Mi újság Magyarországon? Erről is szóltak a független vidéki lapok a héten

Az ellenzékiek nyilvánosan esnek egymás torkának, a kormánypártiak a háttérben folytatják pozícióharcaikat a 2024-es választásokra készülve. - Fideszes „pártcivilek” álcivilezik az akkugyárak építése ellen tüntetőket. - Csúszva kezdődik a német autógyár új üzemének indulása, de magyar állami támogatással. - Kenyaiak követték a Fülöp-szigeti vendégmunkásokat Szombathelyen. - Meghalni is lehet méltósággal: Pécsett a palliatív ellátás integráltan működik az egyetemi oktatásba és a gyakorlatban is. - Börtönszínház és kormányszándék. - A szolnoki „művár” továbbra sem látható belülről. - Kétszer annyi diplomás hagyja el az országot a jobb élet reményében, mint alacsonyabb végzettségű. - A Budapesten kívüli független sajtót szemlézzük.
Facebook

A külső szemlélő jelenleg csak azt látja, hogy egymásnak esett a 2019-ben példás összefogásáról elhíresült miskolci ellenzék. Ennek könnyen az lehet a következménye, hogy a kormánypártoknak elég egy fotelből, kényelmesen hátradőlve végignézniük a politikai öngyilkosságot, hiszen gyakorlatilag bárkit indíthatnak polgármesterjelöltnek jövőre, a sikere borítékolható. De ne higgyük, hogy a helyzet ennyire fekete-fehér: bizony, a Fidesz-KDNP soraiban is óriási pozícióharcok zajlanak. Persze azzal a különbséggel, hogy ők nem a nyilvánosság előtt ölik egymást – írja a Borsod24.

Koppányi Szabolcs

Állami és önkormányzati százmilliókkal megtámogatva álcivilezi az akkugyár ellen tüntetőket 12 Fidesz-közeli debreceni szervezet azért, mert merészeltek a polgármester háza előtt tüntetni: hatékony környezetvédelmi szabályozást követeltek, valamint környezetvédelmi minisztérium felállítását is. Az Amnesty International és a Mikepércsi Anyák egyesülete ellen nyílt levelet megfogalmazó szerveződések csak 2022-ben több mint 280 millió forint támogatásban részesültek. A kommunikációjukban igyekeznek a Fidesz narratíváit erősíteni, és szereplési lehetőséget adnak a kormánypárti politikusoknak. A Debreciner újságírója tényekkel bizonyítja az összefüggéseket.

Hraskó István / KecsUP

A magyar állam 14 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a Mercedes gyár 400 milliárd forintos projektjéhez. A KecsUP szerkesztőségéhez az elmúlt hetekben a gyár dolgozóitól olyan információk jutottak el, hogy egy évvel eltolódik az új kecskeméti gyár (vagyis a bővítés során létrejövő új egység) elindulása, és 2025 helyett csak 2026-ban kezdi majd meg működését az új egység. A gyárbővítés témájában rengeteg cikk született a sajtóban, amelyekben különböző időpontokról olvasni. A KecsUP kizárólag azokból az információkból dolgozik, amelyeket maga a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tett közzé hivatalos oldalán vagy rendezvényein, valamint melyeket értesülésként a kecskeméti gyár dolgozóitól tudtak meg. Utóbbiakról aztán megkérdezték a vállalatot.

Mészáros D. Zsolt / Nyugat.hu

Egy éve is van már, hogy Fülöp-szigeteki vendégmunkások érkeztek Szombathelyre. Szinte észre sem venni őket, gond nélkül beilleszkedtek a város és az itteni üzemek mindennapi életébe. Nemrég megjelentek a kenyaiak is. Róluk ír a Nyugat.

Marsalkó Péter / Szabad Pécs

A súlyos, gyógyíthatatlan betegséggel élők problémáiban is lehet segítségre találni, és meghalni is lehet méltósággal. Pécsett országosan egyedülálló módon működik a palliatív ellátás: integráltan az egyetemi oktatásba és a gyakorlatban is. A Szabad Pécs erről az egyszerre nagyon nehéz, de ugyanakkor nagyon felemelő témáról beszélgetett dr. Csikós Ágnessel, a PTE Családorvostani intézete Hospice-Palliatív tanszékének vezetőjével, egyben a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány kuratóriumának elnökével.

Rostova Anna / Szegeder

Színielőadást tartottak a szegedi Csillagbörtön rabjai, írja a Szegeder. Ez adott nekik motivációt a börtönhétköznapok túléléséhez. A darabot megtekintő államtitkárnak erről az jutott eszébe, hogy a kormány is pont ezt akarja: hogy jobb legyen az embereknek.

Szol24

A történelem szerelmesei és lelkes lokálpatrióták gyűltek össze a napokban a szolnoki Várkapu Látogatóközpontnál abban a reményben, hogy végre belülről is megnézhetik a sok kritikával illetett, a helyiek által „művárnak” elkeresztelt építményt. A helyszínen azonban nagy meglepetés ért mindenkit, ugyanis a korábbi ígéretekkel ellentétben mégsem nyitották ki a kapukat: balesetveszélyre hivatkozva nem adott engedélyt a kivitelező a vizitre. A kevés érdeklődő így pontosan azt a kordonokkal díszített várképet kapta, amit általában lát, ha áthalad a Nyáry Lőrinc hídon. Pedig a létesítmény története és koncepciója több mint érdekes – adja hírül a Szol24.

veszpremkukac.hu
2010 és 2020 között Veszprém lakosságának hétszerese, több mint 420 ezer ember hagyta el az országot. Már nem tántorognak, mint 1956-ban. Többnyire gondos tervezés után hagyják el az országot, leginkább a diplomával bíró fiatalok. Arányaiban kétszer annyi diplomás csukja be maga tán a honi kaput a jobb élet reményében, mint alacsonyabb végzettségű – erről szól a Veszprém Kukac összefoglalója.

Függetlennek tekintjük azt az orgánumot,
- amelynek tulajdonosa/kiadója nem politikai párt vagy annak alapítványa, bármely pártalapítású szervezete/szerveződése;
- aminek tulajdonosa/kiadója nem a kormány, nem települési vagy megyei önkormányzat, vagy ezek alapítványa, intézménye vagy bármely általuk létrehozott szervezet/szerveződés;
- ahol egyedül a szerkesztőség dönt önállóan az orgánum szerkesztési elveiről, gyakorlatáról és az orgánum tartalmáról.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.