Egyeztetést kezdeményez az Összefogás a Cívisvárosért Egyesülettel a DK Debrecenben

Egyszer már felálltak az ellenzéki tárgyalóasztaltól, most a legszélesebb összefogás szándékával léptek elő. A Demokratikus Koalíció debreceni szervezetének közleményéből úgy tűnik, hogy közös ellenzéki polgármesterjelöltet szeretnének Debrecenben, aki nem Mándi László.

Sajtóközleményt (alább szó szerint megjelentetjük) adott ki a DK ma, november 18-án reggel, két és fél nappal azután, hogy több helyi politikai erő nyilvános kampánygyűlést tartott Debrecen belvárosában, ahol bejelentették, hogy Mándi László momentumos önkormányzati képviselő polgármesterjelöltségét támogatják a 2024-es helyhatósági választáson, megalakították az Összefogás a Cívisvárosért Egyesületet, illetve mind a 23 debreceni egyéni választókerületben képviselőjelöltet állítanak.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2024 rovatát!

Debrecenben 2023 eleje óta folytattak rendszeres egyeztető tárgyalásokat a helyi oppozíciós erők azzal a szándékkal, hogy valamiféle együttműködést alakítsanak ki a 2024-es önkormányzati vála-sztásokra. Ezekből a tárgyalásokból előbb a DK, majd a Párbeszéd és a Civil Fórum Debrecen Egyesület is távozott. Az egyeztetéseket folytató pártok, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Nép Pártján szeptember 22-én egy sajtótájékoztatón bejelentették, hogy közösen indulnak a 2024-es önkormányzati választáson a megyeszékhelyen, polgármester-jelöltjük pedig Mándi László. Akkor a Debreciner érdeklődésére Mándi László azt mondta, a valódi ellenzéki erőkkel kapcsolatban nyitottak a tárgyalásokra az esetleges visszalépésekről vagy előválasztásokról is.

Varga Zoltán és Pákh Károly
Miklovicz-Nyikos Mónika
A többpárti összefogás bejelentésére reagálva még aznap, szeptember 22-én az együttműködésben szerepet nem vállaló Demokratikus Koalíció terjedelmes közleményt adott ki Varga Zoltán országgyűlési képviselő aláírásával. Varga a közleményük legelején arra hívta fel a figyelmet, hogy „a Momentum, az MSZP, LMP, és Nép Pártján pártok a közös indulást, az együttműködést egy még be sem jegyzett civil egyesület köpönyege mögé bújva tudják csak elképzelni”. Mint írta, a DK debreceni politikusai nem kívánnak egy „(ál)civil szervezetet álcaként használva úgy tenni, mintha önmaguk is civilek lennének”. Még aznap Pákh Károly, a DK másik debreceni politikusa is megnyilatkozott, aki – a korábbi tárgyalásokról való kivonulásuk megindoklása után – kijelentette, hogy „a Momentum képviselői és a jelenlévő pártok hasonlói hazudtak”. (A Debreciner mindkét DK-s politikus szöveges megnyilatkozásait szó szerint megjelentette.)

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2024 rovatát!

A jövő évi választások előtt hét hónappal, november 10-én megjelentetett összeállításában a Debreciner igyekezett ismét minden érintettet megszólaltatni. A DK részéről Pákh Károly kifejtette, a lehető legszélesebb körű összefogásban indulnának 2024-ben, folyamatosan egyeztetnek pártokkal és civilekkel is, azt nem tudta megmondani, lesz-e közös polgármesterjelöltje az ellenzéknek, de szerinte január és március között fog kiderülni, hogy ők kit indítanak vagy támogatnak.

A háttérben DK-s politikusok is jelen voltak a „Nincs hová hátrálnunk!” elnevezésű ellenzéki eseményen november 15-én
Koppányi Szabolcs
Ezután következett az a november 15-ei esemény, ami tényszerűen tekinthető a debreceni önkormányzati választási kampányidőszak gyakorlati nyitányának. Itt az LMP, a Momentum, az MSZP, a Nép Pártján, valamint a Szikra Mozgalom politikusai, illetve az előbb megnevezett pártok összefogásának eredményeként létrejött Összefogás a Cívisvárosért Egyesület vezetője szólalt fel. Megerősítették az együttműködésüket, illetve hangoztatták, hogy Mándi László a polgármesterjelöltük. Beszédében Madarasi István (MSZP) arról is szót ejtett, hogy ők, akik most itt vannak, hónapok óta egyeztetnek, és háttérbe szorították a különböző pártérdekeket, hogy egyezségre jussanak. „Mi itt maradtunk az asztalnál és közösen akarunk kiállni a debreceniek érdekeiért” - mondta.

Az esemény közönségében jelen volt Varga Zoltán, Pákh Károly is néhány DK-s aktivistával együtt. Valószínűsíthető, hogy erre a kampánynyitányra is reagálva adta ki mai, alább teljes egészében olvasható sajtóközleményét a DK.

A Demokratikus Koalíció, mint az ellenzék szignifikánsan legnagyobb támogatottsággal rendelkező pártja, tisztában van azzal, hogy mindez nemcsak lehetőséget, de egyben felelősséget is jelent.

Ezért is a DK debreceni szervezete folytatja az egyeztetéseket az ellenzéki politikai szervezetekkel, közte a néhány politikai párt által létrehozott civil egyesülettel is, a lehető legszélesebb ellenzéki összefogás létrehozásáért, valamint az arra alkalmas közös polgármesterjelölt személyének kiválasztásáért.

A Debreciner értesülése szerint a Demokratikus Koalíció eme közleményének a sajtóhoz történő eljuttatása előtt hivatalosan nem kezdeményezett kapcsolatfelvételt az Összefogás a Cívisvárosért Egyesületben együttműködő politikai alakulatokkal.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.