Nem írt levelet Debrecen polgármestere Gulyás Gergely miniszternek a környezetszennyező cégeknek kedvező kormányrendeletről

Papp László a legutóbbi közgyűlésen arról beszélt, hogy a kormányrendelet megjelenésének napján, tehát szeptember 21-én jelezte az aggályait, a Debrecinernek adott válaszában pedig azt közölte, személyesen egyeztetett a tárcavezetővel. Fizikai képtelenségnek tűnik, hogy a két állítás egyszerre megállja a helyét.
Papp László és Gulyás Gergely
facebook.com/drpappl

Október 9-én egy közleményben jelentette be Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere, hogy arra kérte a kormányt, vonja vissza azt a szeptember 21-én kihirdetett rendeletet, amely a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva lehetővé teszi a kormányhivatalok számára, hogy a környezetszennyező cégekkel bírságolás vagy üzembezárás helyett szerződést kössenek, amelyekben azok vállalják a szennyezés bizonyos határidőn belüli megszüntetését.

A szóban forgó kormányrendelet azóta is hatályban van, habár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter - saját magának adott - utasítása szerint nem ad ki támogató nyilatkozatot akkumulátorgyártással foglalkozó cégeknek. A kormány kommunikációja szerint a rendeletre a Dunaferr megmentése miatt van szükség, erre azonban sem a kormányrendeletben, sem a miniszteri utasítás szövegében nincs utalás.

A kormányrendelet ellen október 17-én Papp László polgármester háza elé szervezett demonstrációt az Amnesty International Magyarország és a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö), ahol elhangzott, Papp a közleményét néhány órával azután adta ki, hogy a rendőrségen bejelentették a tüntetést, előtte ugyanakkor heteken keresztül hallgatott az ügyben. A tiltakozás estéjén tizenkét városháza-közeli szervezet és a helyi Fidesz-frakció is elítélte a demonstrálókat, mondván, az ügy éppen a polgármester közbenjárására „oldódott meg”.

Tüntetés Papp László polgármester háza előtt - 2023. október 17.
Koppányi Szabolcs

A rendelet kiadásának napján, személyesen

Papp néhány nappal a demonstráció előtt, október 13-án egy videót tett közzé a közösségi oldalán, ahol arról beszélt: „a kormánnyal való tárgyalás során sikerült elérni, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy ez a rendelkezés akkumulátorgyárakra és az ahhoz kapcsolódó tevékenységet végző vállalatokra nem vonatkozik”. A polgármester aztán Debrecen október 19-i közgyűlésén Mándi László (Momentum) kérdésére válaszolva kifejtette, már a kormányrendelet megjelenésének napján jelezte az aggályait Gulyás Gergely miniszternek, és kérte, változtassák meg a rendeletet.

Hogy megtudjuk, pontosan mikor és milyen kéréssel fordult Papp László polgármester a kormányhoz, az Átlátszó rendszerén keresztül közérdekű adatigénylés keretében kértük ki a Gulyás miniszterrel az üggyel összefüggésben folytatott levelezését. November 8-án Papp arról tájékoztatta a szerkesztőségünket, hogy a kormányrendeletről személyesen egyeztetett a tárcavezetővel. Ugyanezt a választ kaptuk adatkérésünkre a Miniszterelnökségtől is.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy az Amnesty International Magyarország és a Mikepércsi Anyák eleve hiába kérték Papp Lászlót a demonstráción a kormánynak írt hivatalos levelének felolvasására, a rendelet ügyében ugyanis egyáltalán nem írt ilyet a polgármester.

Mikor volt ideje személyesen egyeztetni a miniszterrel?

A fentiek alapján úgy tűnik továbbá, a polgármesternek sűrű a programja, és éjjel-nappal nyitott a személyes egyeztetésekre – már ha komolyan vesszük azt az állítását, miszerint a kormányrendelet megjelenése napján személyes egyeztetésen jelezte az aggályait Gulyás Gergelynek. A rendeletet tartalmazó Magyar Közlöny digitális változatának tulajdonságai között ugyanis az olvasható, hogy azt 21 óra 26 perckor módosították, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy hamarabb nem jelenhetett meg az online felületen. Ne feledjük, Papp a közgyűlésben arról beszélt, a kormányrendelet módosítását kérte Gulyástól, tehát feltételezhetjük, hogy csak annak megjelenése után jelezte az aggályait.

Papp állításai tehát egyszerre csak abban az esetben állják meg a helyüket, ha ekkor, 21 óra 26 perc és éjfél között találkozott Gulyás miniszterrel.

Az sem valószínű, hogy Papp másnap látogatta meg a tárcavezetőt, az önkormányzati média tudósításai szerint ugyanis szeptember 22-én valamikor délelőtt vagy kora délután (a cikk 14 óra 21 perckor jelent meg, tehát mindenképpen ez előtt) Debrecenben tartott sajtótájékoztatót a DKV buszcseréjéről, később Epreskert városrészben adott át esővízgyűjtő edényeket, szombaton pedig az állítása szerint már Szepes városrészben kezdte napot.

Érdemes megjegyezni továbbá, hogy Debrecen és Budapest között a távolság autóval 2 és fél óra, oda-vissza tehát 5 órát kellett utaznia Papp Lászlónak ahhoz, hogy személyesen tudjon egyeztetni a miniszterrel. Ez azt jelenti, hogy szeptember 21-én már akkor sem ért volna Budapestre, ha a megjelenését követően azonnal értesül a kormányrendeletről. Amennyiben kevésbé vesszük szigorúan Papp szavait, és feltételezzük, hogy másnap utazott Budapestre, akkor a DKV buszairól tartott sajtótájékoztatója miatt vagy kora reggel találkozott Gulyással, vagy késő este, az esővízgyűjtő edények átadása után. Annak semmilyen nyomát nem találtuk az online térben, hogy Gulyás Gergely miniszter ebben az időszakban Debrecenben tartózkodott volna, és így lett volna lehetséges a találkozásuk.

Hogy kiderítsük, pontosan hogyan zajlott a találkozó, levelet írtunk Papp Lászlónak és a Miniszterelnökségnek is. Írásunk megjelenéséig nem válaszoltak. Amennyiben ezt később megteszik, cikkünket frissítjük.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.