REGGELI FELES

Nem te vagy a hibás

Borbély Szilárd 1963. november 1-jén született. Én 2010-ben találkoztam vele először. Akkor kezdtem a Debreceni Egyetemen. Mikor hallgatóként beléptem a főépületbe, a legelső dolgom az volt, hogy bemenjek a könyvtárba és megkeressek egy Franz Kafka kötetet. A szerző további művei már megvoltak, de ez az egy hiányzott, könyvesboltokban sem nagyon találtam akkoriban.
Borbély Szilárd
Facebook

Franz Kafka: Naplók. A kötet Kafka naplóbejegyzéseit tartalmazza, olyan szövegeket, amelyekről talán soha nem gondolta volna ő maga, hogy én, az idegen valaha olvasni fogja, annál is inkább, mivel az irodalminak szánt szövegeit sem kívánta kiadatni. Levettem a polcról, majd a folyosóra mentem vele, leültem az első szabad padra, és elkezdtem olvasni. A könyvben épp egy olyan résznél jártam, ahol Kafka csak ennyit írt az adott naphoz: „Ma megint öngyilkos akartam lenni”. Kissé pityeregtem a könyv felett, és néhány pillanatra meg is álltam az olvasásban, ekkor szólított meg valaki: „Hát te meg miért sírsz?” – kérdezte. „Semmi” – mondtam –, „csak olvasok.” Majd mutattam a könyvet. „Kafka? - nézte a kérdező. – „Akkor értem.” Ennyit mondott, és továbbhaladt, ő volt Borbély Szilárd.
Magyar szakosként ezután többször is találkoztam vele különféle kurzusokon.

Legutolsó találkozásunk az államvizsgám napján volt 2013-ban, egy villamossal utaztunk. Borbély Szilárd ott állt mellettem néhány méterre. „Jó napot kívánok!” – köszöntem neki udvariasan. Ő rám nézett és visszaköszönt: „Szia!” – kezdte, majd érdeklődött az államvizsgámról, aztán hirtelen nekem szegezte: „Amúgy én már régóta meg akartam kérdezni, te miért szereted ennyire Franz Kafkát?” Hirtelen megfagytam a kérdésre, néhány egyetemi tanárom tudta csak Kafka iránti rajongásomat. Borbély Szilárd egyetemi éveim alatt egyszer kérdezte meg, hogy tényleg szeretem-e Kafkát, amire akkor kurta igennel feleltem. Ezúttal nyeltem egyet, és elmondtam neki, hogy mióta Az átváltozás című novelláját kellett kötelezően olvasni, azóta közel állnak hozzám a szövegei, szóval elkezdtem felkutatni a további írásait is.

Egy nyári reggelen édesanyám telefonja csörgött, hír érkezett, hogy egy családtagunk meghalt, öngyilkos lett. Ez a családtag igen közel állt hozzám, így fel sem fogtam, amiről a körülöttem lévők beszéltek. Nem tudtam, mit kell csinálni, nem tudtam, hogy kell reagálni, nem tudtam kezelni helyzetet. A temetést követően is sokszor jártam a házához, ám sohasem nyitott ajtót senki, valahol mélyen azt képzeltem, hátha csak álom volt az, hogy ő már nincs. Hosszú időn keresztül hibáztattam magam emiatt, aztán valahogy Kafka szövegeiben találtam ismerős érzéseket, ismerős helyzeteket, amelyekben valahogy minden, és mindenki idegen – akkor ezt éreztem én is. Ezek a szövegek jelentették számomra azt, hogy nem vagyok egyedül, segítettek feldolgozni a történteket. Ezért pedig nagyon hálás vagyok Kafka szövegeinek, akkor úgy éreztem, megmentettek. Mindezt Borbély Szilárd nyugodtan hallgatta végig, nem szakított félbe, mikor befejeztem, röviden válaszolt: „Értem” – kezdte –, „de azóta már tudod ugye, hogy nem te vagy a hibás?” Intettem, hogy tudom. – „Tudod, az öngyilkosságról senki sem tehet” – magyarázta. – „Azt biztosan tudod, hogy mikor a test meghal, akkor kiszáll belőle a lélek is. Namost, itt ugyanez a helyzet, annyi a különbség, hogy vannak olyan esetek is, ahol a lélek előbb hal meg, ilyenkor pedig a test követi. Erről azonban senki sem tehet, ez csak egy folyamat” – mondta. Megköszöntem, hogy igyekezett valamiképp tisztábban látni nekem a témakörben, még beszélgettünk néhány mondatot Kafkáról, majd az egyik megállónál elköszönt és leszállt.

Pár hónappal később, 2014-ben hallottam a halálhírét, megdöbbentett. Visszagondoltam arra az utolsó beszélgetésre, amit talán épp nem neki kellett volna elmondanom. Talán akkor benne még nem is élt ilyen gondolat. Ez csak egy folyamat, amiről senki sem tehet – ezt mantráztam magamban. Sajnos nekem már nem volt alkalmam megkérdezni tőle, hogy miért szereti Franz Kafkát.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.