Összefogást hirdettek a cívisvárosért – Mándi László jelöltsége mellett tett hitet Debrecenben több politikai alakulat

Az összefogó ellenzékiek felszólalói az akkugyárak telepítése mellett a keleti és nyugati kiszolgáltatottságot rótták fel leginkább a jelenlegi debreceni városvezetésnek, s azt, hogy a fideszes pártérdekeket a helyi emberek érdekei elé helyezi – jövőre leváltanák ezt a rendszert.

A november 15-ei kora esti, akkugyárellenes kiállásként meghirdetett választási kampányrendezvényen egyes felszólalók utaltak arra, amit Drágossy Richárd fogalmazott meg a legegyértelműbben: „Csináljunk a 2024-es önkormányzati választásokból népszavazást, és vegyük vissza Debrecent!” – utalt arra, hogy bár az akkugyárak kapcsán eddig szinte minden népszavazási kezdeményezést elutasítottak, jövőre a szavazóhelyiségekben a távolabbi jövőről, életterünk megóvásáról is döntsenek a voksolók, ne csak a következő ötéves önkormányzati ciklusról. Ugyanakkor Madarasi István (MSZP) fogalmazott a legkonkrétabban, aki tovább tekintett, hiszen „2026-ban a Fideszt csak úgy lehet Magyarországról kitakarítani, ha a 2024. évi önkormányzati választásokat az ellenzék megnyeri”.

Galéria: „Nincs hová hátrálnunk!” – Az Összefogás a Cívisvárosért Egyesület demonstrációja – Debrecen, 2023. november 15. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

Az LMP, a Momentum, az MSZP, a Nép Pártján, valamint a Szikra Mozgalom, illetve a frissen alapított Összefogás a Cívisvárosért Egyesület részéről szólalt fel egy-egy ember, és indokolta meg, miért „kell eltakarítani a Fideszt” Debrecen éléről. Egyúttal mind jelezték: támogatják Mándi László (Momentum) polgármesteri jelölését a jövő évi választásokon – ezt korábban sajtótájékoztatón már bejelentették az összefogó pártok, amelyek együttműködésének eredményeként létrehozták az Összefogás a Cívisvárosért Egyesületet, amelyik mind a 23 debreceni egyéni választókerületben képviselőjelöltet állít. A Csapó utca elején tartott rendezvényen mintegy félszázan vettek részt.

Koppányi Szabolcs

„Még sosem volt Debrecen előrébb”

A „Nincs hová hátrálnunk!” címmel meghirdetett eseményen elsőként Dombi Mihály, a Szikra Mozgalom debreceni tagja szólalt fel, aki arról beszélt, hogy ő mégis azt mondja, szerinte „még sosem voltunk előrébb”. Ő ugyanis azt érezte, hogy „Debrecen felébredt” ebben az esztendőben az akkugyáras problémák miatt. Az emberek elkezdtek egymással kommunikálni, majd közösségekbe szerveződni. Tehát „ha a vezetőink nem lettek volna ennyire kapzsik és megalománok, akkor most nem lenne Miakö, nem lenne Vigyázzunk Életet Adó Vizeinkre..., ám így elérték azt, hogy a debreceniek végre összefogjanak és elkezdjenek egymással beszélni”. Sőt a Szikra Mozgalom növekvő debreceni aktivitását is ennek tudja be Dombi. Majd kijelentette, a helyi összefogással jövőre leváltják a Fideszt, az akkugyárak építését, működését pedig változatos jogi, gazdasági és adminisztratív eszközökkel ellehetetlenítik. A Szikráról azt mondta, bárhogy is lesz, ők továbbra is jelen lesznek Debrecenben, és tenni fognak azért, hogy „olyan város legyen itt, amilyet mindenki elképzel magának”.

Dombi Mihály
Koppányi Szabolcs

„Le kell győznünk a honi történelem legkárosabb hatalmát”

Biró László, az A Nép Pártján debreceni szervezője szerint nemzetegyesítésre van szükség, emellett mindenképp a népet szolgáló, a civilekkel együttműködő politikát képzel el úgy, hogy mindeközben Európában maradunk, ellenben „a Fidesz által sugallt EU-ból való kilépéssel”, amit - ha bekövetkezne - a nemzet halálának nevezett. Szerinte Papp László polgármestert teljesen eltorzította a hatalom, hiszen azt mondta, amikor őt megválasztották Debrecenben, egyúttal az akkugyárakra is szavaztak. Bíró szerint: „akkor is boldoggá tesznek minket, ha beledöglünk...” A politikus ezek megakadályozását egyértelműen a jövő évi változtatásban látta, amihez viszont sokkal nagyobb szavazói aktivitást vár, mint korábban volt.

Biró László
Koppányi Szabolcs

„Addig nincs szabadság, amíg kiszolgáltatott vagy”

Rutz Tamás, az LMP országos politikai tanácsának elnökségi tagja úgy fogalmazott: másféle önkormányzati választás lesz jövőre, mint eddig bármikor. Szerinte most nem arról fognak dönteni a debreceniek, hogy a következő öt évben ki irányít jobban majd, hanem arról, hogy „a helyi sajátosságokra épülő, a város erőforrásait számba vevő és a polgárokat szolgáló új hatalom jöjjön-e el, vagy pedig a mostani rezsim folytassa a megalomán, kényszeresen iparosító politikáját”. Rutz szerint a szabadság nem létezik Debrecenben, mivel a jelenlegi helyi politikai vezetés nem tudja, illetve nem akarja megvédeni az itt élők érdekeit, hiszen akkor szembe kéne mennie a saját zárt politikai közösségével. S szerinte ezt a kiszolgáltatottságot csak elősegíti a Papp László vezette kabinet, mivel „a Fidesz kizárólag a multinacionális tőkét szolgálja”. Ezek mellett még kijelentette, a profit nem előzheti meg az embert, a munka törvénykönyvének a munkásokat kell védenie, a természeti értékeinket pedig nem szabad termelési tényezőként vagy árucikként kezelni. A munkaerő nyugatra, a termőföld keletre eladását rótta fel a politikus a város és az ország vezetésének, amit „mesterségesen lerontott oktatás és a vendégmunkásokkal leszorított bérszínvonal” is kiegészít. Megjegyezte, tudja, nehéz kilépni a megszokásokból, de a jövő felélésénél bármilyen alternatíva jobb.

Rutz Tamás
Koppányi Szabolcs

„A 2024-es önkormányzati választás legyen egy népszavazás a kínai gyárak magyarországi betelepítése kérdésben”

Madarasi István, az MSZP városi elnöke, önkormányzati képviselője arra kérte az embereket: „ti is higgyetek abban, hogy ebben a városban is lehet eredményt elérni”, majd kitért arra, hogy szerinte a mostani országvezetés egyebek mellett „lenyúlta az önkormányzatokat”, csorbította azok jogköreit, iskoláit „és még az utolsó adóbevételeinket is el akarja venni”. Madarasi szerint ez ellen mindent meg kell tenni, akár az általa a Fidesz helyi helytartójának nevezett mostani polgármester ellenében is. „Nem lehet olyan polgármester a következő időszakban, aki figyelmen kívül hagyja a debreceniek véleményét.” Összefogásra buzdított Madarasi, s arra figyelmeztetett, hogy Debrecen előtt nagy gazdasági lehetőségek állnak, ám ezek nem szolgálhatják egy párt érdekeit. Arról is szót ejtett, hogy ők, akik most itt vannak, hónapok óta egyeztetnek, és a különböző pártérdekeket háttérbe szorították, hogy egyezségre jussanak. „Mi itt maradtunk az asztalnál és közösen akarunk kiállni a debreceniek érdekeiért.” Több lehetőségről beszélt. Az „egyik a jog útja”, itt arra a perre utalt, amikor az MSZP egy magánszemélyen keresztül beperelte a kormányhivatalt (a folyamatban lévő tárgyalásról a Debreciner is beszámolt). A másik út pedig szerinte a politikán keresztül vezet, hiszen „a jelenlegi hatalom fél az emberek véleményétől, nem engedte meg Debrecenben és országosan sem, hogy népszavazást írjanak ki az akkumulátorgyárak ügyében”. Hozzátette, nemcsak szervezetek, pártok, de magánemberek csatlakozását is várják támogatóként, hogy céljaikat, a nagyobb összefogást megvalósíthassák. Madarasi István már a 2026-os parlamenti választásokat is szóba hozta, amelynek sikeréhez egyértelműen a jövő évi, vagyis a 2024-es önkormányzati voksolást említette kiindulópontnak. Hiszen ha jövőre települési szinten jó eredményt produkál a jelenlegi ellenzék, akkor lehet esély a majdani, parlamenti szintű sikerre is.

Madarasi István
Koppányi Szabolcs

„Ezzel a megtisztelő felhatalmazással vállalom, hogy apait-anyait beleadva hajtom csapatainkat közös céljaink elérése felé”

Mándi Lászlót, a Momentum debreceni önkormányzati képviselőjét Szabó Bence, a párt szintén helyi képviselője, az esemény műsorvezetője „a debreceni ellenzék és az akkumulátorgyár ellen küzdők közös polgármesterjelöltjeként” konferálta fel.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2024 rovatát!

Mándi a helyi ellenzéki összefogást méltatta először, úgy vélte, hogy ezt az együttműködési folyamatot katalizátorként gyorsította be a kínai akkugyárak idetelepítésének ügye. Mándi kiemelte, hogy a debrecenieket nem kérdezték meg erről, a városvezetés felsőbb utasításra cselekszik, ellenvetés nélkül teljesítik a Budapestről érkező ukázt minden esetben. Mándi szerint „ha érdekelné őket a helyiek véleménye, nem gátolták, hanem elősegítették volna, hogy minden cívisvárosi a helyi népszavazás keretében mondhassa el véleményét a beruházásokról”. Sőt utalt arra, hogy a méréseket végző monitoring kutaknak már régen működniük kellene, ha felelősségteljes volna a mostani városvezetés. „Ehelyett hitet tettek a budapesti döntnökök és a kínai beruházók mellett.” Mándi utalt az egész rendezvény címére: „olyan mértékben veszélyeztetik az életünket, hogy nincs hova hátrálnunk… és nem is hátrálunk, helyette összekapaszkodunk”.

Mándi László
Koppányi Szabolcs

Elmondta: a képviselőjelöltjeiket megtalálták, a képzésüket elkezdték, és 2024 elején bemutatják őket. Ugyancsak örömmel adott hangot annak Mándi László, hogy létrehozták az Összefogás a Cívisvárosért Egyesületet, amely szervezet arra hivatott, hogy a 2024-es választásokig segítse a helyi ellenzéki tömörülés munkáját. A szervezetben „mindenki helyet kap a jövőben is, aki támogatni szeretné közös ügyünket” – tette hozzá. Kérte a jelenlévőket, hogy terjesszék el mindenfelé, „van kikhez csatlakozni”. Célként a jelenlegi városvezetés leváltását nevezte meg („Vegyük vissza Debrecent!”), megtoldva azzal, hogy a tét óriási.

„Együtt gondolkodó jóakaró emberekre szavazzanak jövőre!”

Az esemény végén az említett Összefogás a Cívisvárosért Egyesület elnöke, Drágossy Richárd is színpadra állt. A megosztott ellenzék korábbi hatástalan politizálására hívta fel a figyelmet, s kifejezte reményét, hogy most majd meg tudják oldani, hogy összehozzák az általa jószándékú embereknek nevezett szavazókat. Példaként hozta fel szülővárosát: „nézzék meg Szegedet!” Arra utalt, hogy itt, Debrecenben is szeretné, hogy minél inkább növeljék ezeknek a józan gondolkodású embereknek a számát a most megalakult egyesület segítségével.

Drágossy Richárd
Koppányi Szabolcs

Ugyanakkor felvetette azt is Drágossy, hogy most először egy napon lesz Magyarországon az európai parlamenti és az önkormányzati választás. Ezzel ugyanis, úgy vélte, megzavarhatják a pártokat, hiszen „az EP-választásokon ellenfelek is lehetnek, ám az önkormányzati választásokon nem”. Ennek kapcsán azt üzente Drágossy Richárd a szavazóknak, hogy az EP-választásokon voksoljanak arra a pártra, amelyikre csak akarnak, ám itt a helyi választásokon „azokra a jóakaró emberekre, akik együtt gondolkoznak Debrecenért”.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.