„Az önkormányzati lakásoknak a közösséget kellene szolgálniuk”

Az LMP és a Szikra Mozgalom ismét közösen tartott sajtótájékoztatót Debrecenben azon a napon – november 8-án –, amikor 20 önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant árvereztek. A két szervezet nevében szólók szerint városvezetésnek arra kellene törekednie, hogy megoldást találjon a debreceni emberek problémáira, például úgy, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő lakásokat olyanoknak adják, akik ténylegesen rászorulnak.

Az Agóra Irodaház előtt tartott sajtótájékoztatón Rutz Tamás, az LMP országos politikai tanácsának elnökségi tagja elmondta, azért jöttek ide, mert az önkormányzat most húsz önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant tesz itt bérleti licitre. Álláspontja szerint ezeknek a lakásnak olyan emberekhez kellene jutniuk, akik erre szociális alapon rászorulnak. Jelenleg olyan időszakban vagyunk – mondta –, amikor Debrecen elérte azt a „borzalmas sikert”, hogy a megyei jogú városok közül elsőként itt 200 ezer forint az átlagos lakbér. Úgy látja, ma lakhatási válság van Magyarországon. A jelenlegi 30-as generációnak nincs lehetősége hozzájutni saját ingatlanhoz, de már ott tart a város, hogy a bérleti díjakat sem lehet kifizetni. Hozzátette, az elmúlt időszakban a reálbérek is folyamatosan csökkentek, ezzel szintén foglalkoznia kellene a városvezetésnek, ehelyett azonban „azzal a megalomán iparosítási tervvel van elfoglalva, hogy Debrecenből kínai akkumulátor-gyarmatot csináljon, és miközben ezt a tervet viszik véghez, elfelejtik a debreceni embereket”– mondta.

Dombi Mihály és Rutz Tamás
Miklovicz-Nyikos Mónika

Kitért arra is, hogy a 2024-es önkormányzati választásoknak az a tétje, olyan városvezetésnek adnak-e megbízatást a polgárok, amelyik a debreceni emberek problémáival foglalkozik, számukra kínál megoldást, vagy pedig egy olyat, amelyik a következő 50-60 évre tönkre teszi a várost.

Dombi Mihály, a Szikra Mozgalom debreceni tagja arról beszélt, hogy az árveréseken nemcsak lakóingatlanok kerülnek terítékre, hanem nem közművesített területek is, illetve a mai napon egy iskolát is elárvereznek. A Szikra szerint ezzel ellentétesen kellene cselekednie az önkormányzatnak, hiszen azok az ingatlanok, amelyek ma új gazdára találnak, a piaci alapon kialakuló ingatlan- és albérletárak részeivé válnak. Dombi Mihály úgy véli, 180 fokos fordulatot kell vennie az önkormányzatnak: bővítenie kell az önkormányzati bérlakások körét. „Kezdje az önkormányzat azzal, hogy nem ad el lakóingatlanokat, kezdjen kollégiumi férőhelyek bővítésbe, végül pedig fektesse le egy lakásügynökség alapjait” – mondta. Ezt a három pontot összefoglalták petíciójukban is, amely online elérhető, illetve a héten Debrecenben a mozgalom pultjainál is lesz lehetőség aláírni.

Kérdésünkre, hogy milyen konkrét megoldásokat, módszereket javasolnának a bérlakások kiosztására, Rutz Tamás elmondta, meg kellene adóztatni a kihasználatlan ingatlanokat, vagyis ha évekig nincs hasznosítva és csak befektetési céllal tartják, akkor azért fizetni kelljen. Egy másik módszer, hogy a város tudjon „kényszerkiadást” alkalmazni, vagyis arra kellene késztetni a tulajdonosokat, hogy adják ki a lakásaikat. Azt is megoldásnak látja Rutz, hogy dolgozzanak ki egy pontrendszert, amely ténylegesen a rászorultságot veszi figyelembe, például azt, kinek mennyi a bevétele, hány gyermeket nevel.

Miklovicz-Nyikos Mónika

Végül hozzátette, hogy manapság azzal szembesülnek az emberek, hogy családosként nehéz olyan albérlethez jutni, ami megfizethető. Debrecenben elszaladtak az ingatlanárak, tehát az is feladata a városvezetésnek, hogy lenyomja az árakat például úgy, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokat kiadják – mondta az LMP országos politikai tanácsának elnökségi tagja.

Dombi Mihály hozzátette, hogy a szeptemberi sajtótájékoztatójukon már javasoltak konkrét lépéseket. Ugyanakkor azzal egyetértett, hogy jelenleg rossz helyzetben van Debrecen, ha az önkormányzati tulajdonban lévő lakásokat nézzük, hiszen van egy törvénytelen licitrendszer, valamint a lakások felújításának költségeit is a bérlőknek kell állnia. Úgy látja, ezt a rendszert teljesen át kell alakítani, ennek kell lennie a nulladik lépésnek.

Miklovicz-Nyikos Mónika
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.