REGGELI FELES

Utazók

November elsején hazatértem abba városba, ahol felnőttem, és ahol eltávozott rokonaim nyugszanak, azért mentem, hogy megemlékezzek róluk.
Debrecen, Nagyállomás
Koppányi Szabolcs

Érdemes tudni, hogy Nádudvaron nincs vonatközlekedés, így ha tömegközlekedéssel szeretnék menni Debrecenből, busszal van lehetőségem ezt megtenni. Piros betűs szabadnapokon azonban még a busz is igen ritkán jár: esetünkben 6 óra 40 perckor és 10 óra 5 perckor indult, én 10 órára szerettem volna Nádudvarra érni, így a két busz közül az egyik túl korainak, míg a másik már túl későinek számított. Ez esetben az volt a legjobb választás, ha vonattal megyek, ilyenkor Kabáig szoktam utazni, ahonnan egyszerűbben eljutok Nádudvarra – busszal vagy úgy, hogy valaki kijön értem Kabára autóval.

A debreceni Nagyállomáson szálltam fel a vonatra, ami 25 perc alatt átrepített Kabára. A szerelvény ezúttal késés nélkül, már tíz perccel indulás előtt a peronnál állt, így fel tudtam szállni korábban. Az indulás előtti utolsó percekben érkezett egy nagyobb társaság is: külföldiek. Néhány utazótársam kíváncsian szemlélte a friss embertömeget. Vidáman, hangosan beszélgetve érkeztek a csendes bennszülöttek közé, utóbbiak némán az ablakon néztek ki, könyvet olvastak, okostelefont nyomkodtak vagy halkan társalogtak. Mellettem párhuzamosan ült egy középkorú pár, kíváncsian fürkészték az érkezőket: „vendégmunkások” – mondta ijedten a nő. Ezt követően már nem az ablakot nézte, hanem a vonatot – élettel, hanggal is – megtöltő embereket. Pár perc alatt leültek, hangosan beszélgettek, nevetgéltek. Néha még a több székkel odébb ülő társukat is bevonták az eszmecserébe. Feltűnően vidámak voltak, a velem szemben helyet foglaló például annyira nevetett, hogy olykor megugrott, mikor nevetése egy magasabb tónust érintett.

Milyen furcsa – gondoltam én –, hogy honfitársaim ilyen halk utazók, míg a más kultúrából érkezők hangosabbak, lehet, náluk ez a megszokott. Egyébként nem zavarnak senkit. Némán figyeltem őket, próbáltam kitalálni, milyen nyelvet használhatnak. Nemsokára megérkezett a kalauz, hogy ellenőrizze a jegyeket, nonverbális jelekkel igyekezett az idegeneknek elmagyarázni, hogy ki is ő és miért érkezett. Az esetek többségében működött a mutogatás, eleinte kellett csak hosszabban „magyaráznia”, aztán már mindenki tartotta a jegyeket és a bérleteket ellenőrzésre. A kalauz az előttem ülőhöz érkezett, és akkor láttam, hogy tanuló bérlete van, következésképp nem vendégmunkás.

Miután véget ért a jegyellenőrzés, a mellettem lévő pár női tagja újból megszólalt: „Nagyon hangosak, a csaj is szinte kiabál, hát üljön közelebb… Miért ilyen hangosak...” – méltatlankodott. A vele szemben ülő férfi csak legyintett: „Kicsit hangosak, jó kedvűek. És akkor mi van? Mit tudsz vele csinálni? Amúgy nem zavarnak senkit” – mondta. „De vendégmunkások” – folytatta gondolatmenetét a hölgy. – „Látod, már most mennyien vannak…”

A hajdúszoboszlói állomáshoz érkezve néhány feltételezhetően magyar utas leszállt, így az idegen nyelvűek társasága egymáshoz közelebbi üléseken tudott helyet foglalni, a nevetés folytatódott, de összességében csendesebbé váltak, a köztük lévő távolság már nem kívánta meg a hangoskodást.

Nemsokára én is leszálltam, hiszen megérkeztem Kabára. A kalauz velem együtt lépett le a vonatról, egyik ismerőse szólította meg: „Ezek meg kik voltak?” – kíváncsiskodott. „Nem tudom” – válaszolt a kalauz –, „de vonat kétharmada velük van tele… Mintha már nem is Magyarországon lennénk. Mi lesz itt még?!”

Itt olvasható a többi REGGELI FELES – a Debreciner ébresztőrovata.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.