Jön az első köz nélküli közmeghallgatás Debrecenben a Nemzeti Oltóanyaggyár ügyében

Az érintettek személyesen nem, csak írásban tehetnek fel kérdéseket, valamint oszthatják meg észrevételeiket a hatósággal, amely ugyancsak írásban fog válaszolni. A kormány szerint nincs csúszás a beruházással kapcsolatban, pedig korábban Palkovics László miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök is azt közölte, hogy 2022-ben már vakcinákat fognak gyártani a debreceni üzemben.

Április 27-én adta ki a kormány azt a rendeletet, amelyben az Ukrajnában zajló háborúra hivatkozva lehetővé tették, hogy az érintettek személyes jelenléte nélkül is lehessen közmeghallgatásokat tartani Magyarországon.

Debrecenben 2023. december 11-én fogják tartani az első köz nélküli közmeghallgatást, méghozzá az eredeti bejelentésekhez képest több éves csúszásban lévő Nemzeti Oltóanyaggyár építése kapcsán. A város önkormányzatának honlapján megjelent kormányhivatali hirdetmény szerint a beruházás miatt még október 17-én indítottak környezeti hatásvizsgálati eljárást. A vakcinagyár építését a kormány 2021-ben nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé.

Archív fotó: közmeghallgatás a köz személyes jelenlétében – Debrecen, 2023. január 9.
Miklovicz-Nyikos Mónika

A kormányhivatal a fent említett áprilisi rendeletre hivatkozva közölte, személyes megjelenés nélkül tartják meg az eljáráshoz szükséges közmeghallgatást. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a polgárok írásban jelezhetik az észrevételeiket, tehetnek fel kérdéseket – Cégkapun és Ügyfélkapun keresztül, valamint e-mailben, ami a hirdetmény szerint valamiért nem minősül írásbeli kommunikációnak. A „közmeghallgatás” keretében december 11-én reggel 7 óra 30 perctől 16 óra 30 percig lehet küldeni üzeneteket, a megyei kormányhivatal pedig a saját honlapján fogja közzétenni a válaszait. Arról is írnak, hogy amennyiben az észrevételek sajátosságai ezt megkívánják, „írásbelinek nem minősülő elektronikus úton” tájékoztatják az adott ügyfelet. A közlemény szerint a „közmeghallgatásig” a kormányhivatalnál és Debrecen polgármesteri hivatalánál lehet észrevételeket tenni a beruházással kapcsolatban.

Az eljárás végén a hatóság dönthet a környezetvédelmi engedély megadásáról vagy a kérelem elutasításáról.

Alapjogsértő a személyes jelenlét kizárása a TASZ szerint

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) még júniusban azt válaszolta az új gyakorlattal kapcsolatos érdeklődésünkre, hogy álláspontjuk szerint alapjaiban sérül a közmeghallgatás funkciója, ha korlátozzák a személyes jelenlétet. Ennek kizárása a TASZ értelmezésében alapjogsértő. Jakkel Barbara jogász kifejtette, a környezeti hatásvizsgálati – valamint a katasztrófavédelmi – eljárásról szóló kormányrendeletek személyes jelenlétet feltételeznek, mivel részletezik, milyen helyiségben kell a közmeghallgatást megszervezni, valamint szabályozzák a kötelezően meghívottak körét is. A TASZ álláspontja szerint akkor járnak el jogszerűen a hatóságok, ha az internet segítségével történő megoldásokat kisegítő lehetőségként használják, például személyes jelenlét mellett tartják meg a közmeghallgatást, de élőben is közvetítik azt. A kormányhivatal hirdetménye szerint az oltóanyaggyár esetében ilyen biztosan nem lesz.

Nincs csúszás az államtitkár szerint, pedig korábban 2022-es gyártást ígértek

Varga Zoltán (DK) országgyűlési képviselő éppen tegnap, november 20-án érdeklődött a parlament ülésén napirend utáni felszólalásában arról, megépül-e valaha a debreceni vakcinagyár – írta az MTI. A politikus emlékeztetett, a gyárnak már egy éve termelnie kellene, mégis leálltak az építéssel, a beruházás költségei azonban egyre nőnek. Varga arra is kíváncsi volt, mit terveznek ott gyártani és milyen munkát végzett tavaly a 22 alkalmazott 321 millió forintnyi munkabérért. Megjegyezte továbbá, Debrecenben „közszájon forog”, hogy a beruházás pusztán a Fidesz egy kifizetőhelye, a milliós fizetéseket pedig jórészt „fideszes feleségek, szeretők, barátnők és hozzátartozók” veszik föl.

parlament.hu

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára Varga megszólalását „ízléstelen, minden alapot nélkülöző baloldali vádaskodásnak” minősítette, majd elmondta, a beruházást a Debreceni Egyetem valósítja meg, az épületcsarnok héjszerkezete 2022 decemberére elkészült, jelenleg a gyártóberendezések beszerzése zajlik. Állítása szerint a munkálatok az ütemezésnek megfelelően zajlanak, a gyár pedig fel fog épülni.

Ezzel kapcsolatban a Portfolio emlékeztet, az azóta lemondott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2021-ben a gyár alapkőletételén még azt mondta, 2022 végén megkezdődik a vakcinagyártás az üzemben.

Letették a Debrecenben épülő nemzeti oltóanyaggyár alapkövét
MTI/Czeglédi Zsolt

Ahogy arról annak idején a Debreciner is beszámolt, 2022 februárjában Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt egy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón, hogy az év végén működni fog a vakcinagyár, moduláris rendszerű lesz, tehát bármilyen oltóanyagot tudnak majd benne gyártani, így az orosz Szputnyik-V-t is.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.