Az akkugyárellenes hangulat nem tett jót a Fidesz népszerűségének Debrecenben – Telex

A debreceniek nagy többsége ellenzi az akkumulátorgyár építését, ma már a fideszes szavazók negyede sem kér a kínai beruházásból. Az akkugyárellenes hangulat nem tett jót a Fidesz támogatottságának, a helyi választók kevesebb mint harmada szavazna csak a kormánypártokra – derült ki a 21 Kutatóközpont októberben készült, reprezentatív felméréséből, amit a Telexen ismertettek először.
Lia

A fideszes polgármester továbbra is népszerű, de nem sokkal van mögötte a Momentum jelöltje, akit jobban szeretnek, mint Kósa Lajost. Szorosabb lehet a jövő júniusi önkormányzati választás Debrecenben, mint legutóbb, a városban fej fej mellett áll a DK és a Momentum támogatottsága – így összegzett a Telex.

„A Te városod, a Te jövőd!” - Kutatást végeztek a debreceni közéletről, a pártpolitikai szimpátiákról

A Debreciner két hete adot hírt arról, hogy a Momentumnak is dolgozó 21 Kutatóközpont véleményfelmérő kutatást végez Debrecenben, s a kérdésekből nyilvánvaló, hogy a következő évi önkormányzati választásra fókuszálnak. Akkor érdeklődtünk, hogy ki volt a kutatás megrendelője, a 21 Kutatóközpont vezetője kérdésünkre válaszolva azt mondta, hogy erről nem adhat tájékoztatást. Mándi László momentumos önkormányzati képviselő pedig azt mondta, nem is tudott erről a felmérésről, a Debreciner munkatársától értesült róla.

A Telex közlése szerint a debreceniek 62 százaléka ellenzi a város mellett épülő akkumulátorgyári beruházást, míg 26 százalékuk támogatja, 12 százalék pedig nem tudott dönteni. A januárban – azonos módszerrel készült – felmérés eredményeihez képest látszik némi elmozdulás. Az év elején még valamivel többen, a debreceniek 64 százaléka ellenezte az akkumulátorgyár építését, és 7 százalékkal kevesebben (19 százalék) támogatták.

Érdekes fejlemény ugyanakkor a Telex szerint, hogy az ellenzéki táborban 4 százalékkal csökkent a debreceni akkugyárat ellenzők aránya januárhoz (88 százalék) képest, és míg januárban még csak 4 százalék, októberben már majdnem minden tizedik ellenzéki szavazó (9 százalék) válaszolta azt, hogy támogatja a beruházást.

A felmérés kitért a helyi politikusok és pártok népszerűségére és ismertségére is.
A város országgyűlési képviselőjét, Kósa Lajost és Papp László polgármestert szinte mindenki ismeri. Mándi Lászlónak, a Momentum debreceni polgármesterjelöltjének (akit az LMP, az MSZP és a Nép Pártján is támogat) 58, a DK parlamenti képviselőjének, Varga Zoltánnak 50, a párt önkormányzati képviselőjének, Vaszkó Imrének pedig 36 százalék az ismertségi mutatója.

Az egyes politikusokat ismerők egy ötös skálán értékelték a népszerűséget. A felmérés szerint továbbra is Papp László a legnépszerűbb debreceni politikus: az 5-ös skálán 3,2-es átlagpontot kapott a fideszes polgármester. A momentumos Mándi 2,8-as átlagponttal a második lett, és ezzel megelőzte a város fideszes országgyűlési képviselőjét, Kósa Lajost, aki a DK-s Vaszkóhoz hasonlóan 2,6-os értéket ért el. Minimálisan van mögöttük Varga Zoltán 2,5-ös átlagponttal.

A Telex arról is ír a kutatás eredményeit ismertetve, hogy a 2019-es EP-választáson – amikor legutóbb külön-külön indultak az ellenzéki pártok – a Fidesz 53,12 százalékot ért el Debrecenben, a DK 15,96, a Momentum pedig 11,33 százalékkal követte.
A június 9-i EP-választásra készülve némi aggodalomra adhat okot a kormánypárti vezetésnek – írja a Telex –, hogy a felmérés szerint Debrecenben ma már csak a választók harmada (32 százalék) szavazna a Fideszre. (Megjegyezzük a Debreciner részéről, hogy a két adat – a 2019-es valóságos és a mostani mért – összevetése félreértelmezésekre adhat okot, ugyanis 2019-ben a választáson voksolók 53,12 százaléka szavazott a Fideszre, most pedig a teljes népesség 32 százaléka támogatná a kormánypártot, ami az EP-választáson megjelenők arányától függően akár 60 százalék feletti támogatottságot is jelenthet a Fidesznek.)

További részletek a Telex cikkéből ismerhetők meg.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.