Leállítja a kormány a Modern Városok Programot, felülvizsgálják az intermodális központ és más debreceni beruházások építését

Lázár János dönthet arról, lesz-e új Nagyállomás, fejlesztik-e a repülőteret és gyorsforgalmi úttá alakítják-e a 47-es főutat.

November 2-án éjjel megjelent a Magyar Közlönyben egy rendelet, amely szerint a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva lényegében megszünteti a Modern Városok Programot. A jogszabály – már a kihirdetése éjjelén megtörtént – hatálybalépését követő 23. napon megszűnnek a program egyes projektjeinek előkészítésére vagy megvalósítására irányuló – hazai forrásból biztosított – támogatási jogviszonyok. Az önkormányzatoknak az eddig fel nem használt állami támogatásokat legkésőbb a jogviszony megszűnését követő nyolcadik napon vissza kell fizetnie az államkasszába. E kötelezettség alól az állami beruházásokért felelős miniszter (ez jelenleg Lázár János építési és közlekedési miniszter) adhat teljes vagy részleges felmentést. Ha ez megtörténik, az adott projektet állami építési beruházásként kell előkészíteni és megvalósítani.

Még mindig vannak be nem fejezett projektek a 2015-ben indult Modern Városok Program debreceni elemeiből

2020 és 2022 között országosan alig több mint 30 projekt készült el legalább részben. Debrecenben ez alatt az idő alatt egy beruházás valósult meg valamilyen szinten.

Debrecen önkormányzatának egy projekt kapcsán kell támogatást visszafizetnie: ez a város nemzetközi repülőterének technikai fejlesztésén belül egy új, II. kategóriájú műszeres leszállító rendszer (ILS) kiépítését foglalja magában.

Az intermodális központnak több látványterve is készült

A Magyar Közlönyben megjelent egy kormányhatározat is, amelyben azt írják, habár a Modern Városok Program során megvalósított projektek révén a kormány szintet lépett az ország fejlesztésében, 2022 óta gyökeresen megváltozott a gazdasági és a politikai környezet, ezért most le kell zárniuk a programot. Lázár János megvizsgálta a program keretében kötött megállapodásokat, ennek következményeképp a kormány most számos, eddig meg nem valósított projekt felülvizsgálatát rendelte el, szintén a miniszter által. Debrecenben ilyen az intermodális csomópont (amelynek része lenne az új Nagyállomás), a repülőtér már említett fejlesztése, valamint a várost Szegeddel összekötő 47-es számú főút gyorsforgalmi úttá bővítése. Ezeket a beruházásokat akkor fogják megvalósítani, ha Lázár miniszter javaslatot tesz erre.

A Modern Városok Program lebonyolításáért tárca nélküli miniszterként 2017 októbere és 2018 májusa között Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen országgyűlési képviselője, a város volt polgármestere felelt.

A debreceni Nagyállomás aluljárója rendszeresen beázik
Budai Péter
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.