Súlyosan sérült a vétlen mozdonyvezető, aki továbbra is életveszélyes állapotban van

Súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett a vétlen vonat vezetője, amikor összeütközött egy tehervonat egy várakozó személyvonattal a Hajdú-Bihar megyei Sáp vasútállomásán szerda hajnalban. A vasúti pályában 10 milliós kár keletkezett - hangzott el a MÁV Zrt. helyszínen tartott sajtótájékoztatóján szerdán (november 15.).
MTI/Czeglédi Zsolt

Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a megrakott tehervonat az állj! vörös jelzőt túlhaladva belerohant a sápi állomáson álló személyvonatba.

Heten sérültek meg, közülük négy utas, egy jegyvizsgáló és a balesetet okozó mozdonyvezető könnyebben. Őket a berettyóújfalui kórházba vitték. A vétlen mozdonyvezető, a MÁV-Start munkavállalója életveszélyes, súlyos sérüléseket szenvedett. Pafféri Zoltán közölte, hogy a katasztrófavédelem munkatársai 3 és fél órás munkával szabadították ki a mozdonyvezetőt a roncsok közül, majd a mentők a debreceni kórházba vitték a sérültet.

Hadnagy Attila, a MÁV Zrt. pályavasúti területi igazgatóságának vezetője a sajtótájékoztatón azt mondta: a helyreállításon körülbelül 30 szakember dolgozik. Először a személyvonat sérült szerelvényét szabadították ki, majd a tehervonat teherkocsijait húzták félre, hogy az összeütközött mozdonyokat szét tudják választani. A vasúti pályában viszonylag kisebb, mintegy 10 millió forintos kár keletkezett. Körülbelül 200 méter hosszan a kapcsolószerek sérültek meg, ezeket később helyreállítják.

MTI/Czeglédi Zsolt

Balogh Péter Tamás, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt mondta, hogy a püspökladányi rendőrkapitányság vasúti veszélyeztetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást. Szakértők bevonásával vizsgálják a baleset körülményeit - tette hozzá.

Megszólalt Lázár János

Első az emberélet, második a felelősség kérdése - írta az építési és közlekedési miniszter a Facebook-oldalán. Lázár János szerint valószínűsíthető, hogy a balesetet nem műszaki probléma okozta. A miniszter közölte, hogy egy magánvasút tehervonata rohant bele Sápon az ott közlekedő személyvonatba.

MTI/Czeglédi Zsolt

Szerdán 14 óra után újraindult a vasúti közlekedés Püspökladány és Berettyóújfalu között. A MÁV tájékoztatása szerint a Püspökladány-Biharkeresztes vonalon a baleset utáni műszaki mentés és helyreállítás végéig még 20-30 perces késések előfordulnak.

Továbbra is életveszélyes állapotban van a vonatbaleset vétlen mozdonyvezetője - hangzott el az M1 aktuális csatorna esti híradójában.

A Debreceni Egyetem szerda este azt közölte az MTI-vel, hogy a balesetet követően a Klinikai Központba öt sérültet szállítottak, közülük négy embert a berettyóújfalui Gróf Tisza István Campuson láttak el, a vizsgálatok után hárman már el is hagyhatták a kórházat, egy beteget pedig a traumatológiai osztályon kezelnek.

Az egyetem tájékoztatása szerint a Klinikai Központ Kenézy Gyula Campusára egy súlyos, életveszélyes sérültet szállítottak, akit az operációt követően az intenzív osztályon ápolnak.

MTI/Czeglédi Zsolt
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.