Futással kezdték a névadó születésnapjára szervezett eseménysorozatot

A szeptemberben megalakult Adymater alapítvány nemcsak sportos, de művészeti rendezvényeket is szervez a későbbiekben.

Olyan sokan, mintegy 120-140-en voltak, hogy három turnusban indították a résztvevőket, főleg diákokat, de több, az iskolában oktató pedagógust, illetve a debreceni Ady Endre Gimnáziumhoz kötődő embereket is azon a másfél kilométeres nagyerdei futáson – gyalogolni is lehetett –, amely az első rendezvénye volt a nemrég megalakult Debreceni Ady Endre Gimnázium Alumni és Baráti Kör Alapítványnak (Adymater).

Galéria: Adymater Futás – Debrecen, 2023. november 21. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

Ez az alapítvány az intézmény vezetői által létrehozott zárt Facebook-csoportból fejlődött ki, amelynek egyik vezetője Ősz György, egykori adys diák. Ő is ott volt szervezőként a 2023. november 21-ei eseményen, s beszélt arról, hogy továbbra is tevékenyen szerepet vállalnak egykori iskolájuk (alma mater) életében. A mostani futás ugyanúgy pontokat hozott a résztvevő diákoknak, mint más kapcsolódó iskolai események. A végén pedig a legtöbb pontot gyűjtő osztály egy tanításmentes napot kap – erről már Dobránszky Sándor igazgató beszélt. Ugyancsak ő nevezte csúcspontnak a mai, november 22-ei napot, amely egyébként is az idén 40 éves Ady Endre Gimnázium fontos dátuma, hiszen ezen a napon született Ady Endre 1877-ben. További terveik szerint színházi eseményeket szerveznek a közeljövőben, megnyílik az Ady-pódium is: volt diákjaik, ma már elismert színészek jönnek vissza egy-egy előadás erejéig. Dobránszky elmondta, „november 22-én amolyan projektnapotot tartunk, reggeli ünnepséggel, majd a kovásznai vendégek köszöntésével, ezt követik az évfolyamok és osztályok közötti versenyek, illetve egyéni művészeti és sportversenyek is lesznek a programban”.

Koppányi Szabolcs

A rajt és a cél stílszerűen a Melocco Miklós által készített és 1977-ben, Ady 100. születésnapján átadott Ady-szobor közelében volt. Néhány diák köré is gyűlt, ott diskuráltak. Mások nyújtottak, melegítettek, élvezték a kellemes futóidőt. Aztán Széles Diána (Fidesz) gondoskodási alpolgármester elindította az első etapot, ami előtt rövid köszöntőbeszédet mondott.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.