Korrupciógyanú fogalmazódott meg egy hajdúböszörményi cég esetében – derül ki az Átlátszó cikkéből

Az Átlátszó 58 meghívásos tendert vizsgált meg, amelyeket ugyanaz a cég: a Tömb 2002 Kft. nyert el. Kutatásukban hasonló mintázatokat fedeztek fel, például azt, hogy különböző kiírások esetében ugyanazok a cégek voltak a hajdúböszörményi cég versenytársai, és közös volt a közbeszerzési szakértő is. Az eredményeket a Közbeszerzési Hatóságnak és az Integritás Hatóságnak is jelentették.

A kutatás során fény derült arra, „hogy rendszerszintű korrupció valósult meg egyes közbeszerzések során”. A Tömb 2002 Kft. olyan meghívásos tendereket nyert el leginkább, amelyek Hajdú-Bihar megyéhez kötődnek. Az Átlátszó szerint a meghívásos tenderek esetében a megrendelő vélhetően előre megállapodik a majdani nyertes céggel, ami „hozza magával” a többi meghívottat, akik vesztes ajánlatot nyújtanak be a kiírásra, vagy egyáltalán nem adnak be semmit, így előre tudható a nyertes cég.

Így kezdték egykor

Az egyik legfontosabb jele a „nem valódi” versenynek a cikk szerint, hogy általában ugyanazok voltak a kihívói a Tömb 2002 Kft.-nek, az ismétlődések megfigyelhetők például a Hajdúböszörmény Városi Önkormányzata, a Debreceni Egyetem, az Országos Gyermekjóléti Szakszolgálat, valamint a Hajdúböszörményi Tankerület által kiírt pályázatok esetében is.

Tisztességes verseny esetében a hajdúböszörményi cégnek nem sok esélye lett volna az Átlátszó szerint, hiszen több száz cég közül válogathattak volna a tenderek kiírói. A cikkben megfogalmazott gyanúra egy kapcsolati háló segítségével is rámutatnak, mint írják: „racionális piaci működés esetén a kapcsolati hálónak egyenletes elosztást kellene mutatnia”.

A tenderekkel kapcsolatban megkérdezték az egymástól elvileg független megrendelőket is arról, hogyan szereztek tudomást a meghívott cégekről, ki tett javaslatot a cégekre, ki hozta meg a végső döntést, valamint azt, hogy végeztek-e előzetesen piackutatást. Ez utóbbi azonban egyetlen megrendelő esetében sem történ meg.

Utána néztek a nyertes Tömb 2002 Kft.-nek is, ebből az derül ki, hogy a cég több tagja, közülük is Török Imre és Mező Barna több szálon kötődik a hajdúböszörményi városvezetéshez.

További gyanúra adhat okot a szöveg szerint az is, hogy a Tömb 2002 Kft. általában igen pontosan tippeli meg a kiíró által előzetesen becsült értéket. Az egyik oka ennek az lehet, hogy „az ajánlattevők előre tudomást szerezhettek a közbeszerzés dokumentumaiból a becsült értékről, és a nyertes ehhez az értékhez igazította az ajánlati árát” – írja az Átlátszó –, a másik pedig az, hogy a Tömb 2002 Kft. ennyire szerencsés. Ezen kívül az is megfigyelhető a kiírások esetében, hogy a közbeszerzési tanácsadók is ugyanazok.

A hatóság egyelőre még nem figyelt fel a hajdúböszörményi cég sikerszériájára, az Átlátszó azonban igyekszik felhívni a hatóság figyelmét is a korrupciógyanúra: „az általunk itt bemutatott ügyet megküldjük az Integritás Hatóságnak és a Közbeszerzési Hatóságnak is”.

Részletes információk az Átlátszó cikkében olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.