Nem vette át a Debreceni Tankerületi Központ a diákok és az aHang alternatív népszavazásának eredményeit

Arra hivatkoztak, hogy a hét oktatásügyi kérdés egyikében sincs döntési jogkörük. Nyíregyházán átvették a dokumentumokat, de ott is azt közölték az aktivistákkal, hogy a kérdésekben nincs kompetenciájuk. Hamarosan az akkumulátorgyárakról is alternatív referendumot indíthatnak.

November 17-én, a nemzetközi diáknapra időzítve az aHang és az Egységes Diákfront (EDF) aktivistái országszerte felkeresték a tankerületeket, hogy átadják nekik az általuk szervezett, „7 igenes népszavazásnak” nevezett alternatív referendum eredményeit.

Közel 115 ezren szavaztak

Az alternatív oktatási népszavazást október 23. és 30. között rendezték, a referendumon 16 évnél idősebb magyar állampolgárok szavazhattak. Hajdú-Bihar megyében az online felület mellett személyesen Debrecenben, Hajdúböszörményben, Hajdúszoboszlón, Balmazújvárosban, Hajdúnánáson és Berettyóújfaluban adhatták le a voksaikat.

Hajdú-Bihar megyében összesen 1368-an szavaztak személyesen az alábbi területi megoszlásban:
Debrecen – 1176
Hajdúböszörmény – 35
Hajdúszoboszló – 48
Balmazújváros – 18
Hajdúnánás – 56
Berettyóújfalu – 35

Országosan összesen 114 941 személy szavazott, közülük 69 475-en online, 45 466-an pedig személyesen.

Az alternatív népszavazás egyik debreceni helyszíne
Miklovicz-Nyikos Mónika

Az aHang tájékoztatása szerint az alábbi eredmények születtek

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?
- Összes érvényes szavazat száma: 114 494
- Egyetértett: 99,5%
- Nem értett egyet: 0,5%

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy széleskörű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?
- Összes érvényes szavazat száma: 114 611
- Egyetértett: 99,7%
- Nem értett egyet: 0,3%

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló Oktatási Minisztériumot?
- Összes érvényes szavazat: 114 664
- Egyetértett: 99,4%
- Nem értett egyet: 0,6%

4. Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50%-os béremelést a pedagógusoknak?
- Összes érvényes szavazat: 114 403
- Egyetértett: 98,2%
- Nem értett egyet: 1,8%

5. Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?
- Összes érvényes szavazat: 114 629
- Egyetértett: 99,4%
- Nem értett egyet: 0,6%

6. Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába?
- Összes érvényes szavazat: 114 710
- Egyetértett: 99,5%
- Nem értett egyet: 0,5%

7. Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?
- Összes érvényes szavazat: 114 181
- Egyetértett: 99,1%
- Nem értett egyet: 0,9%

Arra hivatkoztak, hogy nincs döntési jogkörük

Debrecenben is megkísérelték az eredmények átadását, de – ahogy azt a Kálvin téri épületből kilépő aktivistáktól megtudtuk – a tankerület képviselője nem volt hajlandó átvenni a dokumentumokat. Arra hivatkozott, hogy előző este küldtek egy levelet a civileknek, és az abban foglaltakhoz tartják magukat. Völgyesi Márton, az aHang koordinátora kifejtette, előzetesen keresték a tankerületeket az átadás miatt, erre küldték meg ugyanazt a választ több városból – Debrecenből egyébként pont nem kaptak ilyen levelet. A tankerületek arról tájékoztatták az aHangot, hogy jogalkalmazó szervekként a hét kérdés egyikében sincs döntési hatáskörük. Völgyesi ezzel kapcsolatban megjegyezte, ettől véleménynyilvánítási joguk még van, másrészt az alternatív népszavazás szervezői nem fordulhatnak máshová, mivel Magyarországon nincs oktatási minisztérium. A koordinátor megjegyezte, a mostani eset szerinte nem meglepő annak fényében, hogy miközben sokáig egyáltalán nem írt róluk a kormányközeli sajtó, az elmúlt időszakban támadni kezdték őket.

Horváth Nándor László és Völgyesi Márton, miután ma reggel megpróbálták átadni a népszavazási eredményekről szóló tájékoztató dokumentumot
Polgár Tóth Tamás

Völgyesi Márton azt is elmondta, információi szerint Nyíregyházán át tudták adni az eredményeket az ottani tankerületi központnak. Jakab Zsolt, az aHang Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei koordinátora a Debrecinernek megerősítette az értesülést, hozzátéve, habár a tankerületnél készségesen együttműködtek velük, azt azért közölték, hogy a kérdések nem az ő kompetenciájukba tartoznak. Az ország más pontjain történtekről Szalóki Viktortól, a civil szervezet szóvivőjétől érdeklődtünk, de nem tudott még tájékoztatást adni, mondván, jelenleg is zajlanak az átadások, Debrecen volt az első helyszín, ahol ennek kísérlete megtörtént.

Konzultációs íveket gyűjtenek és akkugyári alternatív népszavazást indítanának

Völgyesi Márton úgy látja, a kormány megijedt attól a tervüktől, hogy egymillió, a diákok és tanárok melletti kiállásként értelmezhető, kitöltetlen nemzeti konzultációs ívet gyűjtenének össze, ezért a korábbi gyakorlattól eltérően már ma elkezdték postázni azokat. Ettől a koordinátor szavai szerint még minél több ívet össze akarnak gyűjteni.

Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö) elnöke még egy október 23-i demonstráción jelentette be, hogy amennyiben sikeres lesz a 7 igenes népszavazás, hasonló alternatív referendumot tartanának az akkumulátorgyárak ügyében is. Megkérdeztük Völgyesit, hogy tervezik-e ennek a megrendezését. A koordinátor elmondta, mindenképpen meg akarják ezt szervezni, de az időjárásra tekintettel hosszabb időt hagynának a szavazásra, mivel az utcai jelenlétet, az emberekkel történő beszélgetéseket preferálják. Kijelentette, mindent megtesz azért, hogy Debrecenben és környékén, az itteni akkumulátorgyár-beruházásokkal érintett településeken megtörténjen az alternatív népszavazás, de tud róla, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is van hasonló törekvés.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.