítványai a Békás-tó partján. Borbély Szilárd hatvanadik születésnapjának előestéjén körülbelül harmincan jelentek meg, hogy közösen tisztelegjenek a költő emléke előtt.
Miklovicz-Nyikos Mónika

Borbély Szilárd költő, író, irodalomtörténész 1963. november elsején született, a kerek évforduló alkalmából szerveztek megemlékezést október 31-én a Békás-tó partján, a költő emlékpontjánál.

Az esemény esőben kezdődött délután négy órakor, amikor már erősen sötétedett. Voltak, akik verseit olvasták fel, mások performansszal készültek, és volt, aki felidézte egyik utolsó beszélgetését Borbély Szilárddal.

Miklovicz-Nyikos Mónika
Miklovicz-Nyikos Mónika

A felolvasásokat követően Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere mondta el gondolatait. „Azt ünnepeljük, hogy Borbély Szilárd a közösségünk tagja volt, és azt ünnepeljük, hogy a magyar irodalomnak és Debrecennek annyi mindent ajándékozott” – mondta. Beszédét azzal folytatta, hogy születésnapon ajándékot szokás adni az ünnepeltnek, most a Debreceni Egyetemnek, a Déri Múzeumnak és a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának köszönhetően egy régi adósságot is törlesztenek, hiszen megjelent Borbély Szilárdnak a Csokonai Vitéz Mihályról írt habilitációs értekezése (Nyugszol a nyárfának lengő hívesében), amellyel méltóképpen tudunk adózni az emlékének.

Miklovicz-Nyikos Mónika

Puskás István a könyvre úgy is tud tekinteni, mint egy ajándékra Szilárdtól számunkra, amelyet a mai napon ad át a születésnapos, akárcsak egy lakomán. „A lakomának van egy több évezredes hagyománya, amikor ebben az együttlétben a tudásnak, a műveltségnek, a kultúrának a kincseit osztják meg egymással a lakomán összegyűlt vendégek. Tekintsük ezt a születésnapot most jelképes lakomának, amikor a születésnapos vendégül lát minket és megosztja tudásának, műveltségének, kultúrájának kincseit” – zárta gondolatait az alpolgármester. Ezt követően a kötet néhány példányát kiosztotta a megjelentek között, majd néhány perc némaság után mécseseket, kinyomtatott szövegeket, virágot helyeztek el a résztvevők Borbély Szilárd emlékkövén az esemény zárásaként.

Borbély Szilárd Nyugszol a nyárfának lengő hívesében című Csokonai Vitéz Mihályról szóló monográfiáját november 8-án 16 órától mutatják be a Debreceni Református Kollégiumban.

Miklovicz-Nyikos Mónika
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.