Kiderült, hol működik az ország legátláthatóbb vagyonkezelő cége – a K-Monitor vizsgálata szerint

A debreceni önkormányzati holdingot a jók közé sorolták.

Közelednek az önkormányzati választások, ezért K-Monitor Közpénzfigyelő Iroda pillanatképet készített a legnagyobb önkormányzati vagyonkezelő cégek átláthatóságáról. Ezek a cégek sok esetben az önkormányzathoz mérhető összeggel gazdálkodnak, működésük azonban gyakran fekete doboz a helyi lakosok, civilek, sőt még a képviselők számára is.

A K-Monitor eredményeket bemutató anyagához 31 fővárosi és vidéki nagyvárosi cég közzétételi gyakorlatát értékelték összesen 27 objektív szempont szerint. A kutatáshoz a teljes, tételes értékelést is közzétették , amelyből kiderülnek a vizsgálat szempontjai, és az egyes cégek konkrét hiányosságai, visszajelzései is.

K-Monitor

A vizsgálat alapján legátláthatóbb vagyonkezelő a XIII. kerület cége lett, de kiváló eredményt értek el a Főváros és a VIII. kerület (Józsefváros) cégei is. Objektív szempontok alapján, az elérhető adatok mennyiségét tekintve jelenleg ők a legtranszparensebb vagyonkezelő cégek az országban.

Az eredmények ugyanakkor jelentős szórást mutatnak: míg a nyerteseknél a vizsgált adatok 70-80%-a elérhető volt, addig a leginkább titkolózó csepeli, békéscsabai vagy hódmezővásárhelyi cégeknél alig találtak naprakész adatokat (20-25%), így az ő átláthatóságukat elégtelenre értékelték. Erősen hiányosnak találták az ingatlaneladásaival botrányokat kavaró V. kerületi vagyonkezelő cég honlapját is.

Érdekesség, hogy a felmérés eredményeit először maguknak a cégeknek és az azokat tulajdonló önkormányzatok polgármestereinek küldték meg azzal, hogy visszajelzéseiket egy hónapon belül beépítik a most publikált, nyilvános eredménybe. Ennek hatására a vizsgált cégek több mint fele részletes visszajelzést küldött, amelyben konkrét intézkedésekről is beszámoltak.

A K-Monitor felmérésének hatását a számok is mutatják: a vizsgált cégek első körben az elérhető pontok mindössze 41,6%-át szerezték meg, az intézkedések hatására ez 51%-ra emelkedett. A visszajelzett, ellenőrzött intézkedések tehát több mint 100 új adatkör közzétételéhez járultak hozzá országszerte, közel 10%-kal javítva a vizsgált cégek közzétételi teljesítményét. A visszajelzések nyomán intézkedések történtek több kormánypárti vezetésű vidéki város cégénél is.

A K-Monitor jelenleg az önkormányzati honlapok cikluszáró auditját végzi, melynek eredménye januárban lesz nyilvános.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.