Hatályos környezetvédelmi program nélkül vágott bele Debrecen vezetése a város iparosításába

A Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület beadványa alapján a kormányhivatal megállapította, hogy a törvény által kötelezően előírt programmal legutóbb 2014-ben rendelkezett a város. Most felszólították az önkormányzatot egy új dokumentum elfogadására.
Tüntetés 2023. október 23-án Debrecenben
Koppányi Szabolcs

A kormányhivatal elmarasztalta Debrecen önkormányzatát – írta november 2-i közleményében a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö). Az akkumulátorgyárak ellen már hónapok óta küzdő civilek előbb egy közérdekű adatkéréssel derítették ki, hogy a város már évek óta nem rendelkezik hatályos környezetvédelmi programmal, pedig ennek meglétét törvény írja elő.

2022-ben tettek először lépéseket az új program elfogadásáért

Az üggyel kapcsolatban ezt követően beadvánnyal fordultak a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalhoz. A hatóságtól kapott válaszból – amelyet az egyesület a Debreciner szerkesztőségéhez is eljuttatott – kiderült, hogy az önkormányzat még 2010-ben fogadott el egy 2009-től 2014-ig szóló környezetvédelmi programot, amelyet 2011-ben vizsgáltak felül, majd az újabb felülvizsgálat határidejét többször is módosították. Legutóbb 2021-ben a koronavírus-járvány miatt a közgyűlés helyett egy személyben döntő Papp László (Fidesz) polgármester tette ezt meg. A kormányhivatal szerint az önkormányzat 2022 második félévében (tehát több mint fél évvel az akkumulátorgyártáshoz szükséges katódokat előállító EcoPro BM-beruházás, valamint több mint másfél évvel a Semcorp szeparátorfólia-gyárának bejelentése után) és 2023-ban több intézkedést is tett az új környezetvédelmi program elkészítésére. Ezek között említi a hatóság, hogy idén július 31-én háromoldalú megállapodást kötött az önkormányzat, a Debreceni Városüzemeltető Kft. és a Debreceni Egyetem, amelyben a felek elkötelezték magukat a „magas szintű szakmai támogatáson nyugvó összehangolt együttműködésre”, az új környezetvédelmi program megalkotására és végrehajtására pedig időbeli ütemezési tervet is készítettek.

Koppányi Szabolcs

A kormányhivatal tájékoztatott arról, hogy a Mikepércsi Anyák bejelentése nyomán lefolytatott törvényességi felügyeleti vizsgálat alapján határidő kitűzésével, szakmai segítségnyújtás keretében felhívta az önkormányzatot a Nemzeti Környezetvédelmi Programmal összhangban lévő települési környezetvédelmi program elfogadására. Közölték továbbá, monitoringozni fogják, hogy az önkormányzat teljesíti-e a segítségnyújtásban foglaltakat.

Koppányi Szabolcs

Mulasztásos jogszabálysértés történt a civilek szerint

A történtekkel kapcsolatban a Miakö közleménye úgy fogalmaz, Debrecen vezetése a környezetvédelmi törvény előírásainak betartása nélkül hozott döntést a környezetet terhelő, veszélyes üzemek betelepítéséről. A civilek szerint az önkormányzat nem rendelkezett a döntések megalapozását segítő adatokkal és elemzésekkel, nem folytatta le a szükséges egyeztetéseket, valamint a közgyűléssel sem vitatta meg és nem fogadtatta el a programot.

Koppányi Szabolcs

A Miakö úgy látja, a városvezetés mulasztásos jogszabálysértést követett el, a kormányhivatalnak pedig nem szakmai segítségnyújtást, hanem törvényességi felhívást kellett volna alkalmazni az önkormányzattal szemben. Mint írják, amennyiben ez történt volna, a polgármesternek a törvényességi vizsgálat megállapításairól, a jogszabálysértésről, valamint a vizsgálat eredményéről be kellene számolnia a közgyűlés előtt. Erre a szakmai segítségnyújtás keretében azonban nincs szükség.

Koppányi Szabolcs

A civilek mindazonáltal üdvözlik, hogy a kormányhivatal tájékoztatása értelmében az önkormányzatnak meg kell alkotnia a környezetvédelmi programot, valamint le kell folytatnia az ehhez szükséges társadalmi egyeztetéseket. A Miakö jelezte, a szervezet nyitott a dokumentum elkészítésében való részvételre, amelyet a környezetvédelmi törvény is lehetővé tesz a számukra.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.