„Elveszett a motiváció” – Matkó Mónika és Vályogosné Váradi Zsuzsanna a Debreciner Podcastban

A státusztörvény elfogadása után sokan elvesztették a lendületüket. A PDSZ országos választmányi tagja és az EDF egyik debreceni tagja szerint az emberek úgy érzik, nem tudnak változtatni a jelenleg helyzeten.

A Debreciner Podcast harmadik évadának első adásában az oktatásról beszélgettünk, vendégeink Vályogosné Váradi Zsuzsanna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja, és Matkó Mónika, az Egységes Diákfront (EDF) debreceni szervezetének tagja voltak.

A jelenlegi helyzetről beszélgettünk: milyen változásokat észlelnek a pedagógusok és a diákok részéről a státusztörvény elfogadását követően. Vályogosné Váradi Zsuzsanna szerint rendszerszintű az oktatás problémája, a státusztörvény ennek lett egy szimbóluma. A PDSZ országos választmányi tagja úgy látja, egyre többen hagyják el a pedagóguspályát.

Matkó Mónika a diákok nézőpontját képviselte, ő azt tapasztalja, a fiatalok körében kevésbé népszerű téma a közélet és a státusztörvény. A diákok tudnak a státusztörvény létezéséről, de nem igazán foglalkoztatja őket, ezért nehéz megmozgatni őket.

Összességében a diákok és tanárok részéről is azt látják, hogy egyfajta apátia jellemzi őket. A tanárok azért nem mernek felszólalni, mert félnek a retorzióktól. A diákok pedig nem látják, hogy tudnának változtatni az oktatás jelenlegi helyzetén: „elveszett a motiváció”.

A beszélgetést azon a héten vettük fel, amikor a „7 igenes népszavazás” még zajlott, mivel ez az oktatáshoz kapcsolódik, ez is szóba került.

A podcastunk folytatásához olvasóink és hallgatóink támogatására van szükségünk. Amennyiben szeretnének még több ilyen adást hallgatni, kérjük, fizessenek elő online újságunkra!

A Debreciner Podcast korábbi műsorait itt találod. Ajánljuk!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.