Emlékérme-kibocsátás Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulója alkalmából

A Petőfi Irodalmi Múzeum tematikai szakértésével készült jubileumi emlékérméket Szanyi Borbála szobrászművész tervezte.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 000 forint névértékű ezüst emlékérmét és annak 3000 forint névértékű színesfém változatát bocsátja ki Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulója alkalmából a költő születésének napján, 2023. november 17-én.

MNB

Az emlékérme előlapján központi motívumként megjelenő, irodalmi attribútumként értelmezhető mezei katángok Csokonai Vitéz Mihály sokszínű költészetét jellemzik. Az előlap szélén, az alapsíkról kissé kiemelt körgyűrűn köriratban az „ÉN, ANGYAL MEG ÁLLAT, VAGY CSAK POR MEG PÁRA” idézet olvasható Csokonai Vitéz Mihály Halotti versek című művéből.

Az emlékérme hátlapján Csokonai Vitéz Mihály félalakos portré-ábrázolása látható, melyet Friedrich John 1816-os rézmetszete ihletett, és az emlékérméket tervező művész tovább gondolt: a költészet attribútumaival, egy könyvvel és egy tollal egészített ki. A művészi teremtés szabadságának képzőművészeti megjelenítését erősíti, hogy mind az előoldali, mind a hátoldali motívumok a peremen túlnyúlnak, illetve a hátoldal hátterében csillagok jelennek meg - adta hírül az MNB.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.