Jó munkához idő kell? Lassan frissül a Vénkert

A koporsókban mindenki megtermelheti majd a magáét.

A debreceni Új Főnix Tervnek a vénkerti lakótelepi közösségi tereinek megújítását érintő beruházásai kicsit csúsznak - egyelőre mintegy fél évet.

Korábban már írt a Debreciner, ám kíváncsiak voltunk arra, hogy az októberi önkormányzati választások után hogyan halad a beruházás Debrecen eme részén. Az év végéig be akarják fejezni a Hortobágy utca végében lévő játszótér, a Borsos-villa körüli és a Sínai Miklós utcai park fejlesztését - mondta egy a munkás az említett területen dolgozva. Bár a tervezetben a módosított időpont már 2020 májusát említi, egyes részeket azért gyorsan átadtak már. Ám az egész még sehol sincs kész.

Galéria: Vénkerti lakótelep, Debrecen – 2019. november 13. (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

A legkaotikusabb állapotok a Borsos-villa mellett uralkodnak, arrafelé traktor és teherautók közlekednek naphosszat. Emitt növényeket ültetnek, máshol a széttúrt földet egyengetik. A villa mellett sokáig még „működő” játszótér mostanában már nem használható. Játékelemeit nem cserélik ki, de mivel körben javában zajlik a tereprendezés, oda nem mehet be senki egy ideje. Így most a korábban oda járó szülők gyerekeiket a közeli Sínai utcára viszik, ahol Barcsa Lajos alpolgármester (Fidesz) hetekkel ezelőtt átadta az ottani elkerített játszóteret. Ugyanitt alapjaiban már látható a beígért KRESZ-park, a focipályákon (a Hortobágy utcán és Borsos-villánál) ugyanakkor a kosárlabdapalánkok a kapura vannak szerelve, vagyis itt vagy kosarazik majd valaki, vagy labdát rúg, egyszerre a kettő nehezen fog menni. Ellentétben a Sínai utcával, ahol a megszokott módon a pálya hosszanti tengelyére merőlegesen, keresztben szerelték fel a palánkokat, így ott kisebb létszámú, de különböző labdajátékra vágyók esetén akár egyszerre is mozoghatnak használóik.

Koppányi Szabolcs

Ugyanakkor egy munkás megjegyezte, hogy hiába szorgoskodnak, volt, ahol az egyik nap rendbe tett kisebb részt másnapra összerombolták valakik, így ott újra kezdhették az egészet. Néhol a már kész területeket is némi szemét és elég sok ott hagyott üres üveg „díszíti”, de láttunk a földből gyökerestől kivett egykori fa maradványait is. Jó pár lakó által remélt kutyafuttató nagy valószínűséggel nem épül, ahogyan pingpongasztalok építésére utaló jeleket sem láttunk.

Az is kiderült, hogy az egyes lakók által szeptemberben koporsóknak titulált faládák nem dísznövényeknek adnak otthont, hanem a lakótelepen élőket ösztönöznék saját növények termesztésére. A kerítéssel körbevett területen tehát kertészkedésre buzdítják majd a lakókat. Tavasszal visszatérünk, s beszámolunk a kezdeményezés fogadtatásáról, később pedig a termésről is.

Koppányi Szabolcs
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.