Menekültek, csicskák, közmunkások

Riportok a mélyből – kötetbemutató Debrecenben.

Tódor János Menekültek, csicskák, közmunkások - Nemzeti konzultáció hét tételben című új riport-szociográfia kötetének bemutatója lesz november 19-én 16 órakor a Méliusz Benedek Elek Fiókkönyvtárában (Debrecen, Piac utca 68.). A szerzővel Tóth Károly újságíró beszélget.

„A városban és nagyvárosban élők nem ismerik, mert talán nem ismerhetik a községek és falvak Magyarországának nyomorát, kiszolgáltatottságát és reménytelenségét. A most kiadott kötetben a szerző hét, korábban megjelent (hetilapokban, portálokon) riportja olvasható bővített formában.”

Felszabadíthatatlan rabszolgák – a magyar vidék tragikus abszurditásai több tételben – szeged.hu

A kétezres évek első két évtizede magyar valóságának súlyos konfliktusokat hordozó jelenségeit villantja fel a riport-szociográfia.

Az Egy intézménylakó halála egy speciálisan magyar Száll a kakukk fészkére történet a gánti szociális otthonból. A Hajtóvadászat adósokra egy alkalmi pénzbehajtó feljegyzéseit adja közre. A Felszabadíthatatlan rabszolgák a csicskák és rabtartartóik együttélését – ezt a sajátos Stockholm-szindrómát – ábrázolja. A Cigánypénzek,káoszprojektek című riport a roma integráció abszurditását láttatja. A kizsákmányolt és megalázott közmunkások, no meg rasszista uraik világába ad bepillantást a Szappant kéne főzni belőletek. Az Egy Szálasi-hívő polgármester ámokfutása egy hazug szociális faluprogramot, az újhungarista „érpataki modellt” vizsgálja.

A szerző a terepen követte végig 2015-16-ban a menekült inváziót. Élesben szerzett tapasztalatait gyűjtötte össze az Elfogás, bevagonírozás, rabosítás – Menekültek a hiszterizált Magyarországon című írásában.

A kötet ismertetője a hátsó borítón.

Till Attila 2011-ben forgatott „Csicska” című kisjátékfilmje:

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.