Megsemmisítették a CATL debreceni akkumulátorgyárának katasztrófavédelmi engedélyét

A Kúria új eljárás lefolytatására kötelezte a hatóságot. Schiffer András ügyvéd szerint a döntés következtében le kell állítani az üzem építését. Horváth Nándor László civil szerint ez még nem jelenti azt, hogy nem épül meg az akkumulátorgyár, de most időt nyertek a tiltakozók.

Ma, november 29-én délelőtt a Kúria megsemmisítette a kínai CATL debreceni akkumulátorgyárának katasztrófavédelmi engedélyét – közölte Schiffer András ügyvéd a közösségi oldalán. Ahogy arról korábban a Debreciner is beszámolt, az engedélyt Horváth Nándor László debreceni civil, a Debreceniek az akkumulátorgyár ellen csoport tagja támadta meg, Schiffer pro bono, tehát anyagi ellenszolgáltatás nélkül látta el a jogi képviseletét.

Horváth Nándor László
Lia

Az ügyvéd közölte, a Kúria megváltoztatta a Debreceni Törvényszék ítéletét, és megsemmisítette a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által a CATL-nek kiadott engedélyt, mivel a biztonsági jelentés kiegészítése kapcsán a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Le kell állítani az építkezést az ügyvéd szerint

Schiffer András a Debrecinernek elmondta, álláspontja szerint most le kell állítani az akkumulátorgyár építését, mivel az ma délelőtt 11 órától nem rendelkezik katasztrófavédelmi engedéllyel. Mint mondta, a biztonsági jelentés kiegészítése miatt újra le kell folytatni az eljáráshoz kapcsolódó közmeghallgatást is, azonban kérdés, hogy ezt az azóta hatályba lépett (amely lehetővé teszi a személyes jelenlét nélküli közmeghallgatásokat) vagy az eredeti eljárás idején hatályban lévő jogszabály alapján kell-e megtenni. Az ügyvéd azt is elmondta, hetek múlva kapják meg a Kúria írásbeli indokolását, de bíznak benne, hogy még a téli ítélkezési szünet előtt eljut hozzájuk.

„Időt nyertünk” – kommentálta a fejleményeket Horváth Nándor László. Szerinte a kúriai döntés nem jelenti azt, hogy nem jön Debrecenbe az akkumulátorgyár, de kiderült, ha elég állhatatos valaki, és valóban történt jogsértés, ilyen eredményt lehet elérni. Mint mondta, a Kúria döntése miatt már biztosan nem marad nyom nélkül egy másokért tenni akaró közösség tevékenysége. A segítői között említette többek között a szintén az akkugyár ellen küzdő Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö) tagjait is.

Koppányi Szabolcs
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.