Fábián István vegyészprofesszor és Fucskó József közgazdász az akkumulátorgyárakról a Debreciner Podcastban

Megállíthatóak-e még a debreceni akkuberuházások? Ehető marad-e a mikepércsi kiskertekben termelt zöldség? Mi lesz az ivóvízzel, a termőfölddel és a levegővel? Hogyan alakulhat át Debrecen és környezete az erőteljes iparosítás következtében? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ szakértők társaságában.

Október 19-én nyitott szerkesztőségi ülést tartott a Debreciner, amelyen vendégül láttuk Fábián István vegyészprofesszort és Fucskó József közgazdászt, akiket a debreceni akkumulátorgyártásról kérdeztünk. A szakértőkkel közönség előtt folytatott beszélgetést Polgár Tóth Tamás, a Debreciner újságírója. A felvételt most a Debreciner Podcast harmadik évadának harmadik adásaként azok is meghallgathatják, akik nem vettek részt az eseményen. A közönségkérdéseket és az azokra adott válaszokat technikai okokból hagytuk ki az anyagból.

A két szakértővel beszélgettünk a CATL, az Eve Power és az ezekhez kapcsolódó más beruházások várható társadalmi, gazdasági és környezeti hatásairól.

Fábián István, a Debreceni Egyetem vegyészprofesszora, az intézmény korábbi rektora színjátéknak nevezte a kormány kommunikációját, miszerint az akkumulátorgyártóknak a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelniük. A szakértő szerint továbbá „humbug”, hogy az akkugyárak nagy mennyiségben használnának fel tisztított szennyvizet.

Fucskó József, a Magyar Környezetgazdaságtani Központ ügyvezető igazgatója szerint bérfelhajtó ereje lesz az akkumulátorgyártásnak, de a vendégmunkások megjelenése okozhat társadalmi feszültségeket. A közgazdász felhívta a figyelmet arra, hogy az engedélyezési eljárás során a hatóság nem válaszolt a vízmű igazgatójának kérdésére, miszerint milyen anyagokra bomlik le a gyártás során használt környezetszennyező, magzatkárosító hatású NMP oldószer, ha esetleg kikerül a talajba, talajvízbe. Erre ugyanis volt példa Gödön a Samsung akkumulátorgyárának környezetében.

A podcastunk folytatásához olvasóink és hallgatóink támogatására van szükségünk. Amennyiben szeretnének még több ilyen adást hallgatni, kérjük, fizessenek elő online újságunkra!

A Debreciner Podcast korábbi műsorait itt találod. Ajánljuk!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.