NASS

Merre tartunk? - Debrecenbe is jönnek a legjobb dokumentumfilmek - jövő héten Verzió Filmfesztivál

Idén 20. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 22. és 29. között friss arculattal és kivételesen gazdag programmal jelentkezik a prominens filmes program, aktuális világunk filmes lenyomata. Az idei kulcskérdés: Merre tartunk?

A mozikban Budapesten a Toldi és a Corvin moziban lehet megnézni a filmeket, míg vidéken Debrecen, Kecskemét, Pécs, Miskolc és Szeged vetítenek válogatásokat a filmekből.

A fesztivál online filmtára, a Verziótéka november 30. és december 10. között várja azokat, akik országosan online szeretnének csatlakozni a 20. Verzióhoz.

November 21. és 25. között Debrecenben az Alternatív Közösségek Egyesülete szervezésében lesznek láthatóak a fesztivál kiemelt filmjei.

Bengáli jutaszövőktől a mélytengeri bányászatig idén is a legérdekesebb nemzetközi és hazai emberi kérdésekkel foglalkoznak a filmek.
„A dokumentumfilmek nagyon személyes, egyéni történeteken keresztül tudnak rámutatni globális változásokra, érzelmi kapcsolatot teremtenek a főszereplőkkel és segítenek elgondolkodni a világ sokféleségén” – mondja Oksana Sarkisova fesztiváligazgató. „A múlt ismeretében és a jelen megértésével jobban láthatjuk, merre tartunk, és hozzájárulhatunk a megfelelő irány kiválasztásához."

Debrecenben látható filmek

Fanni kertje.

Verzió Filmfesztivál

Habiszti - Csak azért is!

Mindhalálig.

Aki még lehetek címmel mutatkozik be Lőrinczy Lia felkavaró alkotása. Vikit gyerekkora óta bántalmazták, de élete örökre megváltozott, amikor saját családtagjai 18 évesen eladták, és csak sok év prostitúció után tudott elmenekülni. Új életet kezdett, férjhez ment, négy gyereke lett, de küzdelmei korántsem értek véget. Ez a rövid dokumentumfilm az ő vallomása arról, milyen nehézségekkel szembesült, amikor különleges túlélőként úgy döntött, nem marad többé csendben. Egy rendkívüli anya története, aki mindent túlélt, hogy a gyerekeivel legyen.

Verzió Filmfesztivál

A föld éneke. Az Antropocén szekcióban idén is a bolygónkat érintő filmeket mutatnak be. Ilyen például A Föld éneke, ahol Norvégia hegyvidéke nyújtja a díszletet egy varázslatos utazáshoz. A lírai filmben Margreth Olin filmrendező idős szüleivel indul el a végtelen vadonba, és bemutatja, hogyan rezonál egymással a környezet és az ember belső léte.

Verzió Filmfesztivál

Arsenie. Csodálatos túlvilág.

Rap és rénszarvas.

Gyönyörű és felkavaró alkotások, melyek témái játékfilmes feldolgozásban is működnének - a valóság az, ami igazán különlegessé teszi a filmeket.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.