Igazságfal a vendégmunkások veszélyeiről – sajtótájékoztatót tartott a Jobbik-Konzervatívok

Vándorkiállítással kívánják felhívni a figyelmet arra, hogy milyen veszélyekkel jár a vendégmunkások betelepülése Magyarországra.
Keresztesy Gergő és Lukács László György
Miklovicz-Nyikos Mónika

Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik-Konzervatívok november 13-án Debrecenben. Az eseményen a párt vándorkiállításáról számoltak be, amely az „Igazságfal a migrációról” címet kapta és csütörtökig lesz látható a Csapó utcán, ezt követően pedig Nyíregyházára szállítják.

Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési frakcióvezetője mutatta be az „igazságfalat”, amelyet a párt az elkövetkezendő negyven napban az ország nagyobb településeire fog eljuttatni. Ezen a falon Lukács László György szerint világosan rajta van, hogy miről szól a vendégmunkások beáramlásának veszélye. Az „olcsó ázsiai munkások” Lukács szerint azért érkeznek ide, hogy alacsony bérekért elvegyék a magyarok munkáját, és kiszorítsák a magyar embereket a munkaerőpiacról.

Ez a folyamat már országszerte elindult: „sorra bukkannak fel azok a gyárak és az azokhoz tartozó migránstelepek, ahol ezek a dolgozók várják, hogy elvegyék a magyar emberek munkáját” – mondta. Az ő pártjuknak az a felelőssége, hogy felhívják a figyelmet a folyamat veszélyére, ez a jelenlegi plakátkampányuk célja is: „a magyar emberek értesüljenek róla, hogy ez a veszély fenyegeti őket és hogy ettől a hazánkat meg kell védeni” – magyarázta. Ezzel a kiállítással is arra szeretnének rávilágítani, hogy kik ezek az emberek, és milyen módon veszik el a magyarok munkáját.

Mondandóját azzal folytatta Lukács, hogy a Jobbik saját eredményének tekinti azt, hogy megakadályozták azt a törvénytervezetet, amely enyhítette volna a vendégmunkások behozatalát, de fel kell hívni a figyelmet arra, hogy Magyarország nem menekült meg a veszélytől – vélekedett. Véleménye szerint, fontos beszéli erről, tudatosítani kell azt, milyen lehetőségeik vannak az embereknek, hogy kezükbe vegyék az irányítást. Ennek érdekében egy online népszavazást is elindítottak, amelyben a nevet kötelezően meg kell adni, arról lehet dönteni, hogy Magyarországon legyen olyan szigorú törvényi szabályozás, amely tiltja a vendégmunkások behozatalát. „A magyar dolgozók béreit emelni kell, és meg kell védeni a vendégmunkásoktól. A Jobbik-Konzervatívok úgy gondolja, tisztességes bérekre van szükség, amit a hajdúsági emberek is megérdemelnek, az ország minden egyes lakója megérdemelne” – zárta megszólalását Lukács.

Keresztesy Gergő, a Jobbik-Konzervatívok Hajdú-Bihar megyei önkormányzati képviselője is hozzátette, hogy az itt élő emberek figyelmét is szeretnék felhívni a jelenlegi problémákra. Úgy látja, nagy csalódást okozott az embereknek a kínai CATL debreceni beruházása kapcsán, hogy a városvezetés kihagyta az embereket a döntéshozatalból: „A kötelező közmeghallgatásokon kívül lényegében semmilyen tájékoztatást nem kaptak a lakosok, és azt mondhatjuk, hogy a kötelező közmeghallgatások után is sötétben tapogatóznak a debreceniek, ha információkhoz szeretnének jutni” – mondta.

Kitért arra is, hogy a Debrecenben tanuló fiatalok egy része az alacsony bérek miatt Budapestre vagy nyugati településekre, később pedig külföldre vándorol. Elmondta, hogy jelentős bérkülönbségek vannak országhatáron belül is, az ideérkező vendégmunkások a keleti régióban lévő béreket alacsonyan tartják, hiszen nettó 200 ezer forintért fognak állást kapni, így nem alakulhat ki a versenyhelyzet az ittlévő cégek között. Keresztesy Gergő elmondta, hogy minden erejükkel azon dolgoznak, hogy tájékoztassák az embereket, hiszen meg kell adni számukra a lehetőséget, hogy kifejezzék a tiltakozásukat a most zajló folyamatok, a beruházások ellen. „Meg kell akadályoznunk, hogy a keletről érkező migránsmunkások tömegei érkezzenek Magyarországra, Debrecenbe, ezzel továbbgördítve azt a folyamatot, hogy a magyar fiatalok Nyugatra vándoroljanak” – mondta. Végül arról beszélt, hogy a Jobbik-Konzervatívok álláspontja szerint, csak akkor kellene kapniuk támogatást a beruházásoknak, ha a helyben élő magyar fiatalokra építenék terveiket és a cég jövőjét.

Kérdésünkre, hogy milyen konkrét lépéseket tennének azért, hogy emelkedjenek a magyarországi reálbérek, Lukács László György azt válaszolta, hogy szeretnének véget vetni annak a vélekedésnek, mely szerint itt olcsó a munkaerő. Elmondta, hogy a párt egyik törekvése az európai bérunióról szól, ennek az a lényege, hogy a magyar béreket először a regionális szinthez zárkóztatják fel, ezt követően pedig az európai színvonalhoz. A 2024-es választásnak szerinte az lesz a tétje, hogy ki képviseli azt a programot, hogy a vendégmunkások elveszik a magyar emberek bérét, és ki képviseli azt, hogy a magyar munkavállalók tisztességes béreket érdemelnek, és nem akarnak vendégmunkásokat kapni – ez utóbbi a Jobbik álláspontja.

Azt is megkérdeztük, honnan tudnának az épülő beruházásokhoz magyar munkavállalókat találni, ha jelenleg munkaerőhiány van az országban, illetve amennyiben szerintük ezt nem lehet megoldani, akkor támogatják-e az épülő ipari beruházásokat Debrecenben. A frakcióvezető azt válaszolta, hogy szerinte Magyarországon nincs munkaerőhiány, maximum bérhiányról lehet beszélni. A KSH legutóbbi jelentése szerint 22 ezer ember vált munkanélkülivé, és ugyanennyivel növekedhet a vendégmunkások száma – mondta. „Tehát nem arról van szó, hogy nincs elég dolgozó, hanem arról, hogy Magyarországon nem akarnak tisztességes béreket adni” – fejtette ki. Válaszában kitért arra, hogy kérdés az is: szüksége van-e Hajdú-Bihar megyének ilyen mérgező üzemekre, ők úgy látják, hogy nem. Az akkumulátorgyárakban meglátása szerint olyan típusú veszélyes munka lesz, ami nem szolgálja a helyiek érdekét.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.