Atombombával ér fel több tízezer vendégmunkás Debrecenbe érkezése a DK szerint

Varga Zoltán, a párt országgyűlési képviselője felszólította Papp László polgármestert, mondja el Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy éppen vendégmunkás-várossá teszik Debrecent, valamint tegyen lépéseket a település egészségügyi ellátásának megerősítéséért.
Polgár Tóth Tamás

Sajtótájékoztatót tartott november 15-én a Demokratikus Koalíció Debrecenben a városba érkező külföldi vendégmunkásokkal kapcsolatban. Vaszkó Imre, a párt önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy a DK által rabszolgamunkásoknak nevezett dolgozóknak nehéz a sorsa. Mint mondta, rendkívül alacsony bérekért jönnek, nincs érdekképviseletük, a munkásszállót és a munkahelyükként szolgáló gyárat pedig szinte el sem hagyják. Eközben a párt úgy látja, a nagy tömegben való megjelenésük terhelni fogja a város tömegközlekedését, sérülhet a közbiztonság, letörhetik a béreket és nehézséget okozhatnak az egészségügyi rendszer számára is.

Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy hasonló helyzet állhat elő Debrecenben, mint Dubajban, ahol rengeteg kínai vendégmunkás hunyt el az építkezéseken. Emlékeztetett, volt már rá példa, hogy egy hajdú-bihari polgármester kétségbeesetten jelezte, embertelen körülmények között talált vendégmunkásokat a településén.

A képviselő közölte, a kormánypártok benyújtottak a parlament elé egy tervezetet, amellyel eltörölnék a munkaegészségügyi vizsgálatokat. A DK politikusa szerint ezt azért teszik, mert nem biztos, hogy a vendégmunkások megfelelnének a szűréseken. Varga úgy látja, ez még nehezebb helyzetbe hozhatja a magyar egészségügyet. Mint mondta, Magyarországon már most is hosszúak a várólisták, még a magánkórházakban is várakozni kell a bonyolultabb vizsgálatokra. Ha ezeket államosítanák, szerinte katasztrofálissá válna a helyzet. A politikus arról is beszélt, hogy a debreceni kórházak Magyarországon az első tízben vannak a kórházi fertőzések terén. Ismertette, hazánkban naponta, kórházanként átlagosan 7,5 liter alkoholos kézfertőtlenítőt használnak fel, miközben az európai átlag jóval 20 liter fölött van, egyes országokban pedig az 50 litert is meghaladja.

Varga Zoltán szerint több tízezer vendégmunkás megjelenése felér egy Debrecenre dobott atombombával, ebben pedig személyes felelőssége van Papp László (Fidesz) polgármesternek is. „Kopogtasson be a (Miniszterelnökségnek helyet adó) Karmelita kolostor ajtaján, mint ahogy teszik ezt nagyon sokan, és mondja azt Orbán Viktornak, a gazdájának, hogy Debrecen pontosan miatta lesz ázsiai vendégmunkás-város, ahol irdatlan nagy gyárakat építenek fel úgy, hogy nincsen vizünk, elsivatagosodik a környezet és nyilvánvaló módon nincs egészségügyünk sem, hiszen ez összeomlott” – üzente Papp Lászlónak, valamint felszólította, tegyen lépéseket azért, hogy a kormány megerősítse a város egészségügyi ellátását.

Polgár Tóth Tamás

A képviselő azt ígérte, kormányváltás után a Dobrev-kormány új alapokra helyezi a teljes egészségügyi ellátást, bezáratják az akkumulátorgyárakat, visszaadják a magyar emberek méltóságát és amennyire lehet, az egészségét.

Állati módon tartanak vendégmunkásokat Magyarországon a DK szerint

A napokban Fidesz-közeli közösségi médiás csoportokban megjelent az a gondolatmenet, miszerint a vendégmunkások azért nem fogják megterhelni a debreceni egészségügyet, mert a súlyosan megbetegedő dolgozókat azonnal hazaküldik a cégek. Megkérdeztük a DK-t, egyetértenek-e ezzel, és amennyiben nem, milyen megoldást javasolnak annak érdekében, hogy a vendégmunkások megjelenése ne okozzon problémát az ellátás terén. Korábban a Debreciner írt arról elsőként, hogy egy Debrecenben irodát nyitott munkaerő-közvetítő cég száz százalékos cseregaranciát vállal az ázsiai munkavállalókra.

Varga Zoltán erre úgy válaszolt, a munkások mindenképpen terhet fognak jelenteni a debreceni egészségügynek, ez független attól, hogy honnan érkeznek. A politikus szerint a kormány óriási üzletet lát az ázsiai vendégmunkások idecsábításában, a folyamatot pedig NER-közeli munkaerő-közvetítő cégeken keresztül végzik. A száz százalékos cseregaranciánál szerinte kevés aljasabb mondatot hallani. Ezt követően válaszolt a DK sajtómeghívójának címe alapján őt vendégmunkás-ellenes uszítással vádoló publicisztikát megjelentető 444-nek. „Itt üzenném a 444-nek: ennyit arról, hogy ki az uszító” – fogalmazott, mondván, az ázsiai vendégmunkásokat valójában rabszolgamunkásokként foglalkoztatják. „Ha egy munkást, egy embert úgy kezel bárki is, legyen az egy kormány, egy munkaerő-közvetítő cég vagy akár néhány ostoba, futóbolond politikus, hogy cseregarancia van ezekre az emberekre, az nem ember” – hangsúlyozta. A képviselő megjelezte, több példát is láttunk már arra, hogy állati módon tartják ezeket a munkásokat Magyarországon, miközben érdekképviseletük sincs, fel sem mondhatnak, hiszen akkor azonnal kitoloncolják őket.

Habár a párt nyilvánvalóvá tette, nem akarnak nagy számú vendégmunkást Debrecenben, kíváncsiak voltunk arra, milyen konkrét lépéseket tennének azért, hogy a már itt lévő dolgozók emberhez méltó körülmények között élhessenek és dolgozhassanak. Varga Zoltán kifejtette, ez még nem a DK, hanem a jelenlegi politikai kurzus felelőssége. Azt ígérte, amennyiben hatalomra kerülnek, bezáratják ezeket a gyárakat, ezért eleve nem lesz szükség Debrecenben ennyi vendégmunkásra. A szükséges számú külföldi dolgozónak pedig szerinte ugyanolyan munka- és életkörülményeket kell biztosítani, mint a magyar munkavállalóknak.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.