NASS

Feltűnő tárgyak – részvételi kiállítás Debrecenben

Közös kiállítást szervez a Modem és a Ferenczy Múzeumi Centrum, a kiállított tárgyakat debreceni egyetemisták válogatták – november 25-én, szombaton 18 órakor nyitják meg.
Facebook

Egy szabad kurzus keretében tizenkét hallgató választott számukra jelentős és a városhoz kötődő tárgyakat, ezt kiegészítik a Modem gyűjteményéből szelektált művek, amelyek az egyetemisták számára a lokalitás és a közösségiség szempontjából meghatározók voltak. Az egyetemistákkal Don Tamás, a Modem vezető kurátora dolgozott egy szemeszteren keresztül.

„Milyen múzeumot kívánnak maguknak az adott város lakói? Mi szól az ő városukról és közösségeikről, az ezek között fennálló, identitásukat is nagyban meghatározó kapcsolatról? Mi a múzeumok szerepének jelene és jövője? Milyen viszony fűzi saját városukhoz az ott élőket?”

A kiállítás egy hosszabb távú projekt része, a Modem és a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum együttműködésében valósul meg.

A két intézmény gyűjteményéből kiindulva olyan részvételi és bevonódáson alapuló kiállítások kapnak helyet, amelyeket eltérő helyi közösségek múzeumpedagógusokkal, kurátorokkal, művészetpedagógusokkal és közvetítőkkel hoztak létre.

A projekt célja, hogy a kiállításokon keresztül lehetőséget biztosít a lokális közösségek megmutatkozására, valamint arra, hogy annak tagjai megfogalmazhassák és elmondhassák, mi fontos számukra a múzeumban és a városukban. A Modemben két debreceni közösség vett részt a projektben, munkáikat két egymást követő kiállításon mutatják be.

A projektben résztvevő hallgatók: Csige Cintia, Faitli Zoltán, Gajdos Boglárka, Györgyi Kata, Hartyányi Panna, Kegyes Lilla, Kiss Tamás, Kosina Dávid, Kulcsár Kevin, Papp Violetta, Toronyi Réka, Váncsa Zsófia.

További részletek a kiállítás Facebook-eseményében elérhetők.

NASS – a Debreciner ajánlórovata.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.